Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, acompanyada del seu advocat Aamer Anwar (ACN)

Aval definitiu a la candidatura de Puigdemont: el TC rebutja els recursos de Cs i PP

El Constitucional avala per unanimitat la candidatura a les eleccions europees de Puigdemont, Comín i Ponsatí
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions europees 26M

El Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat admetre a tràmit els recursos presentats per Ciutadans i PP contra la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les eleccions europees. Els magistrats de la Sala Primera han considerat que no hi ha violació de cap dret fonamental.

Ciutadans havia presentat recurs d'empara contra la resolució del tribunal contenciós administratiu que permet al 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín presentar-se a les eleccions europees del 26 de maig.

El partit d'Albert Rivera al·legava que la sentència vulnerava el dret a la igualtat i també el dret a la tutela judicial efectiva. Considerava "inadmissible" i una "vergonya" que un "fugat de la justícia i que treballa contra Espanya tingui privilegis i representi" l'Estat a Europa.

Però el TC decideix que els motius esgrimits per Cs no suposen un "veritable motiu d'empara" ja que no té relació "amb la conculcació d'un dret fonamental". Diu que, segons la doctrina del tribunal, "no pot existir vulneració dels drets constitucionals com a conseqüència d'una possible vulneració de la legalitat per part d'una altra candidatura."

 

Carles Puigdemont, aquest dimecres, a Schengen (ACN)


Sobre el dret a la igualtat, els magistrats de la sala presidida per Juan José González Rivas afirmen que "una interpretació flexible i favorable de l'exercici dels drets fonamentals" no implica "cap discriminació per a la resta de candidatures". El TC diu que la igualtat existeix "dins de la lliure concurrència entre opcions diferents."

Després que la Junta Electoral Central va prohibir la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí, els tribunals ordinaris van avalar que els líders independentistes residents a l'estranger siguin candidats de Lliures per Europa, la candidatura de Junts per Catalunya al Parlament Europeu.

 

Candidats ja proclamats per la JEC

La Junta Electoral ha acordat proclamar a les eleccions europees els tres principals candidats de JxCat-Lliures per Europa, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Antoni Comín.

La decisió s'ha pres en execució de les sentències dels Jutjats Administratius de Madrid que ordenen la JEC a incloure els tres candidats perquè denegar les candidatures seria "contrari a Dret". La Junta Electoral també fa referència a la decisió del Tribunal Constitucional, que no ha admès els recursos contra les resolucions judicials de Cs i PP.

La JEC ha traslladat l'acord a la coalició Lliures per Europa, al govern espanyol i als partits a qui han tombat les recursos, CS i PP.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M Carles Puigdemont Clara Ponsatí Toni Comín
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut