Els dotze dirigents sobiranistes jutjats, durant la primera jornada del judici al Suprem
Els dotze dirigents sobiranistes jutjats, durant la primera jornada del judici al Suprem (ACN)

El Constitucional rebutja suspendre les condemnes als líders sobiranistes

Actualitzat

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat suspendre el compliment de les condemnes a sis dels nou líders independentistes catalans empresonats mentre els magistrats resolen els recursos d'empara contra la sentència del Suprem. Per tant, hauran de continuar complint la pena amb el règim de treball o voluntariat que tenen assignat per Institucions Penitenciàries.

El tribunal ha denegat la petició assenyalant que hi ha una doctrina que diu que només se suspenen les condemnes quan les penes de presó són inferiors a cinc anys. Els nou dirigents sobiranistes empresonats compleixen penes d'entre 9 i 13 anys de presó.

Els magistrats no han resolt les peticions del líder d'Esquerra i exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i de l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva. Abans de resoldre els recursos, cal decidir sobre les recusacions que van presentar contra tots els magistrats.

 

Els nou dirigents independentistes empresonats
Els nou dirigents independentistes empresonats

 

Últim pas abans d'Estrasburg

El recurs davant del Constitucional és l'últim pas que poden fer les defenses dels condemnats abans de portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg.

Allà, convergiran les denúncies de vulneració del dret a l'autodeterminació i els drets fonamentals sobre l'activisme i la societat civil.

 

Els advocats denuncien una estratègia de dilació

Entrevistats per TV3, els advocats defensors d'Oriol Junqueras i Jordi Cuixart denuncien una estratègia premeditada de dilació per part del TC a l'hora de resoldre els recursos:

Benet Salellas: "Ha perdut una mica la vergonya jurídica: un tribunal que no és permeable a les decisions que es prenen a Luxemburg, al Tribunal de Justícia de la UE; a Estrasburg, al Tribunal Europeu dels Drets Humans; ni als organismes de les Nacions Unides."

Andreu van den Eynde: "Hi ha moltíssims motius per pensar que el Tribunal Constitucional no afrontarà això amb la neutralitat deguda, més enllà de la falta d'independència que és sistèmica en el sistema espanyol."


 

 

La decisió del Constitucional arriba l'endemà que Carme Forcadell fos traslladada a Was-Ras. L'expresidenta del Parlament, que va triar Mas d'Enric per ser a prop de la seva mare, a la pràctica no hi ha pogut estar-hi gaire, tal com denuncia la seva advocada, Olga Arderiu:

"Malgrat que li han concedit el 100.2, surt molt poques hores, aquestes hores són per fer un voluntariat, ha de fer tres hores de cotxe cada dia d'anar i tornar al centre penitenciari, i a la seva mare no l'ha vist ni una hora al dia."

 

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Constitucional Govern empresonatProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut