El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi (Europa Press)

El Constitucional suspèn cautelarment la repetició del judici a Otegi

Després que Estrasburg reconegués que no havia tingut un judici just, el Suprem no es va limitar a anul·lar la condemna, sinó que va ordenar-ne la repetició
Marta Vliadot Actualitzat
TEMA:
Arnaldo Otegi

El Tribunal Constitucional ha decidit suspendre cautelarment la repetició del judici de Bateragune que havia ordenat el Tribunal Suprem. D'aquesta manera, l'Audiència Nacional no podrà tornar a celebrar el judici fins que es resolgui el recurs que havien presentat el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i la resta de condemnats.

L'alt tribunal considera que, si el judici oral se celebrés abans de la resolució del recurs, l'estimació del recurs "seria merament il·lusòria i nominal". A més, la interlocutòria apunta que la mesura cautelar no causarà cap pertorbació greu als drets fonamentals d'un tercer ni a cap interès constitucionalment protegit.

En el cas Bateragune, l'Audiència Nacional va jutjar --i aspira tornar a fer-ho-- Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto García i Miren Zabaleta Tellerí per un delicte de pertinença a organització terrorista per l'intent de reconstruir la direcció de la il·legalitzada Batasuna.

En el recurs d'empara, els recorrents van al·legar que la repetició del judici ordenada pel Suprem vulnera el dret a la tutela judicial efectiva perquè les penes de presó i inhabilitació ja s'han complert.

L'exterior del Tribunal Constitucional (ACN/Roger Pi de Cabanyes)


Un llarg recorregut judicial

El cas ha tingut un llarg recorregut judicial. La primera sentència de l'Audiència Nacional, de l'any 2011, va condemnar Otegi a deu anys de presó per pertinença a organització terrorista en grau de dirigent. També van ser condemnats altres dirigents de l'esquerra abertzale, com el sindicalista Rafael Díez Usabiaga.

L'any següent, el Tribunal Suprem va rebaixar les penes a sis anys i mig de presó. Els condemnats van anar també a Europa, i l'any 2018, el Tribunal Europeu de Drets Humans va qüestionar com s'havien fet les coses a Espanya, Segons el TEDH, es va vulnerar l'article del Conveni Europeu dels Drets Humans que estableix que tots els ciutadans tenen dret a ser jutjats per un tribunal imparcial.

El motiu d'aquesta vulneració va ser la presència en el tribunal de la magistrada Ángela Murillo, que en altres judicis ja havia tingut diverses topades amb Otegi, uns fets que, segons la defensa, havien fet evident la seva animadversió.

Amb la sentència europea a la mà, els recorrents van tornar al Tribunal Suprem, que va decidir que la condemna quedava anul·lada, però que l'Audiència Nacional havia de repetir el judici amb uns magistrats diferents.

I és aquí on entra aquesta última actuació del Tribunal Constitucional. El tribunal ha atès la petició d'Otegi i ha acordat suspendre cautelarment la repetició del judici fins que no resolguin sobre el fons del seu recurs. Diuen que, si no ho fan així, el recurs d'empara podria perdre la seva finalitat.

 

 

ARXIVAT A:
Arnaldo Otegi País Basc Tribunal Constitucional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut