Personal sanitari en un dels box de la nova unitat d'Urgències de Can Ruti. (ACN)

El Constitucional suspèn la llei catalana d'accés universal a la sanitat

La llei estableix que l'empadronament acredita la residència a Catalunya per tenir dret a la sanitat pública des del primer moment
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei catalana que estableix que tots els residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària amb càrrec als fons públics.

El BOE ha publicat l'admissió a tràmit de l'alt tribunal. Sobre el paper, doncs, queda en suspens la llei catalana a l'espera d'una sentència definitiva.

La llei catalana -que permet l'accés sanitari als immigrants en situació irregular- es va aprovar ara fa gairebé un any amb el vot contrari del PP, l'abstenció de Ciutadans i el vot favorable de la resta de grups, que representaven el 73% dels escons del Parlament.

L'aleshores conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar el dia de l'aprovació que la llei "restaurava la universalitat perduda", en al·lusió al decret que va aprovar el 2012 el govern espanyol que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades en situació irregular.

 

 

Els articles suspesos

La llei estableix que l'empadronament acredita la residència a Catalunya per tenir dret a la sanitat pública des del primer moment a través del padró.

Els articles suspesos són l'1, 2 (apartats 2 i 3), 3, 4, 5 i les disposicions addicionals segona, tercera, quarta i setena, així com la disposició final primera. L'article 1 defineix que tots els residents a Catalunya tenen dret a l'assistència amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut. Els apartats 2 i 3 de l'article 2 exposa que s'entén per "residents" les persones empadronades en un municipi, així com els col·lectius en risc d'exclusió social. Entre altres coses, l'article 4 subratlla que els que no tinguin condició de residents sí que tindran dret, com a mínim, a ser atesos en cas d'urgència.

Ja hi ha un precedent de suspensió similar. L'alt tribunal ja va declarar inconstitucional una normativa del País Valencià que tenia la mateixa finalitat i permetia l'accés sanitari universal.

180.000 afectats

De moment, els responsables del Servei Català de la Salut van assegurar -ara fa uns dies- que es mantindrà per a tothom el servei gratuït de sanitat.

El Catsalut ha fet números i si, finalment, el Tribunal Constitucional tomba la llei, unes 180.000 persones quedarien excloses de l'atenció de la sanitat pública.

A més, la normativa solucionava la situació que vivien fins ara els catalans residents a l'estranger que no podien tenir accés a la sanitat pública quan estaven de visita al país.

ARXIVAT A:
Salut Migracions Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut