El contagi de Covid en infants i adolescents és molt baix i l'escola és segura, segons els pediatres
No tenen el gran poder de contagi que se'ls va atribuir al principi de la pandèmia i ara els pediatres creuen fermament que els nens infecten molt menys del que es pensava
Fins avui, a Catalunya només hi ha hagut 120 casos de menors infectats de Covid-19, i una sola víctima mortal, que tenia greus patologies prèvies. Els pediatres han estudiat l'evolució de la pandèmia en adolescents i infants, a qui s'atribuïa un gran poder de contagi. Una percepció que ara ha canviat radicalment.
Infants i adolescents no tenen el gran poder de contagi que se'ls va atribuir al principi de la pandèmia. De fet, és més aviat mínim.
Després de gairebé sis mesos des del primer brot conegut, els pediatres constaten que s'infecten menys, evolucionen millor i no han estat l'origen de les cadenes de transmissió. Creuen que podrien fer, pràcticament, vida normal.
13 de març: els infants, grans transmissors?
El tancament de les escoles va ser la primera gran mesura que es va prendre. Era el 13 de març. Aleshores es pensava que els nens eren grans transmissors del coronavirus. Perquè és el que passa amb altres malalties infeccioses, com la grip.
Carlos Rodrigo, director Clínic Pediatria Germans Trias i Pujol
"Però no, ara sí que ho sabem i ho tenim claríssim, després de sis mesos ja pràcticament de pandèmia, podem dir clarament que els nens no són els culpables, així de clar."
Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria.
"No vam tenir brots a nivell de pediatria, brots a nivell de professionals de les escoles bressol, brots a les escoles, brots entre entrenadors de futbol... tu això ho has sentit per alguna banda? No ha passat."
A més, s'infecten menys i, si s'infecten, en gairebé tots els casos són asimptomàtics o molt lleus. Tot això és vàlid en nadons, nens, adolescents i joves de fins a 20 anys, fins i tot amb algunes malalties prèvies greus, com explica Pere Soler, que assegura que "sorprenentment l'evolució d'aquests nens, nens amb cardiopaties, amb càncer, amb problema pulmonar, han fet una evolució francament bona."
Carlos Rodrigo subratlla que els nens "podran tornar a fer activitats sense riscos". Per tant, els pediatres tenen pocs dubtes sobre el retorn dels nens a l'escola.
Tant Soler com Rodrigo afirmen que l'escola és el lloc més segur per ells i pel seu entorn, perquè, amb les dades que hi ha avui, "no poden contagiar"
Mesures de protecció
Pere Soler recorda que "el que s'ha de fer és un circuit molt ben fet per evitar les aglomeracions dels adults a l'hora de portar i recollir els nens i assegurar que els professors i la resta dels professionals que treballen en qualsevol escola mantenen les mesures correctes."
Ara la mascareta és obligatòria a partir dels sis anys, sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat. Els especialistes, però, pensen que en nens en edat de l'escola primària és poc efectiva, com apunta Carlos Rodrigo:
"La mascareta, en el moment que es toca per fora ja està contaminada. Tinc pocs dubtes que en no gaire temps els nens no hauran de portar mascareta perquè la relació beneficis-molèsties, el que compensa, segur que és molt poc.", Això sí, "quan un nen està malalt, no pot anar a l'escola", recorda Soler.
El risc que un nen contagiï és baix, però no zero i sí que s'ha d'anar amb molt de compte amb els avis. I també cal tenir un protocol de resposta ràpida en cas que hi hagués un brot en una escola.
Carlos Rodrigo
"Jo penso que els nens haurien de poder fer una vida molt normal, probablement. S'ha de ser molt curós, perquè encara poden haver-hi sorpreses, però no ho sembla, jo aposto per això, sóc optimista."
- ARXIVAT A:
- Educació SalutCoronavirus