Pluges fortes i platges brutes: els col·lectors d'aigües residuals no engoleixen prou
La sal del mar i el sol fan poc probable el contagi de coronavirus a la platja (CCMA)

El contagi de Covid-19 a platges i piscines, "molt poc probable", segons el CSIC

No aconsellen banyar-se en rius, llacs o gorgues d'aigua dolça i no tractada, i asseguren que el perill és no mantenir la distància de seguretat

Actualitzat

La infecció per coronavirus per contacte amb l'aigua és "molt poc probable" en platges i piscines, segons un informe del Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC. Per contra, destaquen que la supervivència del virus en l'aigua dels rius, llacs o gorgues d'aigua dolça i no tractada "és superior" i, per tant, aquests són els mitjans aquàtics "més desaconsellables" durant la pandèmia per Covid-19.

De cara a les activitats recreatives en mitjans aquàtics que es comencen a preveure de cara a l'estiu i el període de vacances, el CSIC ha elaborat un informe -a partir de la literatura científica disponible- que alerta de les formes d'infecció del SARS-CoV-2 en platges i piscines.

L'Ajuntament de Barcelona prohibeix vetar el topless a les piscines municipals
El perill als espais públics són les aglomeracions i l'ús compartit d'objectes (CCMA)

L'estudi conclou que en aquests espais, com a la resta d'àmbits, el contagi prové de les secrecions respiratòries i, per tant, per reduir el perill d'infecció és necessari mantenir les mesures higièniques establertes i les distàncies de seguretat, així com evitar tocar superfícies o compartir objectes sense previsió.

 

Piscines, spas i balnearis

Les piscines són un dels àmbits més "recomanables", ja que hi ha controls de desinfecció, igual que en spas i balnearis. A més, en aquest establiments on hi ha espais amb l'aigua a temperatures elevades, l'informe considera que "per sobre els 60 graus s'espera que la supervivència del virus es redueixi".

El tractament de l'aigua de les piscines fa molt difícil la supervivència del virus (CCMA)

 

La platja i l'aigua de mar

L'informe del CSIC considera, tot que no hi ha dades concretes sobre el SARS-CoV-2, que l'efecte de la dilució i la presència de la sal són factors que contribueixen a la "inactivació" del virus o a la "disminució de la càrrega viral", com passa amb virus similars.

Pel que fa a la sorra de les platges, el CSIC afirma que l'acció conjunta de la sal de l'aigua de mar, la radiació ultraviolada solar i l'alta temperatura que pot experimentar la sorra afavoreixen que el virus resulti inactiu.

Es fa èmfasi també que qualsevol forma de desinfecció de la sorra de la platja ha de ser respectuosa amb el medi ambient i no és recomanable desinfectar-la amb els procediments habituals per a espais públics urbans.

No es recomana banyar-se en rius i llacs perquè les aigües no estan tractades

Rius, llacs i basses

Pel que fa a les zones de bany amb aigua dolça, l'estudi adverteix que la supervivència del virus podria ser superior en rius, llacs o basses d'aigües no tractades. Aquestes zones de bany serien les "més desaconsellables", sobretot les petites gorgues on la dilució és menys efectiva.

Han participat en l'informe investigadors de sis centres científics, entre els quals hi ha l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) de Barcelona.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut