El coronavirus a Itàlia posa en alerta la UE, que demana calma i mesures proporcionades
A la Llombardia i el Vèneto s'han suspès classes i activitats culturals i esportives, i s'han confinat 55.000 persones d'una desena de municipis
"Coordinació" i "proporcionalitat". Això és el que la Comissió Europea ha demanat aquest dilluns als 27 estats membres a l'hora d'adoptar mesures per combatre el coronavirus.
L'eclosió de casos dels últims dies -amb 7 morts, tots persones grans o amb patologies prèvies, i més de 200 infectats-, ha convertit Itàlia en el país europeu més afectat pel Covid-19 i ha disparat les alarmes a Brussel·les.
El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, ha reconegut aquest dilluns errors en la gestió inicial del coronavirus, i que això hauria contribuït a la seva propagació.
S'ha referit, en concret, a la gestió hospitalària.
"La gestió a nivell de l'estructura hospitalària no ha estat del tot ajustada als protocols de prudència que es racomanen en aquests casos, i això, segurament, ha contribuït a la propagació. Avui en dia, però, continuem amb les màximes precaucions i el màxim rigor, nit i dia."
Conte també ha reconegut que la crisi del coronavirus "tindra un impacte econòmic, per la suspensió de l'activitat", però ha assegurat que "estem preparats per gestionar aquesta emergència, també econòmica".
Amb tot, ha descartat tancar les fronteres del seu país per combatre el coronavirus. Ha defensat que és una mesura "completament ineficaç".
"Hauria estat inútil adoptar restriccions i controls de frontera que suspendrien el tractat de Schengen. Hem implicat totes les regions i tothom ha coincidit que es tracta d'una mesura que no és al nostre abast, que és completament ineficaç, completament impossible de posar en pràctica."
Primer cas al sud d'Itàlia
Precisament aquest dimarts al matí s'ha comunicat la detecció del primer cas de coronavirus Covid-19 al sud d'Itàlia: ha estat a Palerm, a l'illa de Sicília.
La malalta és una dona de Bèrgam, a prop de Milà, que està de vacances a l'illa i que està ingressada a l'hospital Cervello de Palerm.
Segons el president de la regió, la dona va arribar a Sicília abans que comencés l'emergència al nord del país.
Ara s'estan fent proves al seu marit i a totes les persones amb les quals ha estat en contacte aquests últims dies.
Aquest dilluns, la comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha recomanat cap limitació de desplaçaments.
"Hem de prendre'ns aquesta situació seriosament, però no hem de caure en el pànic i, més important, en la desinformació. Hem d'estar units, coherents i coordinats en la nostra resposta."
"És molt important emfatitzar que, ara per ara, l'OMS no ha aconsellat imposar restriccions de viatge o al comerç."
També ha recordat que aquest dimarts arriba a Itàlia una missió conjunta de l'OMS i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que analitzarà la situació sobre el terreny.
"Ara per ara hem d'estar vigilants, veure com avaluen la situació a Itàlia l'OMS i l'ECDC aquest dimarts i, si hem de tornar a avaluar i canviar alguna de les accions que s'estan prenent, no dubtarem a fer-ho."
El temor a un possible tancament de fronteres, de manera unilateral, per part d'algun estat de la UE, l'ha causat la decisió austríaca, aquest diumenge, d'aturar un tren procedent d'Itàlia.
Es tractava d'un Eurocity que circulava entre Venècia i Munic, aturat aquesta nit a l'estació de Brennero-Brenner, a la frontera austroitaliana, perquè dues passatgeres alemanyes tenien febre.
Al final, però, s'ha descartat el coronavirus i el tren ha pogut reprendre la ruta.
El comissari europeu de Gestió de Crisis, Janez Lenaric, també s'ha referit a un possible tancament de fronteres i ha demanat decisions basades en "proves científiques".
"Quan parlem de mesures, inclosos els controls fronterers, aquestes haurien de basar-se en una avaluació del risc creïble i proves científiques; haurien de ser proporcionades i ser adoptades en coordinació amb altres [estats]."
Itàlia desplega mesures draconianes
Al nord d'Itàlia, el coronavirus ha alterat radicalment la vida quotidiana.
Les autoritats han confinat unes 55.000 persones, habitants d'onze municipis de la Llombardia i el Vèneto.
Dissabte, Conte, ja va reconèixer la gravetat de la situació arran del Covid-19 i va presidir una reunió d'urgència el Consell de Ministres, que va dictar una ordre de mobilització de l'exèrcit i les forces de seguretat per impedir que els residents a les àrees on s'ha decretat el confinament abandonin la zona.
Conte ha amenaçat amb "sancions penals per a aquells que violin les prescripcions" dictades, i ha demanat a la població que "tingui fe" i confiï en la capacitat de les institucions estatals i locals per contenir el brot de coronavirus.
"Hem adoptat les mesures necessàries per protegir la salut dels italians, que és el que més ens importa i el que ocupa el primer lloc en la jerarquia dels valors constitucionals."
Les autoritats locals han demanat als ciutadans que respectin la prohibició d'entrada i sortida dels municipis "per la situació crítica de salut que viuen".
En alguns d'aquests municipis, la por generada per les mesures de contenció del coronavirus ha fet que una part de la població hagi decidit acumular queviures. Com a conseqüència, alguns supermercats han quedat gairebé buits.
Sis regions afectades
A més de la Llombardia i el Vèneto, també estan afectades pel coronavirus l'Emília-Romanya, el Piemont, fronterer amb França i Suïssa, el Lazio i Sicília, amb el primer cas detectat al sud del país.
Per regions, a la Llombardia n'hi ha 172 casos (incloses les 4 persones mortes); al Vèneto, 26 (inclosa 1 persona morta); a l'Emilia Romanya, 18; al Piemont, 4; al Lazio, 3; i a Sicília, 1.
Hi ha un centenar de persones ingressades en hospitals, 23 de les quals a la unitat de cures intensives (UCI).
Un altre centenar són a casa seva, en aïllament i monitoritzats pels serveis mèdics.
A la Llombardia hi ha ordre de confinament obligatori a 10 municipis: Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo i Sanfiorano, on viuen unes 50.000 persones.
Al Vèneto és obligatori el confinament a la població de Vo'Euganeo, de 4.000 habitants.
A més, demanen a tothom que experimenti símptomes de grip o dificultats per respirar que no vagi a l'hospital i que truqui a un telèfon d'emergències habilitat.
El Covid-19 ha obligat a suspendre el carnaval de Venècia dos dies abans que s'acabés.
Sense classes ni activitats esportives ni culturals
A la Llombardia estan suspeses les classes a les escoles, instituts i universitats. També està suspesa l'activitat universitària al Vèneto.
La ministra d'Educació italiana ha decidit, a més, suspendre tots els desplaçaments i viatges escolars tant dins d'Itàlia com a l'estranger.
"És una intervenció prudencial. Ho farem durant una setmana i crec que serà suficient."
També s'han suspès totes les activitats esportives a les dues regions, inclosos els partits del "calcio" Inter-Sampdoria, Atalanta-Sassuolo i Verona-Cagliari.
A la Llombardia, a més, estan tancats els cinemes, els teatres -inclosa l'òpera, la Scala de Milà- i els museus. També el Duomo de Milà, la catedral gòtica de la ciutat.
Les autoritats de les regions més afectades estan valorant si, per acollir futurs malalts en cas que creixi el nombre d'infectats, recuperen un hospital que actualment està fora de servei o, fins i tot, instal·lacions hoteleres.
Unió Europea: 232 milions més contra el virus
La Unió Europea, d'altra banda, ha anunciat aquest dilluns que destinarà 232 milions d'euros més a la lluita contra el Covid-19.
Aquesta xifra es desglossa en 114 milions per a accions preparatives de l'OMS; 100 milions per a la recerca i el desenvolupament de vacunes; 15 milions aniran a institucions africanes com l'Institut Paseteur Dakar, al Senegal, per fer diagnosi ràpida i control epidemiològic; i 3 milions d'euros seran per a la repatriació de ciutadans comunitaris des de la Xina.
Mesures "raonables"
Preguntat per les mesures que ha adoptat Itàlia, Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha considerat, en declaracions al programa "El matí de Catalunya Ràdio", que "sembla que són un esglaó més [enllà] del recomanat, però davant de la incertesa, em semblen raonables".
Sobre un possible tancament de fronteres, Trilla ha argumentat que "és impossible restringir el moviment d'un virus".
"Restringir viatges i tancar fronteres, si ens basem en l'evidència científica, llevat de casos molt puntuals, té poca efectivitat."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Itàlia