El coronavirus ja es podria haver escampat per tot Wuhan a principis de gener
Els primers casos a Wuhan no van despertar prou atenció de les autoritats (EPA/Featurechina/Yuan Zheng)

El coronavirus ja es podria haver escampat per tot Wuhan a principis de gener

Un estudi indica que la vigilància dels casos semblants a la grip hauria pogut frenar o alentir l'expansió de la COVID-19

Xavier DuranActualitzat

El coronavirus SARS-CoV-2 ja estava circulant per moltes comunitats de Wuhan a principis de gener i persones que no sabien que el tenien ja l'estaven encomanant. Així es desprèn d'un estudi publicat a la revista Nature Microbiology.

El primer cas conegut de Covid-19 es va detectar a Wuhan a finals de desembre. El 23 de febrer ja n'hi havia uns 77.000 casos a tot Xina, el 60% dels quals a Wuhan.

L'increment de casos va fer pensar que, com a molt tard a finals de gener, ja es produïa l'anomenada transmissió en comunitat. S'anomena així la que es dona quan es produeixen molts casos sense que es pugui establir la ruta de contagi.

En aquest cas, es tractaria d'infeccions adquirides per persones que no havien tingut contactes amb casos confirmats.
 

Estudi retrospectiu de mostres

Com que el coronavirus encara no s'havia aïllat i no es podien fer proves específiques, estudiar aquests possibles casos és complicat. Per això, Man-Qing Liu i els seus col·legues, del Centre de Control i Prevenció de Malalties de Wuhan, van elaborar una estratègia.

Així, van estudiar retrospectivament la presència de SARS-CoV-2 entre els pacients que havien estat diagnosticats amb el que s'anomena símptomes semblants als de la grip Influenza-like Ilness o ILI, en anglès). Es caracteritzen per pujades sobtades de febre a més de 38 graus i tos o mal de gola.

Aquests casos semblants a la grip es detecten i registren sistemàticament a Wuhan des del 2005, basant-se en un pla nacional de vigilància de la grip.

Els investigadors van analitzar mostres de gola de 640 persones amb aquest diagnòstic, recollides entre el 6 d'octubre i el 21 de gener, el període que coincideix amb el pic de grip. Es tractava de 315 homes i 325 dones d'edats entre els 9 mesos i els 87 anys.

Nou d'aquestes mostres van donar positiu per SARS-CoV-2. Totes havien estat recollides al gener. Els nou pacients provenien de diferents districtes de l'àrea metropolitana de Wuhan i de zones del voltant. Això evidencia que ja es produïa la transmissió en comunitat a principis de gener.
 

Un avís que arriba una mica tard

Segons els autors, això suggereix que la Covid-19 ja s'escampava gradualment entre les persones amb símptomes semblants a la grip. La darrera setmana d'observació, els casos positius de coronavirus ja superaven els de grip entre els majors de 30 anys.

Els autors van enviar l'article el 4 de febrer i aleshores suggerien, a la vista dels seus resultats, enfortir la vigilància dels casos d'ILI a totes les regions, per controlar el risc de transmissió del SARS-CoV-2. En aquell moment havien sorgit el brot del creuer Diamond Princess i un altre a la ciutat coreana de Daequ.

Malauradament, l'article no s'ha publicat fins ara, quan les mesures arribarien tard. Almenys, aquesta recerca aporta nova informació per comprendre els primers estadis de la pandèmia, quan encara hauria estat possible prendre mesures més dràstiques i localitzades que n'impedissin l'expansió.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científicaXina
Anar al contingut