Una investigadora examina al microscopi cèl·lules infectades amb Covid-19 (Reuters/Anton Vaganov)

El coronavirus pot desencadenar la diabetis, apunten diversos estudis

Fins ara se sabia que la diabetis era un factor de risc davant de la Covid-19, però estudis recents apunten també que el virus pot desencadenar la diabetis en algunes persones

RedaccióActualitzat
Fins ara se sabia que la diabetis és un factor de risc clau per desenvolupar una Covid-19 severa, i que les persones amb diabetis tenen més probabilitats de morir-ne.

En paraules de Paul Zimmet, que estudia aquesta malaltia metabòlica a la Universitat Monash de Melbourne, a Austràlia: "La diabetis és dinamita si contraus la Covid-19.".

Ara, a més a més, com recull la revista Nature en un article publicat aquest dimecres, Zimmet i un nombre creixent d'investigadors pensen que no només és cert que la diabetis fa les persones més vulnerables al coronavirus, sinó també que aquest virus podria ser el desencadenant de la diabetis en algunes persones.

Zimmet no dubta a parlar de la diabetis com una pandèmia:

"La diabetis en si és una pandèmia igual que la pandèmia Covid-19. Les dues pandèmies podrien estar xocant."


La sospita que el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, pot desencadenar la diabetis està basada en un nombre creixent de proves.

Es té constància, per exemple, que hi ha persones que han desenvolupat diabetis espontàniament després de contagiar-se la Covid-19. I que desenes de persones amb Covid-19 han arribat a l'hospital amb uns nivells extremadament alts de sucre a la sang i de cetones, que les produeixen els dipòsits de greix del fetge quan el cos no genera prou insulina.

També reforça aquesta sospita el fet que diversos virus, inclòs el causant de la síndrome respiratòria aguda greu (SARS, per les sigles del nom en anglès), han estat relacionats amb afeccions autoimmunes com la diabetis de tipus 1.

La pista més recent l'ha aportat un estudi experimental amb minipàncrees desenvolupats en laboratori, publicat la setmana passada a la revista Cell Stem Cell, que apunta que el virus pot desencadenar la diabetis perquè danya les cèl·lules que controlen el nivell de sucre de la sang.

A partir d'organoides pancreàtics, mostra com el SARS-CoV-2 pot danyar el pàncrees: pot infectar les cèl·lules alfa i beta, responsables, respectivament, d'augmentar i disminuir el nivell de sucre a la sang. També pot induir la producció de proteïnes conegudes com quimiocines i citocines, que poden desencadenar una resposta immune que pot matar les cèl·lules.

El virus, en definitiva, com explica Shuibing Chen, un biòleg especialitzat en cèl·lules mare de la Universitat Weill Cornell Medicine de Nova York, pot afectar la funció de cèl·lules que tenen un paper clau en la diabetis, ja sigui matant-les o bé desencadenant una resposta immune que les ataca.

I que el virus també ha atacat organoides pacreàtics trasplantats a ratolins, i cèl·lules en organoides hepàtics. I el fetge és important per emmagatzemar i alliberar sucre en el corrent sanguini quan detecta insulina.

L'estudi reforça l'argument que el SARS-CoV-2 pot causar o empitjorar la diabetis, però no ho prova de manera concloent.

Els científics, tanmateix, no tenen encara proves concloents que el coronavirus pugui causar diabetis.

Per aquest motiu, un grup internacional d'investigadors ha creat, aquest juny, una base de dades global per recollir informació sobre persones amb Covid-19 i nivells alts de sucre a la sang que no tinguin historial de diabetis ni de problemes, controlant els seus nivells de sucre a la sang.

Confien que aquesta base de dades permetrà entendre si el coronavirus SARS-CoV-2 pot desencadenar la diabetis de tipus 1, com sospiten, o una varietat nova de la malaltia. A més, volen investigar si aquesta diabetis apareguda sobtadament esdevé permanent en les persones que han tingut la Covid-19.

Els investigadors també volen saber si el virus, d'altra banda, pot portar a un estat diabètic a persones que ja estaven en el procés de desenvolupar una diabetis de tipus 2.


Més conseqüències

Des d'Austràlia, Shane Grey, immunòleg de l'Institut Garvan de Recerca Mèdica de Sydney, apunta altres possibles conseqüències del coronavirus.

Podria ser, explica, que el virus desencadeni un estat inflamatori extrem que perjudica la capacitat del pàncrees de detectar glucosa i alliberar insulina, i que disminueix la capacitat del fetge i dels músculs de detectar l'hormona. I això podria desencadenar diabetis.

Amb tot, alguns investigadors opinen que encara és aviat per relacionar directament la Covid-19 i la diabetis.

Un d'ells és Naveed Sattar, investigador de malalties metabòliques a la Universitat de Glasgow, al Regne Unit, que apunta que la fatiga i la pèrdua muscular causades per una infecció severa també poden posar en estat prediabètic les persones amb risc de tenir aquesta afecció.

Amb tot, Sattar considera que només estudis fets a llarg termini acabaran revelant què és el que realment està passant.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut