Una farmàcia oberta, però cap ciutadà al carrer al poble de San Fiorano, al sud de Milà, un dels 11 municipis confinats a Itàlia (Reuters / Marzio T…
Una farmàcia oberta, però cap ciutadà al carrer al poble de San Fiorano, al sud de Milà, un dels 11 municipis confinats a Itàlia (Reuters/Marzio Toniolovia)
Milà

El coronavirus s'expandeix a Itàlia i Conte acusa la Lliga de mala gestió al nord

S'han confirmat més casos al Lazio, la Toscana i Sicília, i el balanç de morts pel Covid-19 puja a 11, tots gent gran o amb malalties prèvies

RedaccióActualitzat

El coronavirus ha arribat aquest dimarts al centre i sud d'Itàlia, on tres víctimes mortals més han fet pujar fins a 11 les morts relacionades amb el Covid-19. Totes són persones amb patologies prèvies o gent gran, o amb totes dues circumstàncies.

La regió de la Llombardia, al nord-oest, és la més afectada. És on s'han registrat totes les víctimes mortals. Les últimes, dos homes de 84 i 91 anys i dues dones de 83 i 76, aquesta última amb una "malaltia greu". El nombre de contagiats supera els 320 a tot el país, i 240 són de la Llombardia, segons Protecció Civil.

També hi ha casos confirmats al Vèneto, l'Emília-Romanya, el Piemont, l'Alt Adigio i la Ligúria, al nord; al Lazio i la Toscana, al centre, i a l'illa de Sicília, al sud. En total, a 9 regions.

Crítiques de Conte a la Lliga Nord

El primer ministre, Giuseppe Conte, s'ha mostrat molt crític amb la gestió dels primers casos a la Llombardia i el Vèneto, on governa la Lliga Nord de Matteo Salvini. Ha reclamat, justament, el que demanen els experts, que és una bona coordinació.

Conte ha admès errors en un hospital que han contribuït a propagar la infecció:

"La gestió a nivell de l'estructura hospitalària no ha estat del tot correcta, segons els protocols recomanats en aquests casos i això segurament ha contribuït al contagi."

Aquestes paraules han enfurismat la Lliga de Salvini. Conte ha reconegut que l'impacte econòmic pot ser molt gran, però ha insistit, com ho va fer dilluns la Comissió Europea, que no serveix de res tancar fronteres:

"Hauria estat inútil, i avui encara més, adoptar restriccions, controls a les fronteres i suspendre el tractat de Schengen. És una mesura que no està al nostre abast, completament ineficaç."

Al nord d'Itàlia s'han tancat escoles, cinemes, museus i restaurants. S'han cancel·lat espectacles i misses, i els partits de futbol es faran a porta tancada. Són mesures que afecten 30 milions de persones. També hi ha deu municipis aïllats, amb 50.000 persones en quarantena.

San Fiorano és un dels 11 municipis de la Llombardia on hi ha confinament pel coronavirus
San Fiorano és un dels 11 municipis de la Llombardia on hi ha confinament pel coronavirus (Reuters / Marzio Toniolovia)

Itàlia és el tercer país del món més afectat pel coronavirus, però Conte ha sortit al pas de les possibles mesures d'aïllament d'Itàlia -que va suspendre els vols amb la Xina pel brot de Wuhan-. El dirigent italià ha afirmat que és un lloc "segur, potser molt més que altres", i es pot continuar visitant:

"Seria injust que arribessin limitacions de part dels països veïns. No ho podem acceptar. Els nostres ciutadans poden viatjar segurs, tant per ells com per als altres."

A la República Txeca, l'aeroport de Praga ha preparat una zona d'embarcament per als vols procedents d'Itàlia, on s'han intensificat els exàmens mèdics i les mesures higièniques. Bulgària ha suspès tots els vols amb Itàlia fins al 27 de març, i l'Iraq i Israel han limitat l'accés de persones provinents d'Itàlia al seu territori.

Primers casos de coronavirus a Suïssa, Àustria i Croàcia

Entre els països veïns d'Itàlia, aquest dimarts s'ha confirmat el primer cas de Covid-19 a Suïssa, a la zona fronterera amb Itàlia. El pacient és un home de 70 anys veí del cantó de Tesino, que havia viatjat fa poc a Milà. L'home està "estable". Ara està aïllat i les persones del seu entorn estan en quarantena.

També s'han registrat els primers a Àustria, al Tirol, amb dos contagiats, i un altre a Croàcia. Tots tres són persones joves que havien estat a la Llombardia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut