El Brasil és un dels productors de cotó més gran a nivell de tot el món (iStock/baranozdemir)

El cotó "ètic" de Zara i H&M no ho és tant? Una investigació en qüestiona l'origen

L'organització Earthsight assegura que aquestes marques fan servir materials provinents de la desforestació al Brasil i les empreses es defensen assenyalant la companyia encarregada de certificar-ne l'origen
Enllaç a altres textos de l'autor

Quim Olivares

Periodista de la secció Internacional de Catalunya Ràdio

@quimolivator
Actualitzat
TEMA:
Moda

Els principals comercialitzadors minoristes de roba del món, Inditex i H&M, ofereixen peces de roba amb l'etiqueta de cotó sostenible quan en realitat en fan servir de vinculat a la desforestació il·legal, la violència, l'acaparament de terres i la corrupció al Brasil.

Així ho denuncia una investigació de l'organització Earthsight, que assenyala que, en aquell país, les comunitats locals han vist com grans agroindústries els han robat les terres amb violència per poder conrear cotó, un material que després està garantit com a ètic pel sistema de certificació de cotó Better Cotton, que no hauria identificat les il·legalitats comeses.

Aparador d'una de les 260 botigues que Zara té a tot Espanya (Europa Press/Cézaro de Luca)

Davant d'aquesta situació, l'ONG britànica denuncia el fracàs de l'espanyola Inditex, propietària de Zara, i de la sueca H&M a l'hora de controlar l'origen de les seves matèries primeres, i reclama que siguin els governs dels mercats de consum els que ho regulin i ho facin complir, com ha apuntat Rubens Carvalho, sotsdirector d'Earthsight, en declaracions a Catalunya Informació:

"El temps per a promeses buides ja ha passat. Ara cal una regulació governamental molt estricta per forçar aquestes companyies a controlar la seva cadena de subministrament i les que ho incompleixin han de ser penalitzades estrictament."

Acusacions creuades

Better Cotton és el programa de sostenibilitat del cotó més gran del món. Té un equip d'auditors que analitzen si es compleixen uns mínims pel que fa a protecció del medi ambient i a condicions laborals en l'obtenció del cotó.

El cotó pot créixer en pràcticament tot tipus de sòls, sempre que estiguin ben drenats

Després de fer-se públics els resultats d'aquesta investigació, les companyies afectades han assenyalat aquesta empresa certificadora com a principal culpable de la situació. En resposta a diversos mitjans, tant Inditex com H&M s'han mostrat "preocupades" per les acusacions publicades i han demanat més "transparència" a Better Cotton, mentre que, pel que fa al seu propi paper, senzillament han dit que reconeixen les seves "limitacions".

Una resposta que Carvalho troba "inadequada". Considera que, més enllà d'apuntar en altres direccions, les empreses també han de fer autocrítica:

"Han d'acceptar que també és culpa selva. És molt fàcil per a les empreses dir: 'Oh, la culpa és de Better Cotton, no han fet bé la seva feina', però ells tampoc l'han fet bé. I, en definitiva, són Zara i H&M qui ha decebut els clients."

Per això reclama que acceptin "la responsabilitat pel que no ha sortit bé" i diguin, "de manera molt oberta i transparent, quines accions prendran per netejar les seves cadenes de subministrament de cotó per assegurar-se que el que fan servir és realment sostenible".

Per la seva banda, Better Cotton va respondre als investigadors que contractaria un auditor independent per avaluar les zones afectades i es va mostrar disposada a prendre mesures:

"Si hi ha proves que les explotacions no compleixen els requisits, se'ls revocarà la llicència i no podran tornar a optar-hi fins que adoptin mesures correctores."

Els autors de la investigació diuen que no tenen constància del punt en què es troba aquesta auditoria.

Un paratge de gran valor ecològic

Earthsight assegura que el cotó que fan servir aquestes marques es conrea a l'oest de l'estat de Bahia, al bioma del Cerrado, un espai que ha estat desforestat les darreres dècades per la indústria de l'agricultura a gran escala:

"El Cerrado és el segon bioma més gran i valuós després de l'Amazònia, la sabana amb més biodiversitat. És la casa del 5% de la biodiversitat mundial i se'l coneix com 'el déu de les aigües' perquè és la font dels principals rius de Sud-amèrica."

L'ONG lamenta que un indret així estigui constantment amenaçat i ho atribueix al fet que aquestes empreses "es basen en models de negoci que incentiven un consum encara més gran que demana àrees de conreu encara més grans perquè creixi tot aquest cotó".

ARXIVAT A:
Moda
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut