El coworking, a pagès: treballar i viure en una masia del Ripollès amb els masovers
Treballadors digitals i grangers comparteixen una casa de pagès a Sant Joan de les Abadesses i estan satisfets amb la convivència
Viure o treballar compartint un mateix espai cada cop és més habitual en grans ciutats, però fer-ho en un entorn rural és excepcional. I encara més si l'espai on es viu i es treballa és una casa de pagès amb masovers. Això és el que han fet Elena de Aran i Joan Massó, creadors de @fem.coliving.
Viuen al mas La Folcrà, una masia del segle XIV de Sant Joan de les Abadesses, on comparteixen espai amb una família de pagesos i ramaders que porta una granja de vaques lleteres.
Hi lloguen habitacions amb dret a fer servir espais compartits i a teletreballar amb vistes a la natura.
Van posar en marxa la iniciativa fa poc més de dos anys, després del confinament. De fet, la pandèmia els va servir per donar voltes a una idea que tenien clara: teletreballar des d'un lloc que pogués ser un vincle entre el món rural i l'urbà. I, a més, compartir-ho amb altres persones que també hi estiguessin interessades.
Els impulsors volen "descentralitzar la innovació"
L'Elena ha estudiat Publicitat i Relacions Públiques. El Joan és dissenyador gràfic. Per poder-s'hi allotjar cal teletreballar o crear un projecte propi. La idea és que entre tots s'estableixin intercanvis professionals i personals. Els llogaters s'hi poden estar tres mesos. I asseguren que ja tenen llista d'espera.
"Es tracta de descentralitzar la innovació. De treure-la de darrere d'uns vidres impol·luts del 22@, amb una idea purament mercantilista, de 9 del matí a 7 de la tarda, amb pressa", comenta en Joan.
Viure en una zona rural també els ha fet més conscients del que implica:
"Ja només amb entendre com funciona el territori, quines problemàtiques hi ha, amb això ja ens emportem una motxilla de coneixement important."
L'Elena confirma que la sinergia entre masovers i teletreballadors és positiva. "Estem en un mateix espai convivint sector primari amb persones que treballen per internet i ens ajudem molt mútuament", afirma.
El masover: "La pedagogia és el que ens queda per salvar el sector"
Xavier Gironès és el masover. Fa de pagès i ramader a la finca. Està satisfet de l'experiència de conviure amb emprenedors digitals tot i que en un primer moment el va sorprendre la proposta.
Com a avantatges, hi veu el fet d'omplir una part de la masia que estava deshabitada, compartir coneixements amb gent més jove i ajudar-se mútuament. "Això dona vida", afirma.
Gironès creu que explicar el seu ofici pot ajudar la pagesia:
"Que la gent que puja de fora sàpiga d'on surt la llet, la carn, el peix. Això vol dir que ells veuen el que és i això ho transmeten a altra gent. Això és bo. La pedagogia és l'únic que podem fer ara per salvar el sector."
"Fa que pugui treballar millor", diu una usuària
Entre els usuaris del coliving hi ha l'Elisa. És d'Albacete i treballa per a una revista científica. Valora la bona connexió a internet, l'espai de coworking i la possibilitat d'estar més aïllada en altres espais de la casa quan li cal. "Tenim espai suficient. Internet, perfecte", explica.
La Lola és argentina. És coach i dissenyadora. Valora especialment el contacte amb la natura i poder anar a un ritme més lent. "Fa que pugui treballar millor. Que baixi una mica la velocitat", afirma.
Joan Massó defensa que si la innovació es fa des d'un entorn més amable, els projectes que surten són diferents dels que es fan en edificis urbans, amb horaris extensos i treballant amb pressa.
Aquest és el vídeo d'aquest espai de coworking i coliving al Ripollès:
- ARXIVAT A:
- RamaderiaTeletreball