El creador de la vacuna de Pfizer diu que podríem tenir un "hivern normal" el 2021
Ugur Sahin, confundador i director executiu de BioNTech (Reuters/Fabian Bimmer)

El creador de la vacuna de Pfizer diu que podríem tenir un "hivern normal" el 2021

Adverteix que la vacuna començarà a tenir impacte efectiu a l'estiu i que també podria "reduir dràsticament" els contagis

RedaccióActualitzat

Tenim al davant "un hivern dur", però d'aquí un any, el 2021, podríem tenir "un hivern normal".

Així ho creu, almenys, Ugur Sahin, creador de la vacuna desenvolupada per la farmacèutica nord-americana Pfizer i l'alemanya BioNTech, que la setmana passada Pfizer va anunciar que tindria una efectivitat del 90%.

Sahin, director executiu de BioNTech, ha explicat, en una entrevista a la BBC, que, "si tot va bé", podrien començar a distribuir la vacuna "a finals d'aquest any o a principis de l'any que ve".

Abans, però, recorda que cal passar aquest hivern, que ja ha advertit que serà dur.

L'objectiu que s'han marcat és distribuir més de 300 milions de dosis fins a l'abril.

Això, ha dit, "podria permetre començar a tenir un impacte" sobre la pandèmia.

"L'impacte més gran no es notarà fins a l'estiu", adverteix. I també, que cal vacunar molta gent abans de la tardor del 2021.

"El que és absolutament essencial és que tinguem una alta taxa de vacunació abans de la tardor-hivern de l'any que ve, de manera que puguem tenir un hivern normal."


Sahin confia que serà possible "perquè hi ha diverses empreses de vacunes que ens ajuden a augmentar el subministrament".

El cofundador de BioNTch també confia que la vacuna, que diu que és "altament efectiva", a més d'immunitzar persones, també reduirà força els contagis.

Una reducció que diu que potser no serà del 90%, com l'eficàcia de la vacuna per evitar la malaltia, però potser sí del 50%, un percentatge que assegura que ja és suficient per aconseguir "una reducció dràstica de l'expansió de la pandèmia".

 

La vacuna de Pfizer i BioNTech es podria començar a distribuir a finals d'aquest any o principis del que ve (Reuters/Dado Ruvic)


Unes 43.000 persones han participat en la fase 3 de la vacuna de Pfizer i BioNTech, d'assaig amb humans.

Preguntat sobre els principals efectes secundaris"que s'han observat, Sahin ha parlat de dolor entre lleu i moderat al lloc de la punxada durant uns dies i, en alguns participants, febre entre lleu i moderada també durant uns dies.


Els creadors de la vacuna, fills d'immigrants

Ugur Sahin, de 55 anys, és cofundador de BioNTech, el laboratori que ha desenvolupat la vacuna juntament amb Pfizer.

Els altres dos fundadors són Öezlem Türeci, de 53 anys, metge i professora universitària com ell, que és la seva dona, i Christopher Huber, oncòleg austríac.

Sahin i Türeci són fills de primera generació d'immigrants turcs arribats a Alemanya a principis dels anys seixanta.

 

Seu de BioNTech, a la ciutat alemanya de Magúncia (Reuters/Kai Pfaffenbach)


Sahin és nascut a Turquia i va arribar a Alemanya amb quatre anys, juntament amb la seva mare. El seu pare havia arribat abans per treballar en una fàbrica de l'automobilística Ford a Colònia, dins del programa Gastarbeiter (treballadors convidats).

Türeci, filla d'un metge d'Istanbul que va emigrar a Alemanya, ja va néixer en aquest país.

Sahin i Türeci es van conèixer a la universitat.

Inicialment centrada en la lluita contra el càncer, la seva passió comuna és la recerca mèdica, fins al punt, va explicar Türeci en una entrevista, que el dia del seu casament van treballar al laboratori.

Actualment, ell és director executiu de BioNTech, i ella n'és la directora mèdica. A més, tots dos són professors de la Universitat de Magúncia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut