El crim organitzat de la marihuana s'infiltra en el sistema a Catalunya

Un informe de diagnosi dels Mossos situa el narcotràfic d'aquest droga en fase parasitària, que és quan comença la corrupció de funcionaris públics

Fàtima LlambrichActualitzat

Hi ha immobiliàries que ofereixen pisos i locals per plantar marihuana. No ho publiciten en cartells a la porta, però donen el servei. Els Mossos d'Esquadra ja n'han detectat alguna. I sí, això és connivència amb la delinqüència.

I és un exemple que explica que el tràfic de marihuana està implantat a Catalunya en la fase parasitària o la fase 2, de tres, com alerten els Mossos en un informe de diagnosi elaborat enguany.

La primera etapa és la depredadora; és quan els que es dediquen al tràfic de marihuana comencen a instal·lar-se i miren com expandir el negoci, sempre al marge de l'entramat socioeconòmic on habiten.

En l'etapa parasitària, en canvi, els traficants ja s'han infiltrat entre l'estructura socioeconòmica i utilitzen l'economia legal per delinquir.

"Estem en un període en què les bandes han establert el seu escenari criminal a Catalunya i estan utilitzant els ressorts socials i econòmics entre nosaltres, per perfeccionar-se i, cada cop més, amagar-se", explica l'intendent Toni Rodríguez, cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra. "Fan servir altres activitats formals de l'economia per camuflar els beneficis de la marihuana."

La tercera fase ja és quan hi ha una simbiosi entre la delinqüència i el sistema, quan una part important de la societat viu del tràfic de la marihuana, com passa a la Línea de la Concepción amb el narcotràfic d'haixix.
 

 

Corrupció de funcionaris

És en la fase 2 quan hi comença a haver els primers casos de corrupció de funcionaris públics. "Els Mossos d'Esquadra ni són l'únic cos policial que està exposat a aquests perills de la corrupció, ni són l'únic cos policial que té membres en actiu que poden estar fregant espais grisos o de connivència amb aquesta matèria", reconeix Rodríguez.

I afegeix que "pot haver-hi altres casos que es poden estar treballant ara i que afectarien tant el nostre cos com altres cossos policials, efectivament."

La situació de crisi econòmica no ajuda i els Mossos alerten que pot ser un incentiu perquè els traficants s'infiltrin, per exemple, en aquelles institucions que han de perseguir el delicte, com els cossos policials o els d'inspecció o la judicatura: "Si tenim una conjuntura econòmica molt desfavorable com la present, en què l'atur augmentarà i hi ha menys oportunitats laborals formals, el perill és que hi hagi més gent que s'hi aboqui." 

 

La marihuana ja no és un cultiu privat, sinó que s'hi han instal·lat organitzacions criminals, i això comporta que hi hagi més armes de foc perquè les utilitzen per evitar els narcoassalts, per evitar que altres delinqüents els robin la marihuana just quan l'han collida o estan a punt de fer-ho.

"Avui dia, rar és el cas que, quan trobem una arma de foc, no hi hagi associada alguna cosa relacionada amb la marihuana."



Traficar a Espanya: més beneficis que riscos

El cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra alerta de la problemàtica i fa una crida, també, a revisar la legislació, que considera que a Espanya és més permissiva que en altres països i, per tant, això fa que Catalunya sigui un atractiu per als "brokers de la marihuana".

"No estem en una situació de la marihuana històrica, idealitzada, sinó que, en realitat, al voltant de la marihuana s'han instal·lat grups de crim organitzat de primer nivell, europeu i mundial. I capitals criminals de primer nivell europeu i mundial, que venen aquí a invertir. I això atreu més crim, més violència i empitjora les condicions de convivència de la ciutadania."

Els traficants veuen més atractiu el negoci aquí que en altres països veïns: "El Codi Penal francès, és molt més sever respecte al cultiu i la distribució de la marihuana. Llavors, el risc-benefici al nord dels Pirineus és diferent que aquí, no és tan beneficiós."

Rodríguez lamenta, a més, que hi hagi molt poques sentències amb una pena superior als dos anys i que impliqui presó preventiva. "La ciutadania criminal ha d'entendre que, si trafica amb marihuana, amb el dany que ens està comportant, l'avís de condemna i el càstig que ha de tenir és superior al que té ara."

Per això, Rodríguez creu que la lluita contra les xarxes de traficants s'ha de revisar de dalt a baix.

ARXIVAT A:
Drogues
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut