El curs de P2 serà gratuït a les escoles bressol públiques a partir del setembre

Les famílies de les llars d'infants privades tindran una rebaixa de 800 euros per curs, uns 72 euros en cada quota mensual
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

El pròxim mes de setembre, quan comenci el curs 2022-2023, escolaritzar els nens i nenes de P2, l'últim curs de les llars d'infants, serà gratuït.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha remarcat que aquesta mesura és una prioritat del govern anunciada des de principis de la legislatura.

De fet, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'hi va referir en el discurs d'investidura i va concretar-la durant el debat de política general amb l'objectiu de garantir "l'equitat en l'accés a l'educació" i "la igualtat d'oportunitats".

Una prioritat que per aquest primer any ja queda recollida en la llei d'acompanyament dels pressupostos, i que el govern preveu que sigui completament efectiva el curs 2025-2026.

"El govern de Catalunya es compromet a consolidar el finançament d'aquest cost d'escolarització en els exercicis pressupostaris futurs" fins assolir "l'objectiu final" de "completar l'educació 0-18 sostinguda amb fons públics i amb gratuïtat per a l'escolarització", ha explicat Cambray.

El conseller ha admès que l'etapa 0-3 anys no és obligatòria ni universal, però ha remarcat que des del govern es considera "de vital importància".

Infants jugant al pati de l'escola bressol Petits Estels, el setembre de 2021 (ACN/Jordi Pujolar)

"Les famílies han de poder anar a les escoles bressol sense barreres econòmiques", ha defensat Cambray, abans d'afegir que "l'escolarització en l'etapa 0-3 és una oportunitat per al desenvolupament integral dels infants".

En aquest sentit ha remarcat que té aquesta etapa té beneficis pedagògics per als infants i de conciliació per a les famílies.

Per això, ha dit "és feminista" i aporta "igualtat d'oportunitats i cohesió social", fins al punt que "pot tenir un impacte positiu en la natalitat".


Més de 1.700 escoles bressol

A Catalunya, ha explicat Cambray, hi ha més de 1.700 llars d'infants, la majoria de les quals són públiques: 926 de titularitat municipal, repartides en 566 municipis, i 42 de la Generalitat. La resta, 718, són privades. A més hi ha 77 escoles bressol rurals.

La gratuïtat serà absoluta en les públiques. En el cas de les privades, la Generalitat aportarà 800 euros per alumne i curs, i mirarà que aquests diners reverteixin directament en la quota que paguen les famílies, que s'estalviaran uns 72 euros al mes, dels 285 que paguen de mitjana.

A més, aportarà 800 euros addicionals per als alumnes NESE, amb necessitats educatives especials per la situació socioeconòmica familiar.

Fins ara, la Generalitat ja finançava 200 llars d'infants privades que són d'iniciativa social.

El govern va tancar un acord amb les tres patronals de les llars d'infants privades aquest mateix dijous.

Les llars d'infants privades rebran els diners a partir d'una convocatòria de subvenció. Pel que fa a les llars d'infants municipals, en canvi, rebran els diners directament, per transferència.

Una professora amb dos infants a la llar d'infants Balàfia de Lleida, el maig del 2021 (ACN/Paeria/Javi Martín)

Fins ara, les llars d'infants municipals tenien tres fonts de finançament, a parts iguals: la Generalitat, el municipi i les famílies, que aportaven, respectivament, 1.600 euros per alumne i curs, que sumaven un total de 4.800 euros per alumne i curs.

A partir del curs vinent, en canvi, la Generalitat es farà càrrec de l'import que pagaven les famílies (en deu quotes de 160 euros) i aportarà 3.200 euros per alumne i curs.

De fet, seran 3.400, arran de la sentència que va condemnar el govern a retornar el que havia deixat d'assumir durant l'època de retallades pressupostàries.

El pagament es farà en tres vegades: una bestreta al juny, una altra al gener i una liquidació al setembre.

En total, el finançament de P2 costarà uns 90 milions d'euros per curs.

Des d'Educació es remarca que els municipis es podran beneficiar dels fons europeus per a l'etapa de 0 a 3 anys, per a la qual hi ha previstos 110 milions d'euros.

D'aquesta manera, els ajuntaments podran crear places noves, si la gratuïtat de les llars d'infants públiques tingués un efecte crida que n'augmentés la demanda.

A Catalunya hi ha una oferta total de 36.000 places públiques, no totes ocupades, i estan autoritzades 24.000 places privades, que tampoc estan totes ocupades.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut