El darrer graó de l'acord Mas-Junqueras del gener
L'anunci que Gemma Calvet, Marcel Coderch i Josep Ginesta assessoraran el govern en el procés de desconnexió de l'estat és la culminació de mesos d'estira-i-arronses entre convergents i republicans. Es tracta d'un dels darrers graons de l'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras el mes de gener, en una trobada en què també hi havia Carme Forcadell, Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal.
En la reunió es va acordar l'avançament de les eleccions per després de l'estiu (Mas va decidir que la data fos el 27 de setembre) i que les dues formacions hi concorrerien amb llistes separades, tal com reclamaven els republicans per intentar sumar el màxim de vots a favor de la independència. D'aquesta manera, es frustrava definitivament la proposta de Mas d'una llista unitària formada per polítics i representants de la societat civil.
El 14 de gener, els líders de CDC i ERC també van pactar reprendre les converses sobre els pressupostos i "impulsar i culminar" les estructures d'estat previstes en l'acord signat a principi de legislatura. Després que, la setmana passada, els republicans donessin suport als pressupostos de 2015, aprovats pel Parlament, una de les poques qüestions pendents era la incorporació d'"algun expert" proposat per Esquerra en la consolidació de les estructures d'estat. El nomenament de Carles Viver-Pi Sunyer i Núria Bassols com a comissionats per al desplegament de les estructures d'estat i la transparència, a mitjans de febrer, va ser un primer pas en aquesta qüestió, que ara s'arrodoneix amb els "fitxatges" de Calvet, Coderch i Ginesta.
Un debat que ve de lluny
De fet, des que Mas i Junqueras van signar l'acord de govern el desembre de 2012, el debat sobre l'entrada dels republicans al govern ha estat recurrent. L'endemà de les eleccions, Mas ja va dir, en referència als republicans, que els resultats obligaven altres formacions a "assumir una part de la responsabilitat" del govern, una oferta que Junqueras va rebutjar.
Al llarg de la legislatura, aquest debat ha anat reapareixent periòdicament, ja fos després de l'acord sobre la data i la pregunta o bé per garantir la celebració de la consulta. Fins i tot la CUP, poc abans del 9 de novembre, es va mostrar partidària que ERC s'incorporés a l'executiu.