Una ascensió al cim de l'Everest l'any 2019

El darrer pioner de l'Everest alerta: "Tot està molt brut, s'han de limitar els escaladors"

L'any passat, el Nepal va autoritzar 478 permisos d'escalada a l'Everest, una indústria milionària
Redacció
TEMA:
Àsia

"El millor seria que es limités el nombre d'escaladors a l'Everest". Aquesta és l'advertència de Kanchha Sherpa, el darrer supervivent de l'expedició que per primera vegada va coronar el cim més alt del món.

Assegura que tot el recorregut està massa ple i brut, i demana que es respecti la muntanya com una divinitat: "No haurien d'embrutar la muntanya. És el nostre déu més gran i no es poden embrutar els déus". Per al poble xerpa, l'Everest és Qomolangma, o la deessa mare del món, i és venerada per la comunitat.

Kanchha tenia 20 anys quan es va unir a l'expedició a l'Everest el 1953. Va ser un dels tres xerpes que va arribar fins a l'últim campament de l'Everest amb Hillary i Tenzing.

"No hi havia alcohol, així que ho vam celebrar amb te i aperitius. Vam recollir-ho tot i ho vam portar al campament base."

Des de llavors, la muntanya s'ha coronat milers de vegades. En la darrera temporada d'escalada, la primavera del 2023, 667 escaladors van fer el cim, acompanyats dels seus equips de suport. 

"Ara mateix, s'acumula molta gent al cim. Tot està molt brut, la gent llença les llaunes i els embolcalls del menjar. Qui ho recollirà ara?"

Les normes obliguen els escaladors a endur-se les seves escombraries i els equips, sota amenaça de perdre la seva fiança. El problema és que el seguiment de les infraccions no és gaire efectiva.

Tot i la preocupació, les autoritats no tenen previst reduir el nombre de permisos d'escalada. La ruta que van inaugurar aquests excursionistes continua sent freqüentada per pujar als 8.849 metres de l'Everest, una indústria milionària de l'excursionisme.

El campament base de l'Everest, replet de tendes (Wikimedia)

Obligatori el tracker

A les portes d'una nova temporada d'escalada, el que sí que han regulat les autoritats del Nepal és l'obligatorietat de llogar un tracker de GPS per a l'ascensió. La mesura permetrà reduir el temps de rescat en cas d'accident, i tindrà un cost de 10-15 dòlars. 

L'any passat, el Nepal va autoritzar 478 permisos d'escalada. Dotze excursionistes van morir en la ruta, mentre que cinc continuen oficialment desapareguts.

Els rescats al cim de l'Everest són molt complicats, fins i tot en bones condicions climàtiques. L'ascens pot durar fins a dos mesos, i el temps més adequat per fer-lo és a mitjans de maig.

El permís d'escalada costa uns 11.000 dòlars; afegint-hi el preu de l'equip, el menjar, l'oxigen suplementari i els xerpa, l'ascensió al sostre del món ronda els 35.000 dòlars.

 

ARXIVAT A:
Àsia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut