La segona sessió del debat d'investidura, en directe
La segona volta del debat d'investidura de Pere Aragonès ja s'encaminava abans de començar cap a una altra sessió fallida. Recupera, minut a minut, com ha estat la sessió, molt més curta que la primera. Tant Esquerra com Junts s'hi han compromès a desencallar l'acord al més aviat possible.
- 08:55Junts ha anunciat que s'abstindrà
A les 10 del matí, comença al Parlament la segona sessió del debat d'investidura i té tots els números per tornar a ser fallida. Junts per Catalunya ja ha anunciat que s'abstindran. Només un acord d'última hora impediria que Pere Aragonès no tingués, un altre cop, la majoria necessària per ser president.
Els juntaires demanen paciència; els d'Esquerra, responsabilitat:
Artadi, Junts: "Per unanimitat, la conclusió ha sigut que de cara a demà hem de mantenir el vot d'abstenció. Segurament podrem tancar un acord que sigui sòlid. Demanem una mica més de paciència."Vilalta, ERC: "Demanem aquest gest de confiança, demanem aquest gest de responsabilitat, com ha fet Esquerra Republicana, per exemple, amb la constitució del Parlament i amb la votació a favor de la presidenta."
- 09:00El calendari a partir d'ara si la investidura és fallida
Pere Aragonès afronta aquest dimarts una segona votació d'investidura fallida com a president de la Generalitat. Junts per Catalunya ha anunciat que també s'abstindrà en aquest debat, com va fer divendres passat.
Després de la primera votació d'investidura fallida, el rellotge ha començat a córrer i ara els grups tenen menys de dos mesos per escollir la presidència, amb el 26 de maig com a límit. Si aquell dia no ha prosperat cap investidura, Catalunya anirà automàticament a unes eleccions a mitjans de juliol.
- 09.41El debat entorn del Consell de la República
El Consell per la República, amb seu a Waterloo, és al centre del debat per a la investidura de Pere Aragonès.
Precisament se'n va començar a parlar durant un altre procés d'investidura, entre el gener i el febrer del 2018, amb Carles Puigdemont com a candidat.
Es volia crear una estructura de govern paral·lel a l'estranger, amb capacitat de lideratge sobre el moviment independentista.
La gestació del Consell, però, va ser lenta per la falta d'acord sobre les seves funcions que hi ha ara damunt la taula, les seves atribucions concretes.
Quan es va presentar es va dir que aquest s'activaria quan arribés a un milió d'inscrits, l'objectiu inicial, però a dia d'avui són poc més de 90.000.
El Consell de Govern de l'organisme l'encapçalen Carles Puigdemont i Toni Comín, i hi ha representació de tots els partits i entitats independentistes.
Però tot es va endarrerir, i l'acte fundacional no es va fer fins aquest desembre, a Brussel·les i a Barcelona, amb un full de ruta amb el títol "Preparem-nos".
Aquest document proposava una confrontació amb l'Estat en una via unilateral, i afirmava que sumar nous suports a l'independentisme no era un pas imprescindible per assolir la independència.
Tot plegat, el Consell per la República continua avui on era abans de néixer: immers en el debat sobre quines atribucions ha de tenir i qui ha de formar part del seu Consell de Govern. - 09.53Arribada de Pere Aragonès
El candidat a convertir-se en president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha arribat al Parlament cap a dos quarts de 10 del matí, i poc després ja era a l'Auditori, on es farà la sessió d'investidura:
- 10.04Comença el segon debat d'investidura de Pere Aragonès
Poc després de les 10 del matí, l'hora prevista, l'Auditori del Parlament ja era amb tots els diputats asseguts i la sessió a punt de començar.
- 10.08Pere Aragonès comença el segon discurs d'investidura
Pere Aragonès ha començat poc després de les 10 del matí el segon discurs d'investidura dient que dedicarà la primera part a sintetitzar les línies principals del primer que va fer divendres, en les quals creu que les discrepàncies per formar govern són mínimes.
- 10.27Aragonès cita un discurs de Puigdemont del 2016
Després del resum de l'anterior discurs, Pere Aragonès ha assegurat que el govern que vol liderar tindrà com a finalitat "millorar i fer més fàcil la vida de tothom":
"Hi ha qui pot tenir la temptació d'intentar reduir aquesta estratègia a un projecte fet i pensat només pels independentistes. Res més lluny de la realitat."
Després de fer aquesta afirmació, Aragonès ha citat un fragment del discurs de Carles Puigdemont durant la qüestió de confiança del setembre del 2016:"...Servir el nostre país, atendre les necessitats, combatre les desigualtats, combatre en especial els efectes de la crisi, millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans, prioritzar l'agenda social i, alhora, fomentar la reactivació econòmica per tal que es creï riquesa i es generin llocs de treball de més qualitat i de més durada, i tot això per als 7 milions i mig de catalans i catalanes, que tenim els mateixos drets i els mateixos deures, sobretot, a tenir un sistema educatiu, un sistema de salut, un sistema de serveis socials, un servei de mobilitat pública, etcètera, en les millors condicions, i equitatiu".
Seguidament el candidat a president ha fet seves aquestes paraules, afirmant:"Unes paraules que constaten que des de l'independentisme som els únics que proposem un projecte per al conjunt del país amb vocació de canvi, de millora, de transformació i de futur."
- 10.33Aprofitar el 52% de vot independentista per negociar
Pere Aragonès ha recordat novament que el 14F l'independentisme va superar el 50% dels vots, i ha assegurat que cal aprofitar-ho per "afrontar la negociació amb l'Estat amb tota la força i la determinació."
"Estic convençut que seria un error que l'independentisme no aprofités aquesta força per reivindicar-se davant d'un Estat que mai fins ara havia accedit a negociar amb la Generalitat un referèndum d'autodeterminació. Seria un error no aprofitar-ho per aconseguir l'amnistia."
- 10.41Aragonès: "En les darreres hores" la negociació ha avançat
Pere Aragonès ha assegurat que "en les darreres hores" s'ha avançat en la negociació amb Junts per acordar un govern.
També ha dit que "s'estan superant els esculls" perquè l'independentisme "deixi de parlar de sí mateix, i parli, de nou, al país":"Ho sabeu, companys de Junts, perquè governem conjuntament. Portem massa mesos en funcions. Portem massa mesos gestionant un pandèmia i una crisi social i econòmica enorme, amb les eines limitades. No podem presentar ni un pressupost que obeeixi a la situació de crisi que viu el país."
L'aspirant a president ha dit que, malgrat això, s'ha pogut fer gestions com la presentació aquest dilluns de l'acord que elimina el deute de 35.000 famílies amb les empreses energètiques.
I ha afegit que no hi ha motius per haver d'esperar més:"Per això, el que podem fer avui, no hem d'esperar dos mesos a fer-ho. Ni dos mesos, ni dues setmanes, ni dos dies. Perquè ens hi va la credibilitat del projecte que compartim, però, sobretot, per responsabilitat amb una ciutadania que està esgotada."
Recupera, íntegre, el discurs de Pere Aragonès: - 10.46Aragonès i "la majoria desacomplexadament independentista"
El candidat a president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acabat el seu discurs assegurant que hi ha una majoria social independentista i cal actuar en conseqüència:
"Cal rebel·lar-nos i fer un pas endavant per tornar a construir de nou. Aprofitant tots els recursos de la reconstrucció per tornar a fer de Catalunya un país d'oportunitats i prosperitat per a tothom."
"Hi ha una majoria social desacomplexadament independentista. Hi ha una majoria social a favor de l'amnistia i l'autodeterminació. Hi ha una majoria social a favor de la República catalana."
- 10.59Els núvols de paraules de Pere Aragonès
Quines idees i conceptes han destacat en el discurs de Pere Aragonès i quines diferències hi ha amb la seva intervenció de divendres passat? Els núvols de paraules ens ho ensenyen.
En el núvol dels verbs, "aconseguir" pren un protagonisme que no tenia en l'anterior discurs, juntament amb altres accions molt presents també llavors com "impulsar", "construir" i "parlar".
Pel que fa als termes, un altre cop guanya clarament "país", seguit de "Catalunya". I aquest cop també destaquen "nova Generalitat" i "Generalitat republicana", així com "ciutadania" i "independentisme".
I en l'apartat d'entitats i persones, dues institucions tornen a destacar clarament: "Generalitat" i "Parlament". A diferència del discurs de divendres, "CUP" ha perdut protagonisme, i el mateix li ha passat a "Covid". I "Junts", que llavors no hi apareixia, ara sí que ho fa, en detriment d'"En Comú Podem". - 10.59Illa: "Vostè aboca el país a noves eleccions"
Salvador Illa, del PSC, ha començat el seu discurs afirmant que "no es va lluny sobre la base d'una quimera", unes paraules pronunciades per Pasqual Maragall, ha revelat, quan era president de la Generalitat, la Diada de 2005.
Illa ha acusat Pere Aragonès de ser el "responsable d'abocar el país a unes noves eleccions".
Considera que, en no ser investit avui, Aragonès "haurà estat víctima d'una innecessària humiliació i Catalunya continuarà sense el govern sòlid i estable que necessita", i que si hi hagués investidura Catalunya també hi sortiria perdent, perquè Aragonès seria investit "president vicari d'un fictici Consell per la República".
"Què més ha de passar perquè deixi de ser ostatge dels antisistema i de Waterloo?", ha tornat a preguntar.
Illa ha acusat Aragonès d'estar "repetint un error basat en una gran mentida, el procés, construïda a partir de cinc enganys", entre els quals "presentar els darrers deu anys com anys d'èxit" i "vincular els avenços socials a plantejaments rupturistes".
Ha defensat que cal treballar juntament amb la resta d'Espanya i amb la Unió Europea, i ha demanat a Aragonès que "si estan per una altra cosa facin un pas al costat i deixin de culpar els altres dels seus fracassos".
I ha afegit, abans de tancar el seu discurs: "Hi ha alternativa, i em comprometo a treballar per construir-la i encapçalar-la."
Recupera íntegra la intervenció de Salvador Illa:
- 11.02Gemma Geis (Junts) "No esgotarem el termini establert"
Per part de Junts ha respost al candidat a president la diputada Gemma Geis, que li ha agraït a Pere Aragonès el to del discurs, i ha admès que les negociacions han avançat.
Però Geis també ha dit que no ho han fet prou, i s'ha queixat que no hagi fet cas a la petició de no celebrar el segon debat d'investidura, perquè l'acord no està tancat.
La diputada de Junts ha confirmat que s'abstindran en la votació, però també ha assegurat que l'acord arribarà abans que s'hagin de convocar noves eleccions:"Som més a prop que divendres i no esgotarem el termini establert. Ni juguem per tacticisme ni posem en dubte el candidat, ni volem treure l'espantall de la repetició electoral."
Geis s'ha queixat que ERC comencés la negociació amb la CUP, i ha assegurat que "no els interpel·la" l'acord que han tancat:
"Aquest acord bilateral nosaltres no el podem defensar, volem un acord que hi estiguin representats els 550.000 ciutadans que van votar a favor de Junts."
La representant de Junts ha afegit que l'abstenció també es deu a que encara no hi ha un acord d'acció davant de l'administració central, i que és necessari que hi sigui:
"Quan sigui president, no podem arribar sense aquesta unió, aquesta unitat d'acció a Madrid. Ahir vam veure una nova prova amb la llei Celáa, que Laura Borràs ja va denunciar al Congrés que no blindava la immersió lingüística, i ara hem vist que era així."
Recupera la intervenció íntegra de Gemma Geis: - 11.27ERC, CUP, Junts i Comuns protesten en la intervenció de Vox
Durant la intervenció del cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, la majoria de diputats d'ERC, CUP i Comuns han abandonat la sala.
Els de Junts s'han quedat, però tots han exhibit cartells de l'organització Acció Antifeixista.
- 11.52Eulàlia Reguant (CUP) defensa l'acord amb ERC
Per part de la CUP, ha respost a Aragonès la diputada Eulàlia Reguant, que ha defensat l'acord de govern que han tancat amb ERC.
Reguant s'ha queixat que la diputada de Junts, Gemma Geis, hagi dit que aquest acord és "estèril" i que "no els interpel·la":"Hem estat sempre amb qui vol parlar de les necessitats de la gent, celebrem que Junts s'obri a negociar-ho, però comencem malament si no accepten un acord de mínims, perquè no hi ha acords estèrils quan es tracta de defensar drets."
Després de fer un repàs del contingut de l'acord, ha dit a ERC que "ja n'hi ha prou de dir que tot va bé", i ha afegit que tindran "el puny tancat davant dels que posin al centre el partit i no el país".
Recupera la intervenció íntegra d'Eulàlia Reguant:
- 11.59Pausa de 20 minuts
A tres quarts de dotze la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a petició de Pere Aragonès, ha decidit fer una pausa en el debat, quan ja s'han fet el discurs del candidat i l'hi han respost el PSC, Junts, Vox i la CUP.
Queden pendents per després de la pausa, que acaba poc després de les 12, les intervencions dels Comuns, Ciutadans, el PP i ERC.
- 12.26Albiach: "Quan un vol ser soci ho és i punt"
Jéssica Albiach, d'En Comú Podem, s'ha mostrat "bastant avergonyida" del que està passant en política les últimes setmanes. Considera que la ciutadania deu estar "estupefacta" davant del que veu al Parlament.
"Avui no és un bon dia per a les que som aquí, però tampoc per al país", ha dit Albiach per obrir la seva intervenció. "Van passant els dies, les necessitats van creixent i seguim aquí, atrapats en l'immobilisme", ha lamentat.
En aquest sentit, ha recordat que "portem sis mesos de govern en funcions" i que "han passat 40 dies des de les eleccions".
I ha defensat, en relació amb la manca d'acord entre ERC i Junts, que "quan un vol ser soci ho és i punt, i hi ha confiança".
"Començo a dubtar de si volen ser socis", ha afegit.
Albiach ha assegurat que hi ha una alternativa de govern: "No només hi ha alternativa plural des de l'esquerra, sinó també una alternativa plural en termes nacionals".
"Una alternativa plural", ha afegit, "que defensa l'autogovern de Catalunya i que la Generalitat no estigui sotmesa per una entitat privada com el Consell per la República".
Recupera íntegra la intervenció de Jéssica Albiach:
- 12.42Carrizosa: "Posin-se a les coses"
Carlos Carrizosa, de Ciutadans, s'ha adreçat a Pere Aragonès amb ironia dient que "potser ha arribat l'hora que algú li expliqui que aquest debat no és per veure qui ha de presidir el fantasmal Consell per la República, sinó per veure qui presideix el govern de Catalunya".
"Posin-se a les coses", ha dit més tard, citant Ortega y Gasset, "als problemes reals dels catalans. Deixin de subordinar la política catalana a projectes irrealitzables".
Carrizosa també ha defensat que "hi ha reptes enormes per afrontar" i que "els autèntics oprimits, a Catalunya, són aquells que intenten treballar i no poden".
Recupera la intervenció íntegra de Carlos Carrizosa:
- 12.58Fernández: "Al final, el problema sempre és Waterloo"
Alejandro Fernández, del PP, ha assegurat en la seva intervenció que, "al final, el problema sempre és Waterloo".
I ha afegit, adreçant-se a Pere Aragonès, que "des de Waterloo han decidit humiliar-lo", però que "vostè té molta por que li diguin botifler".
En aquest sentit, ha ironitzat que a Aragonès "potser li vindria millor una temporada en el PP català per aprendre a digerir millor les crítiques, veig que l'afecten i no és capaç de sortir de la síndrome d'Estocolm amb els que li diuen botifler".
"No accepten que mani vostè", ha dit. I ha afegit que "si l'accepten per evitar la repetició electoral serà deixant-lo 'grogui', erosionat i profundament desprestigiat, amb dues investidures fallides en un escenari sense precedents".
Recupera la intervenció íntegra d'Alejandro Fernández: - 13.14Sabrià: "Si el gran escull està salvat, on tenim l'atzucac?"
Sergi Sabrià ha intervingut en la segona sessió del debat d'investidura en nom d'ERC.
"Si el gran escull està salvat, on tenim ara l'atzucac?", s'ha preguntat.
I ha defensat: "Necessitem un govern per avançar dia a dia. L'embat no ha de ser només nacional, sinó també social."
Més endavant ha assegurat: "Abstenir-se no sembla una bona opició. És demorar l'oportunitat que tenim de treballar per la gent i de fer-ho des de l'esquerra. I això no hauria d'incomodar Junts."
Encara en aquest sentit, ha reiterat: "Avui perdem una oportunitat que el país no acabarà d'entendre. No té cap sentit mantenir el país en una situació de provisionalitat." - 13.21Aragonès respon als grups parlamentaris
"Animar-los perquè aquells que encara no donen suport al naixement d'aquesta nova Generalitat republicana canviïn de parer i permetin la constitució d'un govern que se centri a fer front a la pandèmia, en la reconstrucció social i econòmica i enfocat de forma decidida a la resolució del conflicte amb l'estat espanyol."
Així ha obert Pere Aragonès el seu discurs de rèplica als grups parlamentaris.
Responent la intervenció de Salvador Illa, ha dit que "estarem pel que hem d'estar, però [allò] pel que hem d'estar no ho decidirà vostè, sinó el conjunt del Parlament de Catalunya".
En resposta a Gemma Geis, de Junts, Aragonès ha reiterat que "no entenc que hi hagi motius suficients perquè avui no hi pugui haver una investidura".
"Em sento molt orgullós, molt orgullós, de ser el net de l'Antonio i la Juana, de Palomares, pedania de Cuevas de Almanzora, que van venir a Catalunya a buscar un futur millor per a qui serien les seves filles, la meva mare i les meves ties." D'aquesta manera ha respost Aragonès a Ignacio Garriga, de Vox, a qui ha retret que vulgui patrimonialitzar "els orígens d'una part molt important de la ciutadania".
I ha afegit: "Sé que aquesta pluralitat fa molta ràbia a aquells que voldrien un discurs de les dues Catalunyes."
Responent a Eulàlia Reguant, de la CUP, ha recordat que "ha parlat de l'acumulació de greuges" i ha defensat que "aquesta legislatura ha de ser passar de l'acumulació de greuges a l'acumulació de forces per guanyar definitivament".
A Jéssica Albiach li ha dit que "crec que compartim un concepte que m'alegra que faci servir, que és el de la nova etapa de la nova Generalitat republicana"; i ha defensat la "via àmplia" propugnada per ERC.
"No pateixi que de complexos no en tinc cap, i d'aquest [botifler], menys", ha respost a Alejandro Fernández, del PP, amb ironia.
A Carlos Carrizosa, de Ciutadans, li ha exposat que "segueix partint d'una idea de país que no compartim".
Aragonès ha tancat la seva intervenció de rèplica defensant que "avui tenim un programa i una proposta clara, queda només la voluntat" i ha demanat "a tots els diputats i diputades que fem possible aquesta voluntat i avui sortim d'aquí amb un govern en marxa, amb una nova presidència de la Generalitat i que ens posem a caminar perquè el país i la situació d'urgència social i econòmica, i també d'urgència nacional ens ho demanen". - 14.01Geis: "No hi ha esculls, però no tenim acord de legislatura"
Junts per Catalunya ha reiterat, en el torn de contrarèplica, que s'abstindrà en la segona votació d'investidura.
"Estem en una fase de concretar: necessitem concretar un programa de govern, unes polítiques socials per evitar disfuncions i retrets en seu parlamentària; tampoc hem acordat les distribucions de govern."
Gemma Geis, que avui ha exercit de portaveu, ha admès que, com deia ERC, "els esculls no hi són", però ha afegit que "no teníem un acord de legislatura per poder votar favorablement" i que "estem compromesos que això sigui el més aviat possible, perquè som molt conscients de la situació que viu el país". - 14.14Acabat el debat, es procedeix a la votació.
A un quart de tres, quatre hores i quinze minuts després d'haver començat la sessió, Laura Borràs, presidenta del Parlament, ha anunciat que es procedirà a la votació, pública i per crida nominal.
En aquesta segona votació, el candidat que se sotmet a la investidura necessita obtenir majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. - 14.25Aragonès no supera la segona votació d'investidura
Tal com estava previst, en funció de la intenció de vot avançada pels grups parlamentaris durant el debat, Pere Aragonès no ha estat investit 132 president de la Generalitat aquest dimarts, en no superar la segona votació d'investidura.
El resultat ha estat el mateix que en la primera votació, i per bé que en la segona només necessitava majoria relativa i no absoluta, els suports obtinguts per Aragonès, d'ERC i la CUP, han estat insuficients.
En concret, han votat a favor de la investidura 42 diputats, s'han abstingut els 32 de Junts i han votat en contra els 61 dels grups parlamentaris restants.
Borràs ha aixecat la sessió a les 14.26, després de comunicar el resultat i anunciar que obrirà una nova ronda de consultes amb els grups parlamentaris.
Acaba aquí el minut a minut de seguiment d'aquesta segona sessió del debat d'investidura.