L'alça del preu de l'energia continua sent la causa principal del dèficit comercial a Espanya (Reuters / Isse Kato)

El dèficit comercial es multiplica gairebé per sis el primer semestre pel preu de l'energia

El cost de les importacions supera al de les exportacions, amb Catalunya liderant les vendes a l'exterior, segons el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme
Agències Actualitzat
TEMA:
Empresa

El dèficit comercial a Espanya ha arribat als 31.963,2 milions d'euros el primer semestre de l'any, fet que suposa multiplicar gairebé per sis els 5.397,3 milions d'euros del mateix període de l'any anterior, segons dades que ha publicat aquest dijous el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Aquest resultat és conseqüència de la forta embranzida de les importacions, que creixen un 40,7% en el període i marquen un màxim històric, de fins a 222.882 milions d'euros, mentre que les exportacions repunten un 24,8%, fins a 190.919 milions d'euros, també màxim històric per al període.

Segons un comunicat de la secretària d'estat de Comerç, Xiana Méndez, les importacions han augmentat més per l'efecte dels productes energètics, així com per la recuperació de la demanda interna.

A més, l'encariment dels productes, motivat principalment per l'alça del preu de l'energia, continua sent la causa principal del dèficit.

De fet, darrere d'aquest fort increment del dèficit comercial també hi ha l'increment del dèficit energètic, que se situa en els 25.894 milions d'euros, mentre que el dèficit no energètic va donar un saldo de 6.069,4 milions d'euros.

Les exportacions catalanes van suposar el 24,2% del total del conjunt de l'Estat (CCMA)

Catalunya lidera les vendes a l'exterior

Les exportacions catalanes van pujar un 17,2% durant el primer semestre d'aquest any respecte al mateix període del 2021.

Així, les vendes a l'estranger van pujar fins als 46.492,6 milions d'euros entre gener i juny. Si es compara amb els primers sis mesos del 2019, abans de la pandèmia, les exportacions van créixer un 24,4%. Aleshores es van situar en els 6.121,3 milions d'euros.

De nou, els productes més exportats han estat els químics, amb 14.888,6 milions d'euros, un 32% del total; els béns d'equip, amb 7.341,9 milions d'euros, un 15,8% del total, i l'alimentació, les begudes i el tabac, amb 6.737,1 milions d'euros i un 14,5% del total.

Les vendes catalanes a l'estranger van suposar el 24,2% del total del conjunt de l'Estat, on les vendes a l'estranger van ser de 34.949,4 milions d'euros, un 26,6% més que el mateix període del 2021. Això situa Catalunya en el primer lloc de la llista de comunitats en volum d'exportacions, al davant de Madrid, amb un 13,6% del total; i Andalusia, amb un 11,4%.

Pel que fa a les importacions, a Catalunya entre gener i juny van augmentar un 28,2%, fins als 55.393,6 milions d'euros. Amb tot, el saldo comercial acumulat durant el primer semestre va ser negatiu, de 8.900,9 milions d'euros.


Torrent: "L'empresa catalana és competitiva"

Les xifres, les més altes de la sèrie històrica en una primera meitat de l'any, segons el Departament d'Empresa i Treball, les ha celebrat el conseller, Roger Torrent. "L'empresa catalana és competitiva i està ben posicionada al món", ha apuntat en un comunicat.

"L'activitat exterior del teixit productiu català és un tret estructural de la nostra economia i un dels grans actius que tenim com a país", ha afegit.

ARXIVAT A:
Empresa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut