El delta de l'Ebre, en "emergència total" pel Gloria, reclama actuacions urgents
- TEMA:
- Temporal Gloria
"Emergència total." Amb aquestes paraules ha definit l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, la situació que viu el delta de l'Ebre arran dels efectes del temporal Gloria.
S'han negat una tercera part dels arrossars, més de 3.000 hectàrees del marge esquerre. Hi ha danys que fa temps que els agricultors no recorden.
La zona més afectada és a la desembocadura, als municipis de l'Ampolla, Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. Tots tres municipis estudien demanar de forma conjunta la declaració de zona catastròfica.
La llevantada ha afectat les platges del Fangar, Riumar i l'Illa de Buda, amb afectacions greus. I, davant de Sant Carles de la Ràpita, han desaparegut la Barra del Trabucador i camins agrícoles estan inundats i no s'hi pot circular.
Que l'aigua del mar entri als arrossars no és un fenomen nou, però mai s'havia vist amb aquesta extensió. La pregunta, ara, és com afectarà la collita i els camps.
Per l'alcalde de Deltebre, calen accions urgents i contundents perquè aquest temporal "no té precedents" i la situació és "dramàtica de forma exponencial":
"Vivim una situació d'emergència total. El Delta ja no està per a bones intencions. Està per a accions contundents i efectives que marquin una línia a l'agenda institucional catalana i espanyola d'emergència absoluta; això és el que els ajuntaments del Delta i els més afectats o la Taula de Consens hem de posar sobre la taula de l'agenda institucional."
També Joan Castor, alcalde de Sant Jaume d'Enveja, ha reclamat intervenir d'urgència per aturar la regressió d'aquest espai natural:
"Hi ha mesures a curt termini, a mitjà i a llarg, i n'hi ha d'urgents. La zona de Buda i de la Marquesa, evidentment, són zones on s'ha d'actuar de manera urgent."
La Taula pel Delta, que aplega les comunitats de regants i els ajuntaments de la zona, s'ha reunit d'urgència aquest dimarts.
El vicepresident de la Comunitat de Regants de l'Esquerra i portaveu de la Taula de Consens, Xavi Curto, creu que el Gloria demostra què pot passar si no es fa res per protegir el Delta. "El que veiem que pot passar en un espai de desenes d'anys, en una nit ha passat", ha remarcat.
Per Rafa Sánchez, expert en ecologia de sistemes aquàtics i coordinador tècnic de la taula, la situació encaixa amb la definició de "catastròfic". En una entrevista a TV3, aquest especialista ha explicat que la llevantada accelera una regressió que fa anys que es viu:
"L'efecte és una regressió que any rere any està passant i que, en aquesta situació excepcional, porta a uns retrocessos extraordinaris. Com a mitjana, en alguns zones és de 3,5 a 12 metres [a l'any], però en esdeveniments com aquest trobem que és de desenes i desenes de metres, només en aquest episodi. És molt problemàtic."
Sánchez recorda que la falta de sediments és "un problema que tenim sistèmic des de fa 50 anys, amb la construcció dels embassaments". Que el mar també se'ls emporti fa que el delta vagi desapareixent. "Hi ha espais de molt valor natural que es veuen afectats i també el conreu de l'arròs, sense oblidar infraestructures com les estacions de bombeig, perquè aquesta aigua s'ha de bombejar, no desapareix així com així", puntualitza.
Encara no es pot arribar als punts del Delta més afectats i això fa témer que l'àrea de territori afectat es pugui incrementar considerablement.
- ARXIVAT A:
- Temporal Gloria Inundacions Ventades