Piulada de Birgitta Jónsdóttir en què denuncia que volen tafanejar el seu Twitter.
Piulada de Birgitta Jónsdóttir en què denuncia que volen tafanejar el seu Twitter.
Virgínia

El Departament de Justícia dels EUA demana a Twitter que faciliti informació d'activistes de Wikileaks

Els EUA volen tafanejar el Twitter de membres i exmembres de Wikileaks. El tribunal federal de Virgínia ha enviat un requeriment a Twitter perquè lliuri tota la informació de què disposa sobre diverses persones que són de l'organització o en van formar part en el passat. La petició prové del Departament de Justícia dels Estats Units i inclou noms, adreces, telèfons, moviments de diners i dades de connexió. El tribunal assegura que es tracta de dades rellevants per a la investigació criminal que està duent a terme sobre les filtracions d'informació. Entre els comptes que es volen investigar hi ha el de Julian Assange.

Actualitzat
El tribunal de districte est de Virgínia ha enviat una ordre a Twitter perquè lliuri qualsevol mena de document relacionat amb el portal electrònic de filtracions Wikileaks. La petició emana del Departament de Justícia dels Estats Units, que vol conèixer informació confidencial d'almenys cinc membres, col·laboradors o exmembres de Wikileaks: Julian Assange, fundador del web; el soldat nord-americà Bradley Manning, acusat de filtrar informació; la diputada islandesa Birgitta Jónsdóttir; el "hacker" holandès Rop Gonggrijp, i el programador nord-americà Jacob Appelbaum.

En la petició, publicada pel web salon.com, el tribunal especifica que es volen noms, identitats, adreces de correu o físiques, dades de connexió, números de telèfon i fins i tot dades bancàries i registres de pagaments. Entre la informació sol·licitada pel Departament de Justícia hi ha els missatges privats que els usuaris de Twitter s'envien entre ells i que no apareixen en la cronologia normal de missatges a la qual qualsevol pot accedir.

La informació ha sortit a la llum en mitjans nord-americans i ha estat esbombada via Twitter per la diputada Birgitta Jónsdóttir, que va ser membre de Wikileaks però va abandonar el portal per diferències amb el seu fundador, Julian Assange. Jónsdóttir explica en una sèrie de piulades en anglès que han requerit la seva informació a Twitter, que volen tenir accés a tota la seva informació des de l'1 de novembre de 2009 i que té només deu dies per frenar aquesta petició i impedir el lliurament del seu material.

Jónsdóttir va ser una de les persones que va col·laborar a produir i divulgar el vídeo "Collateral Murder", filtrat per Wikileaks entre la informació que disposava de la guerra de l'Iraq i en què apareixia un helicòpter de l'exèrcit dels Estats Units disparant i matant civils iraquians indefensos el 2007. El 2010 aquesta diputada islandesa va abandonar l'organització per discrepàncies amb Assange, a qui demanava que rebaixés el seu perfil mediàtic.

El "hacker" Rop Gonggrijp ha publicat en el seu blog la carta que li hauria enviat Twitter per notificar-li la petició de la justícia. En el text, Gonggrijp explica que el tribunal va prohibir a Twitter revelar la petició als interessats i, pel que sembla, el servei hauria apel·lat al Departament de Justícia per invalidar aquesta prohibició. El "hacker" es pregunta si hi podria haver més webs que han rebut peticions similars i que no ho hagin revelat als interessats.
Anar al contingut