El descens de contagis de la sisena onada posa en l'horitzó la retirada de la mascareta

Els experts auguren que en exteriors la mascareta deixarà aviat de ser obligatòria i en interiors, abans de la primavera
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La pandèmia entra en una nova fase: amb una menor circulació del virus, però, sobretot, amb molts menys casos greus. Un símptoma d'aquest canvi és l'aixecament de la majoria de restriccions des de divendres. Un cop reobri l'oci nocturn --en principi, l'11 de febrer-- només quedarà una sola mesura en vigor: l'obligatorietat de portar mascareta tant en interiors com en exteriors.

Des del moment que la mascareta va tornar a ser obligatòria a l'exterior, a mitjans de desembre, ja va generar molta controvèrsia. Aquesta setmana la qüestió haurà de passar examen al Congrés.

Comencen a sortir veus que es qüestionen si és el moment d'avançar i eliminar l'obligatorietat de portar mascareta en exteriors. Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic, considera que gràcies a l'alt percentatge de gent vacunada i al fet que baixi el nombre de contagis és "absolutament lògic pensar a normalitzar coses" i que la mascareta deixi de ser obligatòria en interiors a finals de l'hivern:

"Clarament el que s'ha d'intentar mantenir ara per ara, fins que no baixin les xifres, són les mascaretes en interior. A la resta no té massa sentit. Mascaretes en interior juntament amb la idea de millorar sempre que sigui possible la ventilació dels espais tancats on hi hagi molta gent, mantenir la distància."

"Però estic convençut que més aviat que tard la mascareta deixarà també de ser obligatòria. En interiors potser triguem una mica més, però no crec que duri més enllà dels mesos d'hivern, i potser no tot l'hivern."


 Abans, però, caldrà que baixi el nombre de casos i que el sistema sanitari pugui respirar una mica més del que ho fa ara.

De moment, es confirmen les bones notícies sobre l'evolució de la sisena onada de la covid i avui hi ha una nova dada que ho corrobora. Per primer cop des de l'octubre, la velocitat de contagi ha baixat per sota de l'1. Avui és de 0,96. Això vol dir que cada 100 persones amb covid en contagien 96 i, per tant, els casos ja no creixen.

 


Això es nota en l'evolució dels contagis setmanals. Fa dues setmanes se'n van diagnosticar més de 193.000 i la setmana passada més de 245.000. Però els últims set dies han baixat i els casos no han arribat als 216.000.

 


El que era un altiplà fa uns dies sembla que ja comença a ser una baixada clara. Un exemple, també disminueixen les visites per covid a l'atenció primària. Lluny dels rècords de més de 100.000 en un sol dia, divendres hi va haver una mica més de 50.000 visites per covid. 

 

 

Enric Álvarez, investigador de BIOCOM-SC, creu que els indicadors "ja marquen una tendència clara a la baixa, ja no es baixa una miqueta sinó que tot sembla indicar que el cap de setmana passat els contagis van començar a baixar d'una forma una mica més important". 

Josep Maria Argimon, el conseller de Salut, que dilluns ja va anunciar la seva intenció de gestionar la pandèmia com es gestiona la grip a partir de la primavera, defensa començar a "recuperar molta activitat diagnòstica" que s'ha hagut de desprogramar des de l'entrada de la variant òmicron.

El conseller de Salut també ha recordat que s'han incorporat 17.000 persones al sistema sanitari català, "que s'han de quedar", diu, "perquè hauran de treballar per fer tota la recuperació de les seqüeles de tot allò que hem deixat enrere amb la covid".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut