El desconfinament revifa el delicte després de caure a l'inici de l'estat d'alarmaEl desconfinament revifa el delicte després de caur…
Els Mossos entran en el domicili d'uns presumptes lladres al Vendrell (ACN)

El desconfinament revifa el delicte després de caure a l'inici de l'estat d'alarma

A Catalunya, al principi del confinament es va arribar a 353 delictes en un dia, la xifra més baixa, i ara n'hi ha 820, quan l'any passat en la mateixa època n'eren 1.794

Fàtima LlambrichActualitzat

No hi ha gairebé ningú pel carrer. Falta un quart d'hora per a les nou del vespre. Prop de l'Hospital Clínic de Barcelona, a París amb Villarroel, una dona jove és de les poques que caminen pel carrer en aquell tram. Qui té més a prop és un home d'uns 40 anys, que és darrere d'ella, a un xamfrà de distància; i que torna a peu de la feina a casa. Farmacèutic, servei essencial. Ja fosqueja.

Els bars haurien de ser plens i les voreres concorregudes, però els uns estan tancats i les altres solitàries -era al principi de la tercera setmana de confinament-. La dona parla pel mòbil i dos nois amb monopatins elèctrics se li estan apropant pel darrere, ben ràpid; la tiren a terra i li prenen el telèfon. I fugen. Un treballador de Glovo li diu que intenta ajudar-la i recuperar el mòbil i segueix els lladres oportunistes amb la bici. És un fet delictiu que desconeixem si consta a les estadístiques, si la víctima va denunciar el cas.

Però, segons les dades, és un fet aïllat, gairebé insòlit en les dates en què va passar, justament en el període -del 28 de març al 13 d'abril- en què a Catalunya hi havia un 80,3% menys de delictes que en el mateix període de l'any anterior; quan no hi havia ni pandèmies ni confinaments. Això vol dir que per aquestes dates en què dos lladres amb patinet van robar-li el telèfon a una noia que caminava per l'Eixample, a tot Catalunya hi havia uns 350 fets delictius diaris.

El desconfinament revifa el delicte després de caure a l'inici de l'estat d'alarma
Desplegament dels Mossos a la rotonda de Bracons (ACN/Gerard Vilà)


Del març al maig, però, la situació ha canviat. El confinament és menys estricte i la delinqüència s'ha revifat. Es registren actualment uns 820 delictes diaris a tot Catalunya. Això suposa un increment d'un 134%, però, tot i així, hi ha menys de la meitat de delictes (-54,2%) que el 2019 durant el mateix període. Per als amants de les dades: el 2019 es registraven 1.794 fets delictius diaris.

 

El desconfinament gradual fa pujar la delinqüència

La desescalada està sent progressiva i l'augment de la delinqüència també. Els Mossos d'Esquadra han dividit l'estat d'alarma en cinc moments diferents, cosa que es tradueix en un descens dràstic de la delinqüència registrada les primeres setmanes, que coincideix amb l'impacte del confinament en la societat, amb el tancament dels ciutadans a les seves llars, amb la inexistència de turistes i un llarg etcètera que hi va anar associat.

El desconfinament revifa el delicte després de caure a l'inici de l'estat d'alarma
Droga, diners i material intervingut pels Mossos a un matrimoni de Segur de Calafell (ACN)


El primer d'aquests moments va des del 14 al 27 de març, quan la delinqüència va baixar un 77,8% i encara baixaria fins al 80,3% -anteriorment citat- durant els dies posteriors. I la corba canvia a posteriori, la reducció del delicte era d'un 70% quan hi va haver la primera pròrroga de l'estat d'alarma i d'un 67,4% en la segona pròrroga. Fins al 54,2% actual.

Aquestes dades expliquen un comportament delictiu global, és a dir, s'hi inclouen tots els delictes. Però això no vol dir que cada especialitat delictiva hagi tingut els mateixos resultats. De furts, pràcticament no n'hi ha, com tampoc hi ha turistes ni aglomeracions.

 

Estafes i robatoris en segones residències

Als Mossos, però, els preocupen les estafes, són el delicte a l'alça; tot i que el confinament també les ha afectades. Entre el 14 de març i el 10 de maig de 2019 se'n van denunciar 11.311; en el mateix període d'enguany, 4.588. Són, però, el delicte que més s'incrementa durant el confinament. L'estafa té diferents modalitats i troba en el ciberespai un lloc idoni per proliferar. A diari se'n denuncien unes 198.

El desconfinament revifa el delicte després de caure a l'inici de l'estat d'alarma
 


I hi ha una altra xifra que encara és una incògnita per l'estadística policial, però que els policies sospiten que patirà un increment: els robatoris que hi hagi pogut haver en segones residències. Unes denúncies que no arribaran fins que es permeti la lliure mobilitat entre tot el territori i els propietaris puguin comprovar si els han robat o no a l'apartament de la platja o a la casa de la muntanya.

La pandèmia porta associada una crisi econòmica, situació idònia per al crim organitzat. Els Mossos han detectat que les organitzacions delinqüencials aprofiten per temptejar empreses que passen per una mala situació, que no els quadren els números com abans. Algunes de les modalitats dels delinqüents són rellogar-los espais com a naus industrials, per al cultiu de la marihuana; o aprofitar les flotes de distribució de mercaderies per transportar-hi droga.

Mentre Catalunya torna a una nova normalitat o a una normalitat inusual, el crim també va adaptant-se a aquesta situació inusual.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Delictes econòmics
Anar al contingut