Els països de la UE podran negar-se a acollir refugiats si paguen 20.000 euros per cadascun

Es tracta d'un acord històric perquè responsabilitza tots els membres de l'acollida de migrants
Redacció Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

Els ministres d'Interior de la Unió Europea han arribat a un acord sobre la responsabilitat de cada país sobre l'acollida de migrants i refugiats: la responsabilitat serà assumida per tots els membres sota l'esperit de "solidaritat obligatòria però flexible".

L'acord, que s'haurà de concretar i haurà de passar per la validació i les esmenes del Parlament Europeu, contempla que els països que no vulguin rebre el nombre de migrants que els toca puguin pagar 20.000 euros per a cadascuna de les persones que rebutgen i es destinin a un fons de solidaritat.

Dels 27 representants de cadascun dels països de la UE, Hongria i Polònia s'han oposat a l'acord sobre migració. Bulgària, Lituània, Eslovàquia i Malta s'han abstingut. Després de 12 hores de converses, aquest dijous, finalment Itàlia s'ha sumat a l'acord i s'ha aprovat per majoria qualificada, com es referia, encara que no per unanimitat.

A quins acords han arribat?

- La Unió Europea acollirà un total de 30.000 demandants d'asil cada any.

- Cada país serà responsable d'un nombre determinat de persones segons la població i el producte interior brut, però no necessàriament els hauria d'acollir.

- Els països que no vulguin rebre migrants irregulars o refugiats podran pagar amb diners en efectiu, equips o personal, 20.000 euros per persona rebutjada.

- Aquests diners es destinaran a un fons de solidaritat que té per objectiu captar 600 milions d'euros.

- La responsabilitat de les sol·licituds de protecció que presenten els migrants es redueix de dos anys i mig a dos anys.

- També s'ha establert que es milloraran els procediments per fer els tràmits d'asil.

- L'acord introduiria un nou procediment de frontera accelerat per a aquells que es considera poc probable que guanyin asil per evitar que es quedin dins del bloc durant anys.

- Es permetrà l'expulsió de sol·licitants d'asil refusats en altres països.

- Finalment, també han adquirit el compromís de concretar l'acord abans de les eleccions europees previstes per al 2024.

Continuarà al Parlament Europeu

Suècia, en qui recau la presidència de torn, ha indicat a Twitter que els reglaments aprovats són "els dos principals pilars de la reforma del sistema d'asil de la UE". Segons diuen, hi ha un acostament en termes generals. Afegeixen que són elements "clau per a un bon equilibri entre la responsabilitat i la solidaritat".


Suècia ha impulsat l'esborrany de la nova regulació per reduir la migració irregular als 27 estats membres. Un cop s'hagi concretat l'acord, haurà de ser aprovat al Parlament Europeu i tot això ja succeirà quan Espanya ostenti la presidència europea a partir del mes de juliol.

Acció davant el Parlament Europeu el 9 de maig per denunciar l'actuació de les autoritats amb els migrants al Mediterrani (Reuters/Johanna Geron)

L'objectiu de l'acord és que el repartiment de la responsabilitat migratòria sigui equitatiu per tot el territori comunitari. Els països del sud d'Europa --Espanya, Itàlia, Malta i Grècia-- són els més exposats a rebre fluxos migratoris que travessen el Mediterrani i s'han manifestat reiteradament insatisfets amb la regulació actual.

Amb aquest acord, també es vol acabar amb anys de divisió que es remunten al 2015, quan més d'un milió de persones, la majoria fugint de la guerra a Síria, van arribar a la Unió Europea a través del Mediterrani. En aquell moment es va proposar la "reubicació obligatòria", una mesura que va fracassar estrepitosament.

Durant els darrers anys els països de la Unió Europea han estat incapaços d'acordar com compartir la responsabilitat i s'han centrat a reduir les entrades.

Segons dades de les Nacions Unides, durant el darrer any han entrat 160.000 persones, però mig milió de persones s'han quedat fora. A més, calculen que més de 2.600 persones han mort mentre intentaven arribar obligades a utilitzar vies poc segures.

ARXIVAT A:
Migracions Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut