El difícil equilibri de conciliar la vida familiar i la feina d'alcalde o alcaldessa

El 40% dels catalans reconeixen que no poden atendre la família o la parella tant com voldrien
Aitor Álvarez García Actualitzat
TEMA:
Família

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, va voler reivindicar, poc després d'assumir el càrrec, que intenta conciliar el càrrec amb les seves filles. Les porta a l'escola i es reserva dues tardes per passar-les amb elles: "Acompanyo les meves filles a l'escola Pericot de Girona, perquè és un compromís que tinc, una voluntat que tinc", explica en una entrevista amb TV3.

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, també busca espais de conciliació familiar. Té una filla de dotze anys i passa amb ella l'estona abans que vagi a l'institut, li prepara l'entrepà i també li dedica totes les tardes que pot. Reconeix que la mare i la sogra són fonamentals per poder arribar a tot: "A mi, la xarxa familiar és el que em permet poder dedicar-me a la meva professió", explica Farrés a TV3.

A més, la seva parella, Paco Aranda, és diputat del PSC al Congrés i, per tant, mitja setmana se la passa a Madrid. Assumeix les cures sobretot els dilluns i els divendres, i el cap de setmana intenten passar el màxim de temps possible plegats, tot i que acostumen a haver d'assistir a actes del partit o institucionals.

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en prendre possessió del càrrec per segona vegada
L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en prendre possessió del càrrec per segona vegada (ACN)

Endarrerir les reunions per poder acompanyar els fills a l'escola

Un cop acaben d'atendre les seves filles, tant Salellas com Farrés van cap a l'Ajuntament i comença la seva jornada de reunions i actes. Tant a Girona com a Sabadell han decidit no programar cap trobada de l'equip de govern abans de quarts de deu, perquè així donen marge perquè tothom pugui portar la canalla a l'escola.

Tots dos reconeixen certa contradicció entre voler projectar una imatge de servei a la ciutat i, alhora, conciliar. Salellas assegura que "les dues coses al cent per cent no les pots fer, perquè si volguessis escoltar tothom necessitaries tot el dia i si volguessis estar molt més amb la teva família no atendries les teves obligacions com a alcalde o alcaldessa". Afegeix que es tracta de "trobar una compensació, una organització".

Lluc Salellas, amb la vara d'alcalde de Girona (ACN/Xavier Pi)

La importància de donar exemple, malgrat les contradiccions

L'alcaldessa de Sabadell admet que "tens la contradicció de pensar que has de ser-hi", perquè si no es preguntaran "per què no hi ets". No obstant, Farrés explica que "cada cop la gent ho entén més".

Tots dos consideren necessari donar exemple "en una societat encara molt masclista, que no ha posat en valor les tasques de cura", afirma Salellas.

Farrés creu que el fet que hagin entrat "més dones a manar" ha millorat la situació:

"Fa vint anys eren homes d'una determinada generació, les dones érem poquetes i ens ho dèiem una mica entre nosaltres, però se socialitzava poc."

Afegeix que "ara, en canvi, es diu amb naturalitat i els regidors concilien igual que les regidores".

Núria Vergés, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, també considera clau el fet que hi hagi més dones en càrrecs de responsabilitat: "Això visibilitza les necessitats i les possibles solucions, perquè al final quan venen les dones i arreglen aquest tema de conciliació l'estan arreglant per a les dones, però també l'estan arreglant per als homes, perquè els homes també hi guanyen molt".

Un repte de país, més enllà de la política

La conciliació laboral i familiar és una de les assignatures pendents dels catalans, segons l'enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió, que es va fer pública a finals de gener.

Més d'un 40% dels enquestats es queixa que no pot conciliar tant com voldria. Asseguren que sempre o sovint la feina no li permet tenir el temps d'oci que voldria, descansar tant com necessitaria o dedicar el temps a la família o a la parella. Una percepció que és comuna a tots els enquestats independentment del nivell d'estudis i que també afecta els polítics.

ARXIVAT A:
Família
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut