El director del Museu Britànic admet que va ignorar l'avís del robatori de peces i dimiteix
- TEMA:
- Museus
El director del Museu Britànic, Hartwig Fischer, ha anunciat aquest divendres la seva dimissió amb caràcter immediat per l'escàndol dels robatoris de peces de la institució que s'han conegut els últims dies.
El dirigent, que inicialment havia anunciat que abandonaria el càrrec el 2024, s'atribueix la responsabilitat del que ha qualificat de "fracàs".
En un comunicat ha admès que "no va respondre prou exhaustivament" a les alertes que van començar a aparèixer, ja el 2021, sobre la desaparició d'objectes dels magatzems del museu londinenc:
"Durant els últims dies he revisat tots els detalls relacionats amb els robatoris, així com la investigació engegada sobre aquest tema. Resulta evident que el Museu Britànic no va respondre amb tota l'amplitud deguda davant els advertiments que va rebre el 2021, i el problema ha sortit ara a la llum en tota la seva dimensió".
Van ignorar un avís el 2021
La renúncia arriba després que en un primer moment el mateix Fischer defensés la resposta de la institució a l'avís d'un comerciant d'antiguitats sobre aquests fets fa dos anys.
El 2021, l'antiquari holandès Ittai Gradel va alertar al museu dels possibles furts i va explicar que havia pogut comprar diversos dels seus objectes a través d'internet.
Segons el seu relat, des del 2014 va poder adquirir almenys setanta peces de gran valor històric i artístic al portal de subhastes en línia eBay.
Posteriorment, va retornar la majoria d'aquests objectes al museu i a la policia, a més de cooperar oferint informació sobre altres compradors.
L'expert assegura que les peces es venien a un preu molt inferior al seu valor real, com ara un objecte de l'època romana, valorat en uns 55.000 euros, per tot just 45.
Problemes per quantificar l'abast de l'espoli
A hores d'ara, el museu intenta avaluar el valor total de les peces sostretes, però es troba amb un problema: llacunes en el seu inventari.
Fonts properes a la investigació calculen que serien unes 2.000, tot i que la xifra podria variar perquè la majoria estaven guardades en un magatzem on es calcula que hi ha uns vuit milions d'artefactes, alguns dels quals no llistats.
Segons va informar en un primer moment el Museu Britànic, les peces que s'han trobat a faltar feia temps que no s'exposaven i tenien un important valor històric i acadèmic. Entre els objectes hi ha or, joies i pedres semiprecioses datades del segle XV aC al segle XIX dC.
De tota la seva col·lecció, el Museu Britànic només mostra al públic unes 80.000 peces.
Un treballador en el punt de mira
Tot i que els robatoris podrien haver-se produït durant gairebé una dècada, la notícia va saltar a la premsa fa poc més d'una setmana, després que el museu acomiadés un dels seus treballadors per la pèrdua d'objectes.
El principal sospitós és un empleat que hauria treballat durant tres dècades a la institució com a expert de la Grècia antiga.
De moment, la policia no l'ha detingut, tot i que l'està investigant.
Un dels museus més rellevants del món
El Museu Britànic és el més important del Regne Unit i un dels més significatius del món sobre història i cultura. Té més de sis milions de visites anuals i és el museu que atreu més persones del Regne Unit, a més d'un dels més populars del món.
La seva col·lecció inclou peces de tots els continents que il·lustren dos milions d'anys d'història.
Entre aquestes destaquen les escultures de marbre del Partenó, àmpliament disputades amb Grècia, que reclama que tornin a casa.
- ARXIVAT A:
- Museus Seguretat Regne Unit