El disc i el llibre donen el tret de sortida solidari cap a La Marató
La presentació ha aplegat una àmplia representació dels músics i veus que han participat en el disc i el llibre de La Marató
El diumenge 16 de desembre, la 27a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio destinarà el seu esforç divulgatiu i impulsor de la recerca biomèdica al càncer, la primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones.
Avui s'han explicat els detalls de dos dels projectes que donen el tret de sortida al camí solidari de La Marató: el disc i el llibre. Hi han assistit Vicent Sanchis, director de TV3; Àngel Lacalle, director del disc de La Marató i coordinador del llibre de La Marató; Carlos Martínez, director literari de l'editorial Rosa dels Vents; Teresa Manresa, actriu i testimoni del llibre, i Manolo García, músic que participa en el disc.
El director de TV3, Vicent Sanchis, ha donat la benvinguda a l'acte recordant que: "Estem al davant d'una iniciativa, La Marató, que interessa a moltíssima gent, a tot el país i que té una transcendència que va més enllà de TV3 i de tots els mitjans de la Corporació que la fan possible i que, cada any, intenten fer-ho millor."
La 27a edició de La Marató de TV3 i Catalunya estarà dedicada a recollir fons per a la investigació en la lluita contra el càncer. Així mateix, Sanchis ha recordat que serà el 16 de desembre, però que ja s'hi poden fer donatius a través dels canals habituals i que també s'hi podran fer després d'aquest dia.
El llibre de La Marató
El dilluns 26 de novembre, sota el segell de Rosa dels Vents, del grup editorial Penguin Random House, arriba una nova edició del llibre de La Marató, l'onzena, i ho fa amb canvis. Seran 15.000 exemplars que es posen a la venda al preu de 10 euros. Però el llibre també es podrà trobar en versió digital.
Fins ara, el llibre de La Marató era un recull de narracions fruit de la imaginació i solidaritat d'autors i editorials que anaven lligades als valors de La Marató. En aquesta onzena edició, amb la CCMA actuant com a editora, els lectors hi trobaran set veus: cinc són testimonis que han tingut relació amb la malaltia, als quals se sumen un metge investigador i un periodista.
"Estem especialment feliços de participar en aquest projecte. Primer perquè, dins de la feina de l'editor, el que es vol és participar en la societat, i La Marató ens dona l'oportunitat de fer-ho, no només als editors, sinó també a la resta d'equip editorial", ha explicat Carlos Martínez, director literari de l'editorial Rosa dels Vents. "I segon perquè aquesta edició del llibre ens hem proposat fer canvis, el que suposava un repte, pensar el llibre d'una manera nova. Per una banda, apropant testimonis al lector de la mateixa que es fa en el programa de La Marató i, per l'altra, fent un canvi de format, amb tapa dura, per donar encara més presència al llibre", ha afegit.
El director literari ha volgut agrair a tots aquells que hi col·laboren -llibreters, impressors- treballant sota marge de benefici i que "formen part d'aquesta cadena de complicitats que és La Marató".
En aquesta nova edició del llibre, el metge investigador obre la porta i parla de la malaltia i de la recerca; els testimonis parlen cadascun de la seva experiència, del que han sentit i viscut, i el darrer, el setè, el periodista, fa un reflexió de l'actitud davant la malaltia.
A través d'una sèrie d'entrevistes fetes per Carme Canet, tots ells han parlat de la seva experiència. Ella les ha passat a paper, en primera persona, i les ha convertit en una narració personal, íntima i punyent sobre la malaltia.
Un d'aquests testimonis ha estat Teresa Manresa, actriu de cinema, televisió i doblatge. "Ha estat un petit granet de sorra. I la meva, representa la història de moltes dones i moltes actrius que han patit aquesta malaltia", ha explicat Manresa que comparteix en el llibre la seva experiència després d'haver passat per dos càncers i que va perdre al seu marit també pel mateix. "És la primera vegada que parlo obertament de coses tan íntimes, de sentiments, de sensacions, d'aprenentatge... i, encara que estic acostumada a parlar en públic com a actriu, aquest cop ho he fet simplement com a jo, com a Teresa Manresa i parlar de la Teresa que vaig descobrir a través d'aquesta malaltia, en vaig aprendre molt".
La Teresa també ha volgut agrair la feina de la periodista Carme Canet. Encara que les entrevistes partien d'un guió establert, després la conversa fluïda i la complicitat ho feien saltar tot per l'aire. "Va ser un rebombori dins meu", ha conclòs l'actriu.
El disc de La Marató
La 14a edició del disc de La Marató es posarà a la venda el diumenge 2 de desembre amb tots els diaris d'àmbit català. Seran els 10 diaris generalistes: "La Vanguardia", "El Periódico de Catalunya", "El Punt Avui", "Ara", "Diari de Tarragona", "Diari de Girona", "Regió 7", "Segre", "La Mañana" i "Diari de Terrassa"; els esportius "Sport", "Mundo Deportivo", "L'Esportiu" i "La Grada", i la revista "Enderrock". La tirada és de 200.000 unitats. També hi haurà la venda digital amb iTunes a partir del diumenge 2 de desembre.
Amb les vendes de l'edició del 2017, el disc de la Marató ha superat els 2 milions de còpies en 13 anys. El disc de la Marató ha ingressat més de 7 milions d'euros en les 13 edicions fetes fins l'any 2017. Els darrers sis anys, el disc de La Marató ha estat el més venut en xifres absolutes a Espanya en tot un any, tot i que es ven només un dia.
"Estem davant un projecte únic com és La Marató, però també davant un disc únic perquè sincronitza la solidaritat amb el sentiment, les emocions, i amb el treball dels músics", ha explicat Àngel Lacalle, director del disc de La Marató i coordinador del llibre de La Marató. També ha volgut agrair als diaris i a la resta d'emissores de ràdio que -any rere any i trencant rivalitats- participen en la promoció d'aquest projecte musical, que continua sent únic i recollint èxits... Ara que el mercat és diferent, que ja no es venen tants diaris en paper, ni tants discos en format físic. "Així i tot, quan es ven el disc, és el dia que més diaris es venen", ha volgut remarcar.
"Un disc únic: per la cançó de Pretenders en veu de la Judit Neddermann que es pot sentir en l'espot de La Marató, per la primera cançó en aranès en la veu de l'Alidé Sans i juntament amb el cor Barrut, per la rumba nostrada en l'adaptació d'una cançó d'Els Catarres amb veu de Sicus Martorell acompanyat del Cor Infantil de l'Orfeó Català i Sabor de Gràcia, per les cançons de discoteca dels 60 adaptades per primer cop al català, per dos premis Oscar: Jorge Drexler (conjuntament amb Pedro Guerra) amb una cançó dedicada als cuidadors i Carlos Rivera amb una cançó d'Antonio Orozco, pels set Grammys presents com Manolo García, Pablo Alborán, Jorge Drexler, entre altres, pel Globus d'Or de la cançó "This is Me" que es converteix en "Sí, soc jo" amb Marina Prades i la Coral Sant Jordi" o la joventut imparable com Aitana o Álvaro Soler", ha anat enumerant Lacalle. "Tenim una gran riquesa musical i un grans productors musical com Jordi Cubino, Micky Forteza, Manu Guix, Marc Parrot, Toni i Xasqui Ten i Toni Xuclà que li han donat forma a tot".
Manolo García, que ahir mateix va recollir el premi Ondas a la Trajectòria Musical, interpreta "Mai és tard". García va formar part de la primera edició del disc de La Marató i ara hi torna. I avui ha volgut ser-hi present per dir que: ""Mai és tard' és una cançó per tapar núvols grisos que ha adaptat al català Ivette Nadal. I mai és tard per canviar d'hàbits nocius com el tabac, la mala alimentació o l'abús del sol. Mai és tard per dir no a les poderoses indústries que només busquen beneficis. Mai és tard per dir prou a les retallades sanitàries, que fan que el personal mèdic vagi saturat i no pugui atendre com cal els afectats. Més de 100.000 persones moren a l'estat i unes 20.000 a Catalunya per aquesta malaltia. El que fa La Marató és encomiable, dona moral a la població, li dona l'oportunitat de fer alguna cosa pels altres i l'allunya d'aquesta versió tan grisa del món que ens volen vendre".
Han estat 33, els artistes que hi ha participat enguany, en el disc. 8 canten per primer cop en català. 17 cançons adaptades per primera vegada (6 de les quals formen part de la recopilació de cançons disco).
Elisenda Escribe, protagonista de la campanya de La Marató ha pres la paraula per agrair la feina que fa La Marató com a suport a tots els afectats, d'una manera o una altra, per aquesta malaltia. La presentació s'ha acabat a ritme de rumba amb Sicus Martorell, el Cor Infantil de l'Orfeó Català i Sabor de Gràcia.
"Vivim sempre circumstàncies complicades i que sembla que sempre treuen el pitjor de nosaltres. Però La Marató és l'intent més sentit per treure la millor part de nosaltres. Cada euro nou que entra és una línia nova d'investigació per lluitar contra aquesta malaltia que, d'una manera o una altra, ens acaba tocant a tots", s'ha acomiadat el director de TV3.