La família de Protassévitx i l'oposició bielorussa denuncia tortures i coaccions al periodista (Reuters/ ONT TV)

El dissident Protassévitx lloa ara el president bielorús i la família denuncia tortures

En una entrevista a la televisió bielorussa, Protassévitx torna a autoinculpar-se i descriu el president Lukaixenko com "un home amb els ous d'acer"
Actualitzat
TEMA:
Bielorússia

El periodista dissident bielorús Roman Protassévitx, detingut després que desviessin l'avió de Ryanair en què viatjava, ha fet una sorprenent aparició a la televisió. En un vídeo d'una hora i mitja difós a la cadena estatal ONT el periodista carrega contra els seus compatriotes exiliats a Polònia i els acusa de portar una vida de luxe pagada pel govern de Varsòvia i de tramar un atac a Rússia amb l'ajuda del govern de Lituània.

Protassévitx també es declara culpable d'organitzar manifestacions no autoritzades a Bielorússia i acaba l'entrevista plorant i amb una lloança al president bielorús, Aleksandr Lukaixenko:

"Vaig entendre que es critica Aleksandr Lukaixenko per moltes coses per pressionar-lo. I en molts moments ell ha actuat, i perdó per l'expressió, com un home amb els ous d'acer."

 

Al vídeo, Protassévitx confessa entre llàgrimes haver organitzat protestes contra Lukaixenko (Reuters/ ONT TV)

L'entorn del periodista assegura que són declaracions aconseguides sota coacció i tortures com les de la primera aparició de Protassévitx. Poques hores després de la detenció, el govern de Bielorússia va difondre un vídeo en un canal pro governamental de Telegram i després a la televisió pública. A la gravació, Protassévitx ja admetia ser "culpable" dels càrrecs que li imputen, aldarulls en les protestes de l'any passat contra el govern de Lukaixenko.

El pare del periodista i l'oposició bielorussa alerten que Protassévitx només pot haver fet aquestes declaracions sota els efectes de la tortura i la coacció. Consideren que el periodista ha parlat perquè ha rebut amenaces "per la seva vida i la de la seva parella", que també va ser detinguda juntament amb Protassévitx.

L'anterior aparició de Protassévitx a la televisió bielorussa, poques hores després de ser detingut (Reuters/ ONT TV)

Franak Viacorka, assessor principal de la líder de l'oposició bielorussa a l'exili Svetlana Tikhanóvskaia, ha dit que el Roman que va aparèixer a la televisió no és l'home que ell coneix i diu que "a la televisió de Goebbels va aparèixer un ostatge del règim". Viacorka demana fer tot el possible per alliberar-lo a ell i als 460 presoners polítics que hi ha a les presons i centres de detenció de Bielorússia:

 


La UE tanca l'espai a avions de Bielorússia

El Consell d'Europa ha donat llum verda aquest divendres a tancar l'espai aeri i els aeroports de la Unió Europea a les aerolínies de Bielorússia. Es tracta de la ratificació de la decisió acordada pels líders en la darrera cimera europea. Es demana als Estats que deneguin el permís per aterrar, enlairar-se o sobrevolar els seus territoris a tota companyia bielorussa, sigui quin sigui el tipus de transport que faci.

La prohibició es publicarà aquest mateix divendres i entrarà en vigor a partir de la mitjanit.
         
A més de tancar l'espai aeri a Bielorússia, els líders europeus també van instar les companyies europees a evitar sobrevolar el país, un fet criticat per les aerolínies en considerar que es tracta d'una "politització" de l'espai aeri.


       

 

ARXIVAT A:
Bielorússia Llibertat d'expressió Llibertat de premsa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut