Pedro Sánchez, president del govern espanyol, a la presentació del nou DNI digital aquest dimarts (EFE / Borja Puig de La Bellacasa)

El DNI digital al mòbil: com descarregar-lo i per a què servirà

El nou document té la validesa d'un DNI físic i es podrà fer servir per obrir un compte bancari, registrar-se en un hotel o llogar un vehicle, entre d'altres

Actualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la posada en marxa del DNI digital, que permetrà als ciutadans disposar del document d'identitat al telèfon mòbil per identificar-se i fer tota mena de gestions, amb la mateixa validesa que el DNI físic. Per adquirir-lo caldrà descarregar una aplicació que estarà disponible a partir de la publicació del reial decret, prevista per aquest dimecres 2 d'abril.

L'accés al DNI digital es farà a través de l'app mòbil MiDNI, disponible per dispositius iOS i Android a les platafomes App Store i Google Play. L'aplicació generarà un codi QR amb validesa limitada, firmat i segellat per la Policia Nacional. El Ministeri de l'Interior assegura que aquest mètode garanteix que no es puguin manipular ni falsificar les dades, que no quedaran emmagatzemades ni al terminal de l'usuari que sol·licita ser identificat ni en el dispositiu que verifiqui aquell DNI digital. 

Actualment, els ciutadans ja poden dur al mòbil documents com el carnet de conduir i, en algunes comunitats autònomes, la targeta sanitària. A partir d'aquest dimecres, el DNI en format físic conviurà amb la identificació digital, que tindrà validesa només dins de l'Estat i no a l'estranger.  
 


Fases d'implementació

La seva posada en marxa tindrà dues fases d'implementació, ha concretat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. La primera començarà aquest dimecres i permetrà la identificació de manera presencial però no fer tràmits per internet. Així els ciutadans ja podran fer servir el DNI digital per obrir un compte bancari, registrar-se en un hotel, llogar un vehicle, fer transaccions comercials presencials o recollir paquets

Així és l'app MiDNI, des d'on es podrà descarregar el DNI digital (Ministeri de l'Interior)

També servirà per acreditar la identitat en controls d'accés a espais públics o privats, establir qualsevol classe de relacions jurídiques, signar escriptures davant d'un notari, acreditar la identitat en tràmits presencials davant l'administració o fer tràmits administratius presencials tant amb administracions públiques com amb entitats privades. 

En una segona fase, prevista per al 2026, el DNI digital sí que inclourà l'acreditació de la identitat per fer gestions telemàtiques, la signatura electrònica i altres operacions a través d'Internet.

El reial decret fixa un període de 12 mesos per tal que les entitats públiques i privades adoptin les mesures necessàries per assumir el DNI digital. Durant aquest període no serà obligatori acceptar la versió digital i tant el Ministeri de l'Interior com la Direcció General de la Policia adoptaran diverses iniciatives per fomentar el seu ús entre la ciutadania.


Com descarregar el DNI digital

Per adquirir el nou DNI digital, caldrà vincular prèviament la identitat amb el número del telèfon on es descarregarà l'aplicació, virtualitzar el DNI i verificar el procés. Per fer-ho cal que el DNI estigui vigent i els seus certificats electrònics actius. Tot el procediment es pot fer al web de MiDNI, als punts d'actualització de la documentació de les comissaries de policia o ajuntaments i en qualsevol de les 290 unitats de documentació de la Policia Nacional.

La consulta del document es fa a temps real i si aquest està extraviat o ha estat robat, la informació no estarà disponible. En fer la consulta, el titular podrà decidir quines dades vol mostrar i l'ús que en vol donar. Així, hi ha tres opcions disponibles: 

  • DNI edat, on es mostra fotografia, nom i majoria d'edat
  • DNI simple, que mostra fotografia, noms, cognoms, sexe i validesa
  • DNI complet, que mostra totes les dades 

Un cop escollit el nivell d'informació sol·licitat, l'aplicació genera un codi QR que es mostra en la pantalla del telèfon del titular del DNI. Aquest codi serà visible durant un curt període de temps. També podrà ser escanejat per qualsevol altre dispositiu en què s'hagi instal·lat l'aplicació i també serà visible durant un curt període de temps per permetre la verificació.
 


El telèfon mòbil s'ha convertit en la cartera

En una entrevista al programa Tot es mou de 3Cat, l'expert en ciberseguretat Bruno Pérez, pèrit judicial informàtic forense, ha assenyalat que el DNI digital és una evolució lògica de la manera com ens identifiquem, perquè cada cop són més els ciutadans que fan servir el mòbil com una cartera. Un fet que, si bé agilitza qualsevol mena de tràmit, també obliga a estar alerta i incrementar la vigilància.

"De la mateixa manera que no deixem la cartera a sobre d'una taula, hem d'anar amb compte amb el que fem amb el telèfon. Heu de portar sempre totes les actualitzacions, heu de descarregar un antivirus, heu de prendre mesures, no us podeu connectar a qualsevol xarxa. I el més important, no us descarregueu aplicacions per jugar. No instal·leu cap mena d'aplicació. Per què? Perquè ara mateix ja no les posem al telèfon, ara les instal·lem a la cartera. Això cal tenir-ho claríssim. Hi van els calés i la identitat"

Tot i això, destaca com un fet positiu que el DNI digital és més segur que tenir una fotografia de la documentació a la galeria del mòbil, perquè amb una imatge sí que es pot suplantar la identitat amb finalitats delictives, com demanar targetes bancàries a nom d'una altra persona, llogar vehicles o registrar-se en casinos virtuals.

ARXIVAT A:
Digital Policia NacionalTecnologiaSeguretat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut