El document sencer de l'acord ERC-Junts: proposa un embat democràtic amb l'Estat
El text acordat, de 46 pàgines, detalla l'estructura del futur executiu, les prioritats programàtiques i els mecanismes de coordinació
Els detalls de l'acord de govern entre ERC i Junts s'han conegut aquest dilluns al vespre i donen les claus per entendre com se superen els esculls que hi havia fins ara.
El document de l'acord que han presentat Pere Aragonès i Jordi Sànchez té 46 pàgines i detalla l'estructura del futur executiu, les prioritats programàtiques i els mecanismes de coordinació.
Consulta el document sencer de l'acord de govern:
L'acord de govern ERC-Junts by Moderador Noticies Web on Scribd
"Embat democràtic"
Un dels principals esculls que hi ha hagut en la negociació, qui dirigirà l'estratègia independentista. L'acord preveu crear un espai de coordinació amb els partits i entitats independentistes que serà paral·lel al Consell per la República però que un cop aquest s'hagi reformulat es preveu que s'hi integri.
Tot, per promoure un "embat democràtic" amb l'Estat per fer possible la independència, en forma d'un referèndum acordat. Es parla d'embat, no es parla d'unilateralitat.
L'acord preveu l'obertura d'un "procés de negociació" amb el govern espanyol per aconseguir el reconeixement del dret a l'autodeterminació i l'amnisita. A més, preveu accions a l'exterior per aconseguir "la intervenció d'organismes internacionals".
Pel que fa a la taula de negociació amb el govern espanyol, Junts accepta que sigui un espai real de negociació i Esquerra accepta decidir-ne la continuïtat en funció dels resultats.
Un pla de reactivació econòmica
El document pactat entre republicans i juntaires preveu l'aprovació d'un pla de reactivació econòmica i protecció social per combatre els efectes de la crisi de la Covid-19. Aquest pla de reconstrucció, que es nodrirà bàsicament dels fonts europeus Next Generation, ha de ser l'eix central sobre el qual es construeixi "un model social més just socialment i sostenible ambientalment".
Les prioritats programàtiques sectorials queden vertebrades en tres eixos: garantir l'estat del benestar i promoure la cohesió social, defensar l'economia de la vida i garantir la cohesió territorial i impulsar "el bon govern i la cohesió democràtica".
En l'àmbit de la sanitat, s'aposta per reforçar l'atenció primària amb un desplegament del pla específic existent i amb una inversió de gairebé 300 milions en els propers tres anys, amb l'objectiu d'arribar al 25% del pressupost de Salut. A més, es preveu accelerar el pla de vacunació mitjançant la contractació de 3.700 professionals "per efectuar la vacunació massiva del país".
Revisar el model d'ordre públic
En matèria d'Interior, ERC i Junts han acordat "revisar en comissió parlamentària el model d'ordre públic i el model policial" català. En aquest sentit, es volen fer modificacions legals per evitar que la Generalitat participi "en acusacions particulars contra participants en mobilitzacions socials i polítiques".
També s'accepta que els Mossos d'Esquadra actuïn en desnonaments, però només quan és un jutge qui ho ordena.
Pel que fa a la falta d'habitatge a preus assequibles, les dues formacions es comprometen a "evitar per llei els desnonaments de les famílies vulnerables" i també a potenciar el lloguer social i modificar el protocol de "llançaments judicials" en els casos de desnonaments.
Junts ha acceptat la renda bàsica universal que proposa la CUP, una ajuda econòmica per acabar amb la pobresa i que el govern inclourà en forma de pla pilot per veure si seria viable.
Un altre tema controvertit: el decret de renovables que ha permès aprovar nous parcs eòlics i fotovoltaics i que la CUP volia aturar. Es mantindrà, com volia Junts, però endurint les condicions dels nous projectes. En aquest àmbit, es buscarà "un gran acord" que dibuixi el mapa d'"espais adequats per a la implantació dels projectes d'energia eòlica i fotovoltaica".
També es preveu el desplegament de la llei de canvi climàtic.
Es manté la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del Pirineu, consultant, però, el territori.