El documental català "El retorn: la vida després de l'ISIS", a les portes de l'Emmy
Raül Gallego, que optava a millor sèrie curta documental amb la producció d'Al-Jazeera "Fly on the wall", tampoc ha obtingut el guardó
El documental català "El retorn: la vida després de l'ISIS", dirigit per Alba Sotorra i coproduït per TV3, s'ha quedat a les portes de guanyar l'Emmy al millor documental internacional a la gala que s'ha fet aquesta matinada a Nova York.
Les produccions britàniques s'han emportat 7 dels 15 premis, entre els quals hi ha el de millor sèrie, per a "Vigil", mentre que la millor telenovel·la se l'ha endut la sud-coreana "Yeonmo".
Un altre català, Raül Gallego, també s'ha quedat sense guardó amb "Fly on the wall", nominada a millor sèrie curta documental.
"El retorn: la vida després de l'ISIS" retrata la dura realitat de sis dones nascudes en països occidentals que van marxar a Síria per allistar-se a Estat Islàmic seduïdes per la propaganda de l'ISIS. Ara, els seus països les rebutgen i les acusen de terroristes, i viuen atrapades en el seu passat a Estat Islàmic i el seu present en un camp de detenció a Síria.
La producció, que es pot recuperar a TV3 a la carta, ha guanyat diversos reconeixements, entre d'altres el Premi Gaudí al millor documental, i es va emetre al programa "Sense ficció".
Dones i nens als camps de detenció
Entre les quatre nominades a la categoria de millor documental ha guanyat un treball que toca un tema molt semblant al de Sotorra, un documental francès sobre els nens d'Estat Islàmic: "Enfants de Daech, les damnés de la guerre" (Nens de Daesh, els damnificats de la guerra), també dirigit per una dona, Anne Poiret. En recollir el premi, Poiret ha denunciat: "Encara hi ha un centenar de nens francesos que continuen en camps de refugiats sirians esperant que les autoritats franceses els repatriïn per poder tornar amb les seves famílies."
Possiblement són els fills de les dones que la directora catalana retrata a "El retorn, la vida després de l'ISIS", que vol visibilitzar amb aquests reportatges i que dos anys després del rodatge continuen igual. Per la directora, arribar fins aquí mantindrà viva aquesta història sobre la culpa, el perdó i la reconciliació.
"La nominació és una petita llum, o una gran llum d'esperança per a les noies, no només per a les protagonistes del documental, sinó per a les dones i nens que segueixen tancats als camps de detenció, i això és important, perquè, al final, l'esperança és el que et fa sobreviure i t'ajuda a continuar endavant i a pensar que el teu cas es resoldrà."
Per la directora de Reus, haver estat nominats als Emmy Internacionals ja és un reconeixement en si mateix. Alba Sotorra ha trepitjat la catifa vermella de la gala acompanyada per una part del seu equip i també per la subdirectora de TV3, Clara Cabezas, que ha destacat l'alt nivell de competició a què han arribat i el desig de portar-hi altres produccions.
El treball d'un altre periodista català, Raül Gallego --que havia treballat a TV3--, tampoc ha aconseguit l'Emmy. En aquest cas optava a millor sèrie curta documental amb "Fly on the wall", que des del cor de la guerra d'Ucraïna va fer per a la cadena Al-Jazeera.
Ukrainian young officer to #Russia: "Why do you need this? Why do you need thousands of deaths again?" Film by @MarichkaVareni1 and @raulgaab #Ukraine #Putin #Biden #War https://t.co/Joa00m0OoE
Raul Gallego Abellan (@raulgaab) January 22, 2022
S'ha endut el guardó en aquesta categoria la producció neozelandesa "Rürangi". La història del retorn de l'activista transgènere Caz Davis a la seva ciutat, una comunitat lletera remota i políticament dividida, amb l'esperança de tornar a connectar amb el seu pare, que no ha sabut res d'ell des de fa 10 anys, abans de la seva transició.
Èxit de les produccions britàniques
La gala dels Emmy Internacionals, que premien les produccions de fora dels Estats Units, ha tingut com a principals guanyadores les produccions britàniques, que s'han endut 7 dels 15 premis.
"Vigil" ha estat premiada com a millor sèrie dramàtica. Es tracta d'una minisèrie de 6 capítols que narra la investigació dirigida per la detectiu Amy Silva (interpretada per Suranne Jones) dins del submarí Vigil, on ha mort un dels tripulants.
L'estatueta de l'àngel alat de l'Emmy a millor actor l'ha recollit Dougray Scott, pel seu paper a la sèrie "Irvine Welsh's Crime".
També han anat cap al Regne Unit el premi a la tercera temporada de "Sex Education", triada com la millor comèdia, i el guardó a la millor pel·lícula o minisèrie de televisió se l'ha endut "Help". La producció relata la vida d'una cuidadora social que treballa en una residència d'ancians durant la pandèmia. La millor animació per a nens ha sigut per a la pel·lícula de dibuixos animats "Shaun, The Sheep: Flight before Christmas".
El premi a millor documental sobre esports, també britànic, ha sigut per a "Queen of Speed", la història de la pilot de ral·lis Michèle Mouton, que als anys 80 va lluitar per estar al cim d'un esport dominat per homes. I la millor producció d'arts ha estat per a "Freddie Mercury: The Final Act", sobre els darrers anys de la vida del cantant de Queen.
La resta de premis han estat repartits, però cap producció llatinoamericana ha sigut premiada aquest any. Països com Mèxic comptaven amb fins a quinze nominacions, l'Argentina i el Brasil amb tres, Xile amb dues i Colòmbia amb una.
Millor telenovel·la per a la sud-coreana "Yeonmo"
La francesa Lou de Laâge s'ha endut l'estatueta a millor actriu per la seva interpretació a la sèrie "Le Bal des Folles". Els pocs guardons lliurats a produccions en llengua no anglesa han estat al millor programa de ficció per a nens, que ha reconegut la sèrie holandesa "Kabam!", ambientada en un centre d'educació preescolar, i el guardó a la millor telenovel·la, que ha anat a parar a la producció sud-coreana "Yeonmo".
The International Emmy for Telenovela goes to "Yeonmo [The King's Affection]" produced by KBS / Arc Media / Monster Union / Netflix! #SouthKorea #iemmyWIN pic.twitter.com/NGQt9gexiM
International Emmy Awards (@iemmys) November 22, 2022
El premi al programa en horari de màxima audiència en llengua no anglesa se l'ha endut "Buscando a Frida", un treball en espanyol produït als Estats Units per Telemundo.
Durant la cerimònia s'han lliurat dos premis honorífics. Un a la que es considera la padrina del cinema sud-coreà, Miky Lee, la dona que està al darrere de l'èxit de "Paràsits", el film que va fer història als Oscars 2020 en guanyar quatre estatuetes, entre elles la de millor pel·lícula.
I l'altre, a la directora, escriptora i productora Ava Duvernay, una de les cares que abanderen l'aposta per la diversitat a Hollywood i la primera dona negra a ser nominada als Premis Oscars com a directora.