El vídeo de Feroza Aziz denunciant la repressió als uigurs s'ha fet viral ràpidament

Cola a TikTok una denúncia de la repressió als uigurs parlant de maquillatge

La xarxa social es disculpa per haver esborrat un vídeo en què una jove alertava sobre els camps d'internament on la Xina reté persones de la minoria musulmana i que es va fer viral ràpidament
Actualitzat
TEMA:
Xarxes socials

Feroza Aziz és una noia de 17 anys de Nova Jersey que el cap de setmana va penjar al seu compte de TikTok (@getmefamouspartthree) un vídeo en tres parts en què, suposadament, ensenyava com es fa per arrissar-se les pestanyes.

Al cap d'uns segons, però, es feia evident que el tutorial no es corresponia exactament amb allò que anunciava:

"Hola nois, us ensenyaré com tenir les pestanyes més llargues, així que el primer que heu de fer és agafar l'arrissador de pestanyes, òbviament arrissar-les... Aleshores el deixeu i agafeu el telèfon mòbil que esteu utilitzant ara mateix per buscar què està passant a la Xina, com són els camps de concentració on porten musulmans innocents a qui han separat de les seves famílies, segrestat, violat i obligat a menjar carn de porc i beure alcohol per convertir-se a una altra religió. Si no ho fan, seran assassinats. Les persones que van a aquests camps de concentració no tornen amb vida. Això és un altre Holocaust, però ningú n'està parlant."

 

 

El vídeo sobre la repressió que pateix la minoria uigur es va viralitzar ràpidament: pocs dies després, ja l'havien vist més d'un milió i mig de persones.

TikTok, però, va reaccionar suspenent el compte d'Aziz i esborrant el vídeo, cosa que va fer que encara agafés més repercussió. La xarxa social va desmentir haver bloquejat la publicació, assegurant que no intervé en els continguts "per raons polítiques".

Després que li suspenguessin el compte a TikTok, Aziz va obrir-ne un a Twitter:

 

"Ei, nois, el meu vídeo a TikTok sobre el que la Xina està fent als musulmans als seus camps de concentració es va fer viral fa poc. TikTok m'ha suspès el compte per haver intentat fer-ne prendre consciència. Si us plau, continueu-lo compartint aquí!"

 

Allà hi va penjar les tres parts del vídeo (1, 2 i 3):

 

TikTok es disculpa amb Aziz

Finalment, aquest dimecres TikTok va reconèixer que havia suspès el vídeo "per un error humà de moderació" durant 50 minuts i van disculpar-se amb Aziz.

En un comunicat, el cap de seguretat de la xarxa social, Eric Han, assenyalava que, en un compte anterior, Aziz havia penjat feia dues setmanes un vídeo satíric amb una imatge d'Ossama Bin Laden, sense fer-ne apologia, però anant en contra de la política de la xarxa social sobre terrorisme. Com que els dos comptes estaven "associats al mateix dispositiu", això va provocar el bloqueig del compte:

 

"A causa d'un error humà de moderació, el vídeo viral del 23 de novembre es va esborrar. És important aclarir que no hi ha res en les directrius de la nostra comunitat que exclogui contingut com aquest vídeo i que no s'hauria d'haver esborrat."

 

La jove, però, ha dit que no es creu les explicacions de TikTok:

 

 

"ACTUALITZACIÓ: TikTok ha publicat una disculpa pública i m'ha retornat el compte. Em crec que me'l van retirar a causa d'un vídeo satíric que es va esborrar d'un compte anterior meu esborrat? Just després que acabés de publicar un vídeo de 3 parts sobre els uigurs? No"

 

El logo de TikTok, en un telèfon mòbil (Reuters / Danish Siddiqui)

 

TikTok, la xarxa social de la Generació Z

TikTok és una aplicació de vídeos curts i verticals que triomfa entre els joves d'arreu del món. La Generació Z, la que ve darrere dels "millenials", l'ha convertit en la que més creix, per davant d'Instagram, Facebook i YouTube.

Propietat de l'empresa xinesa ByteDance, també ha rebut crítiques per problemes de seguretat. El mes de febrer passat, als Estats Units se li va imposar una multa de 5,7 milions de dòlars per no vigilar prou la privacitat dels usuaris menors d'edat. Es tracta de la multa més alta que ha imposat mai l'organisme que regula la competència, la Federal Trade Comission, sobre la seguretat de la informació dels menors.

El cas dels vídeos de Feroza Aziz ha reobert el debat sobre com TikTok gestiona els continguts i si comparteix informació amb les autoritats xineses. La xarxa social de vídeos curts ja ha estat al punt de mira durant les protestes a Hong Kong, durant les quals se l'ha acusat de suprimir continguts de manifestacions prodemocràtiques.

TikTok no està disponible a la Xina, però la seva propietària, ByteDance, hi ha desenvolupat una versió domèstica: Douyin.

 

 

Una altra polèmica després dels "China cables"

El cas del fals tutorial censurat arriba dies després de la publicació d'una investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) sobre com la Xina gestiona els camps de reclusió a la província de Xinjiang, on viuen minories musulmanes, i sobre la vigilància a la població.

Els anomenats "China cables" difonen documents confidencials del govern xinès, entre els quals diverses mesures per gestionar els camps d'internament de uigurs o el funcionament del programa de vigilància massiva i polítiques predictives. Segons la Xina, aquests camps són espais per a "estudiants" on aprenen noves habilitats i es prevé l'extremisme.

Experts de les Nacions Unides calculen que més d'un milió de uigurs i membres d'altres ètnies estan detinguts en camps d'internament a la regió de Xinjiang, al nord-oest del país.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Internet Viral Xina
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut