Els MIG-29 són aparells menys sofisticats que els que fan servir l'exèrcit rus (Ministeri de Defensa d'Ucraïna)

El "Fantasma de Kíiv": la llegenda de l'extraordinari pilot que atemoria l'aviació russa

Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Poques setmanes després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, l'encert dels pilots ucraïnesos al comandament d'aparells molt més antics que els dels russos va sorprendre el món. A poc a poc es va anar creant una llegenda sobre un extraordinari pilot que hauria abatut tot sol una quarantena d'aparells de l'aviació russa. Ningú li posava nom ni cara i se'l coneixia com el Fantasma de Kíiv.

Setmana rere setmana la llegenda sobre les gestes del pilot fantasma s'anava engrossint i ja era una figura venerada a les xarxes socials.

Fins i tot el govern ucraïnès en va presumir a Twitter dient que el país tenia "el primer as des de la Segona Guerra Mundial". L'identificava com el pilot del MIG-29 i ja l'anomenava el Fantasma de Kíiv. Asseguraven que en les primeres 30 hores de la invasió havia abatut sis aeronaus i al febrer hauria tirat a terra 10 avions russos:

 

Però experts militars estrangers van començar a posar en dubte que les xifres de les victòries militars del Fantasma de Kíiv fossin versemblants.


Qui hi ha darrere del fantasma?

Alguns el van identificar com el Major Stepan Tarabalka, un pilot de 29 anys membre de la Brigada d'Aviació Tàctica d'Ucraïna. Però Tarabalka va morir en combat el 13 de març. Les autoritats ucraïneses en van certificar la mort. A títol pòstum, Tarabalka va rebre la medalla a l'Heroi d'Ucraïna.

Ara, Ucraïna ha confirmat que Stepan Tarabalka va morir a mitjans de març i ha posat fi a les especulacions que l'identificaven amb el misteriós pilot fantasma.

Avui, la força aèria d'Ucraïna ha advertit que el Fantasma de Kíiv no és cap pilot real i, per tant, no pot morir. No és cap esser viu, és una idea col·lectiva. Asseguren que la informació sobre la mort del Fantasma és incorrecta perquè en ser una llegenda és immortal i representa "l'esperit col·lectiu" de tots els pilots:

"La informació sobre la mort del Fantasma de Kíiv és incorrecta. El Fantasma és viu, encarna l'esperit col·lectiu dels pilots altament qualificats de la Brigada d'Aviació Tàctica que defensen amb èxit Kíiv i la seva regió".

 

 

És una manera de reconèixer que Ucraïna va aprofitar l'encert dels seus pilots en els primers dies de combat abatent avions russos com a propaganda militar. Van ajudar a fer córrer el rumor de l'existència d'un pilot amb característiques de superheroi per aixecar la moral de les tropes, i també de la població.

L'historiador militar ucraïnès Mikhail Zhirohov va dir a la BBC que figures com les del Fantasma de Kíiv són necessàries en temps de guerra.

 

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut