Txernobil

El fenomen de la sèrie "Chernobyl" fa créixer el turisme a la zona radioactiva

La ciutat viu un inquietant "boom" turístic per veure els escenaris reals de la pitjor catàstrofe nuclear de la història gràcies a la producció d'HBO

Manel AlíasActualitzat

Txernòbil està passant de zona radioactiva a zona turística. S'ha convertit en un objectiu del turisme de catàstrofes després de l'èxit de la sèrie de la plataforma HBO. Les visites es multipliquen: un inquietant boom turístic de la Txernòbil postnuclear.
Només hi poden entrar els majors d'edat i els guies asseguren que, si se segueixen les seves indicacions, els nivells de radiació que s'agafen no són perillosos.

 

Foto de record dels turistes que visiten Txernòbil

 

La sèrie porta més turistes

Els minibusos cap a Txernòbil van cada vegada més plens. Les agències que hi organitzen visites -la d'un dia val 90 euros- estan agraïdes a la sèrie d'HBO.

El seu èxit s'està traduint, segons dues empreses del sector, en un increment del 40% de reserves per veure els escenaris reals de la pitjor catàstrofe nuclear: el reactor accidentat -ara segellat amb una arca metàl·lica- i, a uns 3 quilòmetres de distància, la ciutat de Prípiat.
Construïda per allotjar els treballadors de la central, va quedar aturada en el moment en què els seus 50.000 habitants van ser evacuats. Els van dir que se n'havien d'anar temporalment, però ja no hi van poder tornar.

Visita al nucli de la central, que està segellat amb un cofre metàl·lic

Ara és una ciutat fantasma presa per la vegetació i per alguns turistes, que estan més fascinats pel lloc i el que representa que preocupats pel risc que pot suposar la radiació.

"Si es converteix en un lloc molt turístic desapareixerà la sensació d'estar en un lloc aïllat, perquè ja hi ha força turistes, ara. La radiació la tens sempre present però desitjava amb tanta força venir que estava disposat a córrer el risc."

"És fantàstic. Tens la sensació de connectar amb la gent que vivia aquí i experimentar el que van sentir quan van haver de marxar."

 

Els visitants controlen en tot moment el nivell de radiació que, diuen, no supera nivells perillosos


El penúltim punt de la visita és el control de radiació al cos. I l'últim, esclar, la botiga de souvenirs.


"Chernobyl" tindrà versió russa

A Ucraïna i a Rússia la sèrie d'HBO es pot veure, però només en alguns serveis de "streaming", i per això les audiències per ara no deuen ser massives.

 


Imatge de la sèrie "Chernobyl" emesa per la plataforma HBO

Però als mitjans russos se n'està parlant força, amb un debat sobre fins a quin punt la sèrie és acurada o no, i apareixen titulars com aquest en portada d'un dels principals diaris: "A 'Chernobyl' no han mostrat el més important, la nostra victòria", cita d'una de les persones que van treballar en l'accident.

 

 

Imatge de la sèrie "Chernobyl" emesa per la plataforma HBO


Els qui consideren que la producció d'HBO acusa exageradament el poder soviètic aviat tindran una sèrie alternativa: el canal rus NTV ja té en fase de producció 12 capítols de la seva versió sobre Txernòbil.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientTurismeTelevisió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut