El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló aixeca el teló amb 50 films a concurs i Madagascar com a país convidat
ACN Torelló - El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló aixeca aquest divendres el teló amb 50 pel·lícules a concurs de 21 països. "És una selecció molt bona i estarà renyit", preveu el seu director, Joan Salarich, en una entrevista a l'ACN. El país convidat d'enguany és Madagascar, un indret que destaca per la seva "riquesa" natural i que estarà molt present a la inauguració amb diferents veus que parlaran de les seves particularitats, com ara l'artista polifacètic Hary Cruanyes o el músic internacional Kilema. Aquesta 42a edició manté l'aposta per "diversificar" la programació i atraure nous públics. També s'estrena un film sobre la primera expedició femenina europea a l'Himalaya de la mà de sis catalanes ara fa 40 anys, 'Obrint camí, Kangtega 84'.
L'illa vermella, la forma amb la qual es coneix Madagascar, serà la gran protagonista de la inauguració d'aquest divendres. Serà una història narrada a viva veu per l'artista polifacètic nascut a Madagascar, Hary Cruanyes, model i ballarí, i que comptarà amb l'actuació del músic malgaix, conegut internacionalment, Kilema. L'acte estarà dirigit per Anna Casacuberta, que partirà des d'un punt de vista personal per apropar els espectadors a la realitat de Madagascar i també intervindran la directora de cinema i productora Marie-Clémence Andriamonta Paes i el biòleg i fotògraf de muntanya Albert Masó. El que es vol és obrir la mirada cap al continent africà i posar el focus en les persones, les seves històries i problemàtiques.
El país convidat també ressonarà amb altres activitats com una exposició fotogràfica plena de color i contrastos dels fotògrafs Kike Carbajal i Vincent Verra a l'espai central del teatre. El recopilatori és una producció de Fundación Agua de Coco, una entitat que treballa a Madagascar en projectes educatius per lluitar contra l'explotació laboral infantil.
Aquest divendres serà el tret de sortida d'una edició que s'allargarà fins al 24 de novembre amb xerrades i taules rodones que complementaran les projeccions.
50 pel·lícules a concurs
En aquesta edició un total de 50 films es disputaran la Flor de Neu d'Or. La selecció s'ha fet a partir d'un any amb molta demanda de sol·licituds - 154 pel·lícules i documentals d'arreu del món, el segon amb la xifra més alta- i un rècord en el nombre de nacionalitats -fins a 34 països-. El director del festival, Joan Salarich, creu, des del seu punt de vista, que enguany no hi ha una cinta que destaqui per sobre de les altres i preveu que estarà "renyit".
Entre els realitzadors que opten a endur-se el màxim guardó destaquen directors de prestigi i que ja han estat guardonats a Torelló com ara el francès Bertrand Delapierre o la família dels germans Lapied. L'alpinista i escriptor François Damiliano, a qui s'ha vis com a protagonista d'algunes pel·lícules en edicions anteriors, ara s'ha situat al capdavant com a director. També hi haurà pel·lícules de dos realitzadors que van ser premiats l'any passat i que tornen aquest 2024, es tracta de la iraniana Marjan Khosravi, i el francès David Arnaud. Entre altres noms que han estat premiats en altres ocasions destaquen James Aikman, dels Estats Units, i el francès Guillaume Broust.
D'altra banda, hi haurà tres estrenes a nivell europeu. Es tracta de 'Mad for it: Tim Emmett's Insane Life, So Far...', dels Estats Units; 'The Ascen of Mt. Meru', de l'Índia, i 'Hidden Spirit', d'Israel. A més, 28 de les 50 pel·lícules que es podran veure a Torelló, també es projectaran per primer cop a l'Estat.
El testimoni de sis alpinistes catalanes pioneres
En l'edició d'enguany destaca l'estrena de d''Obrint camí. Kangtega 84' del català Miquel Pérez. El director osonenc va reunir les seves protagonistes, sis escaladores catalanes, quaranta anys després de convertir-se en les primeres en escalar l'Himalaya a nivell europeu. Les va reunir al refugi del Pedraforca just el dia que feia 40 anys del cim, el 15 de maig del 2024. "Va ser fàcil", explica Pérez en una entrevista a l'ACN, perquè tenien ganes de retrobar-se i celebrar aquella fita. Totes elles ronden la seixantena d'edat i dues d'elles encara fan escalada.
Un dels aspectes clau de la cinta és que posa en valor que les protagonistes fossin dones -l'any 1984 n'hi havia molt poques que practiquessin alpinisme a Catalunya-. "El títol, 'Obrint camí', me'l van dir elles", remarca. I és que les seves protagonistes desconeixien que serien les primeres en aconseguir-ho, passant per davant de països europeus amb una gran tradició alpinista. "No n'eren conscients", assegura el director. Al film també parlen d'aspectes com el feminisme, un moviment i una consciència que arribaria molt més tard a Catalunya. El film també vol posar en context aquella fita, com ara l'"ambient punter" que els anys 80 vivia l'alpinisme català, essent una "època daurada". "L'any 1984 hi van haver quatre expedicions d'elit", detalla Pérez. Abans del visionat del treball hi haurà una taula rodona on hi seran presents quatre de les sis expedicionàries: Meri Puig, Mari Carme Magdalena, Mònica Verge i Esperança Capella.
Aposta per les activitats paral·leles
Joan Salarich també ha destacat que enguany s'ha fet una aposta per reforçar la programació paral·lela. Es consolida l'anomenat Camp Base del Festival, instal·lat a la plaça Nova amb xerrades diàries, activitats, música i menjar, i s'amplia el ventall de conferències, cada tarda al cinema El Casal. Durant els dies de festival tampoc faltarà el Torelló Mounain Wines.
El director defensa la importància de diversificar la programació per atraure nous públics. "La muntanya no és només anar a caminar, el ventall ha de ser molt ampli", ha afirmat. Si bé admet que atraure el públic jove és encara un repte després de 42 edicions, creu que ha sigut un encert incloure també treballs de documental social i ambiental, sempre de muntanya. "Això ens ha permès arribar a un altre públic que no teníem i a qui no interessava massa les pel·lícules esportives", remarca. Una línia que volen seguir en un futur.