Tomàs Gil Márquez a la cel·la de Salvador Puig Antich a la presó de la Model (CCMA)

El fill del policia que va detenir Puig Antich: "L'Estat hauria de demanar perdó"

Tomàs Gil Marquez també es policia, advocat i professor de dret i creu que la sentència a mort "va ser una bestialitat" i demana perdó a les germanes

Agustí FornéActualitzat

Quan van legalitzar el Partit Comunista, Julián Gil Mesas gairebé va trencar una taula d'un cop de puny. Això ja explica una mica la personalitat d'aquest comissari de policia franquista. L'últim cap de la temuda Brigada Político-Social a Barcelona. Entre les seves operacions, la que va acabar amb la detenció de Salvador Puig Antich.

El seu fill, Tomàs Gil Márquez, també és policia, i advocat, i professor adjunt a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona. S'assemblen com un ou i una castanya. "Aquell procés", diu Tomàs Gil, "no tenia cap garantia legal. Va ser una bestialitat l'aplicació de la pena de mort".

"L'Estat hauria de demanar perdó."

Tomàs Gil Márquez a la cel·la de Salvador Puig Antich (CCMA)
 

Tan diferent és del seu pare que va reunir les quatre germanes Puig Antich i els va demanar perdó. És clar que ell no hi tenia cap responsabilitat, però creu que havia de fer allò que mai ha fet l'Estat "per coses que van passar i que no haurien hagut de passar mai".

Salvador Puig Antich militava els anys 70 al grup anarquista MIL. Van fer diferents accions armades. En l'operació per detenir-lo, hi va haver un tiroteig i va morir un policia. No es va provar d'on va sortir el tret mortal.

Hi va haver moltes irregularitats en la instrucció del sumari i el judici no va tenir cap garantia legal. Al final, el van condemnar a mort al garrot vil. Precisament, aquest dimarts es compleixen 47 anys de l'assassinat a la Model de Barcelona.

Imma Puig Antich (CCMA)

Aquell dia l'Imma Puig Antich era a la presó. Cada 2 de març, reviu aquella nit i se li remou l'estómac. "Em fa més pena que ràbia. I la meva pena comença l'1 de març i s'acaba cap a les 10 del matí, quan van matar en Salva".

Demanen repetir el judici, sense èxit

L'Imma, amb les seves germanes, Carme, Montse i Marçona, porten dècades lluitant per anul·lar el judici del Salvador, sense èxit. "Jo crec que aquesta ferida no es tancarà amb la nostra generació. Tot està parat, també la denúncia que vam presentar a la justícia argentina".

De moment, s'han de conformar amb la llei que el 2017 va aprovar el Parlament de Catalunya de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, entre les quals hi ha Salvador Puig Antich.


TV3 ha recordat aquella data amb l'Imma Puig Antich i també amb Tomàs Gil en el següent reportatge:

 

ARXIVAT A:
Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut