El final de les grans restriccions: quines queden ara que la majoria han decaigut
- TEMA:
- Desescalada
Catalunya ha entrat aquest divendres en una nova fase de la pandèmia, amb la desaparició de la majoria de restriccions vigents fins ara.
Repassem quines es continuen aplicant i els canvis que entren en vigor aquest 15 d'octubre, inicialment, fins al dia 22.
La mascareta, encara obligatòria
Cal portar-la als espais tancats i també a fora quan no es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones no convivents. Això vol dir també als llocs de treball i als centres educatius.
Des de finals de juny ja no és obligatòria a l'aire lliure si es pot mantenir la distància.
Familiars i amics als aeroports
Aquest divendres, d'altra banda, és el primer dia des de l'inici de la pandèmia en què familiars i amics poden accedir a les terminals dels aeroports per acomiadar o donar la benvinguda a les persones que marxen o arriben de viatge. Aena ho permet després que el Consell de Ministres va aprovar-ho dilluns.
Oci nocturn i música a peu dret amb certificat Covid i aforament restringit
Per accedir a les discoteques cal el passi Covid acreditar que s'està vacunat, s'ha superat la malaltia recentment o un test negatiu.
Els locals obren en l'horari habitual però tenen l'aforament limitat al 70%. L'ús de mascareta és obligatori quan no es consumeix i cal tenir en compte que només es pot beure a la barra. És a dir, que es pot ballar a la pista, però amb la mascareta posada.
Les mateixes condicions s'apliquen per als festivals i activitats musicals que es facin a l'interior i amb el públic dret.
Prohibició dels botellons
Segons la resolució del govern, a les concentracions de persones a l'espai públic que es facin entre la 1 de la matinada i les 6 del matí no es permet el consum d'aliments ni begudes.
L'esport a l'interior, al 80% de la capacitat
Els actes esportius a l'aire lliure recuperen l'aforament del 100%. En canvi, els que es facin a llocs tancats queden limitats al 80%. En tots dos casos és obligatori l'ús de la mascareta.
A més, s'elimina el nombre màxim d'espectadors.
Les assemblees d'entitats esportives incrementen l'aforament del 70 al 100%.
Cultura, restauració, oci, comerç i actes civils i religiosos, al 100%
Entre els espais que tornen al 100% de l'aforament hi ha els del món cultural: teatres, cinemes, auditoris, biblioteques, museus, arxius, sales d'exposició o circs. S'elimina el nombre màxim d'espectadors.
Als bars i restaurants, desapareix el topall de 10 persones per taula i també l'obligació de mantenir una distància mínima entre taules, tant a dins dels locals com a les terrasses. A més, recuperen l'horari habitual (fins ara el màxim era la 1 de la matinada).
Comerços i mercats també tornen al 100% d'aforament. Fins ara el tenien limitat al 70% i havien de tancar a les 00.30 hores. No es permet la venda d'alcohol entre les 22.00 i les 06.00.
També desapareix el límit d'aforament als actes religiosos i civils, inclosos els casaments i funerals, així com a les fires i congressos, parcs d'atraccions, equipaments cívics i activitats relacionades amb el joc.
100% de presencialitat a l'educació
Es permeten les classes presencials amb el 100% d'aforament a les universitats, tot i que se manté la possibilitat de fer les lliçons teòriques de forma telemàtica. Fins ara, el límit era el 70%.
Final progressiu del teletreball
Es demana el retorn gradual de la presencialitat als llocs de treball i que es continuï fomentant la feina a distància quan sigui possible per la naturalesa de l'activitat.
- ARXIVAT A:
- Desescalada Coronavirus Covid-19