El productor Harvey Weinstein (dreta) i el seu germà Robert, fundadors de The Weinstein Studio, a Los Angeles el juny de 2007 (Reuters)
El productor Harvey Weinstein (dreta) i el seu germà Robert, fundadors de The Weinstein Studio, a Los Angeles el juny de 2007 (Reuters)
EUA

El fiscal general de Nova York presenta una demanda contra Harvey Weinstein

Acusa el fins fa poc influent productor de Hollywood de tenir una "conducta sexual inapropiada", i assegura que la seva empresa no va fer res per protegir els treballadors, "malgrat les nombroses queixes presentades"

Juli RodésActualitzat

El fiscal general de l'estat de Nova York, Eric Schneiderman, va anunciar ahir que ha presentat una demanda contra The Weinstein Company (TWC), l'estudi fundat per Harvey Weinstein i el seu germà Robert, per no haver protegit els seus treballadors de l'assetjament i les intimidacions del conegut productor.

En concret, el fiscal acusa Harvey i Robert Weinstein de violar el codi dels drets civils de l'estat de Nova York, els drets humans i les lleis mercantils.

"Malgrat les nombroses queixes presentades al Departament de Recursos Humans de The Weinstein Company i el coneixement extens, per part de la direcció de l'empresa, d'aquesta mala conducta, els executius i el consell de TWC va fallar repetidament a l'hora d'adoptar mesures significatives per protegir els treballadors o frenar la conducta de Harvey Weinstein."

La demanda de Schneiderman arriba quatre mesos després que hagi esclatat l'afer Weinstein, acusat per una vuitantena de dones d'assetjament, d'agressió i, fins i tot, de violació. Durant aquest temps, el fiscal ha analitzat arxius i correus electrònics de The Westein Company i ha interrogat treballadors i directius de l'estudi i, també, víctimes dels suposats abusos del conegut productor.

 

En un comunicat, la fiscalia assegura que la investigació "revela exemples nous i atroços de conducta sexual inapropiada de Harvey Weinstein", entre els quals hi ha pràctiques com la contractació de treballadores que havien de "facilitar-li" tenir "conquestes sexuals".

 

Weinstein també hauria demanat relacions sexuals a canvi de promocions professionals a TWC, o de no patir represàlies. I hauria amenaçat diversos treballadors dient-los coses com "et mataré", "mataré la teva família" i "no saps de què sóc capaç", segons el fiscal.

"La cultura de l'assetjament i la intimidació va quedar tapada pel secretisme a causa de les pràctiques de Weinstein i la seva empresa per assegurar-se el silenci mitjançant acords de confidencialitat."

 

La demanda deixa en suspens la venda de l'estudi dels germans Weinstein a un grup d'inversors, que estava en marxa. Segons la BBC, l'operació s'hauria pogut tancar per més de 400 milions d'euros (uns 500 milions de dòlars). De fet, el fiscal Schneiderman ha explicat que la possible venda imminent de l'empresa és un dels factors que l'ha dut a presentar la demanda.

"Qualsevol venda de The Weinstein Company ha d'assegurar que les víctimes seran compensades, que els treballadors estaran protegits d'ara endavant i que cap dels autors de les agressions ni aquells que les van permetre no s'enriquiran injustament."

L'altre objectiu de la demanda és invalidar qualsevol acord de confidencialitat que Weinstein hagi fet signar als seus treballadors per evitar que puguin donar explicacions a la justícia.

 

Harvey Weinstein, també cofundador de l'estudi Miramax, era un dels productors més influents de Hollywood fins que nombroses dones van començar a acusar-lo d'assetjament i, en alguns casos, de violació.

 

Weinstein ha negat totes les acusacions i assegura que mai no ha tingut cap relació sexual no consentida. Segons el seu advocat, Ben Brafman, assegura que la investigació del fiscal Schneiderman demostrarà que moltes de les acusacions contra el seu client no tenen cap fonament.

"Si bé el comportament del senyor Weinstein no va ser impecable, certament no va tenir res de criminal. Al final de la investigació quedarà clar que Harvey Weinstein va promocionar més dones a posicions executives clau que cap altre dirigent de la indústria del cinema, i que hi havia discriminació zero a Miramax i a The Weinstein Company."

 

Les primeres acusacions contra Weinstein les va publicar el diari "The New York Times" l'octubre passat i, des d'aleshores, una vuitantena de dones -entre les quals les actrius Salma Hayek, i Uma Thurman- van aportar testimonis en el mateix sentit. A més, des d'aleshores també s'han formulat acusacions semblants contra altres personalitats del món del cinema i també contra diversos empresaris i polítics.

 

L'escàndol Weinstein ha propiciat el naixement de la campanya #MeeToo ("JoTambé"), que ha animat les víctimes d'abusos a fer públic el seu cas a través de les xarxes socials, i del moviment Time's Up ("S'ha acabat el temps") contra l'assetjament sexual.

ARXIVAT A:
Masclisme Violència masclistaEstats UnitsCinema
Anar al contingut