Jamaal Khashoggi, en una conferència (Reuters)

El fiscal general saudita diu que la mort de Khashoggi va ser "premeditada"

El Parlament Europeu apunta al príncep hereu i demana sancions contra l'Aràbia Saudita
Juli Rodés Actualitzat
TEMA:
Aràbia Saudita

Nova versió de l'Aràbia Saudita sobre la mort del periodista Jamal Khashoggi al consolat d'Istanbul.

El fiscal general del país ha declarat aquest dijous que va ser un crim "premeditat".

Aquesta és la quarta versió dels fets que surt del país governat per la monarquia dels Saud.

D'entrada, Riad va negar que Khashoggi hagués mort al seu consolat a Turquia. Després va reconèixer que sí, però va dir que havia estat una mort accidental durant una baralla.

Una tercera versió va apuntar a una operació encoberta "no autoritzada" de la qual s'assegurava que el príncep hereu, Mohamed bin Salman, l'home fort del país, no en sabia res.

 

Es dona la circumstància que Bin Salman és considerat per molts el principal sospitós de la mort de Khashoggi, que era molt crític amb ell.

El príncep hereu saudita, però, s'ha referit aquesta setmana al cas Khashoggi -que ha qualificat d'"incident odiós"- i ha assegurat que els responsables seran portats davant de la justícia, i s'ha reunit amb familiars del periodista per expressar-los el seu condol.

El fill de Khashoggi marxa del país

Precisament, el fill gran de Khashoggi ha marxat de l'Aràbia Saudita, segons s'ha sabut aquest mateix dijous.

Salah Khashoggi tenia prohibit viatjar, però segons ha informat Humans Rights Watch s'ha aixecat aquesta restricció i ell i la seva família han marxat als Estats Units.

El príncep hereu dona el condol a Salah bin Jamal Khashoggi, un dels fills del periodista (EFE)

"Salah i la seva família han viatjat en avió cap a Washington DC", ha revelat Sarah Leah Whitson, responsable de l'ONG al Pròxim Orient i nord de l'Àfrica, que ha lamentat que primer hagués de passar per la reunió "cruel" amb el príncep hereu:

 

Khashoggi té la nacionalitat nord-americana.  

El Parlament Europeu acusa Bin Salman

Entre les veus acusadores, s'ha fet sentir la del Parlament Europeu, que ha apuntat directament a Bin Salman com a responsable de "l'assassinat" de Khashoggi.

 

Per 325 vots a favor, 1 en contra i 19 abstencions, els eurodiputats han aprovat una resolució que considera "altament improbable" que la mort de Khashoggi passés "sense el coneixement" de Bin Salman.

"El control absolut que Mohamed bin Salman al-Saud exerceix sobre els seus serveis de seguretat fa altament improbable la hipòtesi d'una operació feta sense el seu coneixement o fora del seu control."

El Parlament Europeu també ha demanat "una investigació internacional independent i imparcial" que porti els responsables davant de la justícia.

"Si la desaparició i l'assassinat de Jamal Khashoggi són atribuïts a agents saudites, tant els individus com les institucions estatals n'hauran de respondre."

I ha interpel·lat directament el règim saudita, instant-lo a "revelar on es troben les restes del periodista" i recordant que "la pràctica sistemàtica de desaparicions forçoses i d'execucions extrajudicials constitueix un crim contra la humanitat".

Notícia relacionada: Els interrogants per resoldre del cas Khashoggi

 

 

L'Eurocambra, d'altra banda, vol que els estats de la UE es preparin per "imposar sancions específiques" al règim saudita.

França ja s'ha mostrat disposada a imposar "sancions internacionals" contra "els culpables".

El Regne Unit i els Estats Units, per la seva banda, ja han anunciat la retirada del visat als 21 saudites sospitosos, identificats gràcies a les imatges de diverses càmeres de seguretat.

ARXIVAT A:
Aràbia Saudita Jamal Khashoggi
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut