El fiscal titlla de "discriminació no justificada" permetre a Manos Limpias acusar la infanta

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat també demanen la nul·litat per a la germana del rei i la presidenta del tribunal rebutja que els 18 processats hagin de comparèixer en totes les sessions
Redacció Actualitzat

Aquest dilluns ha començat a l'Audiència de Palma la vista oral del "cas Nóos", que fa seure al banc dels acusats la germana del rei Felip, la infanta Cristina, i el seu marit, Iñaki Urdangarin. Tots dos han arribat a l'edifici de l'Escola Balear d'Administracions Públiques, on es fa el judici, poc després de les 8 del matí, enmig d'una forta expectació mediàtica.

Un cop dins la sala, i després que la presidenta del tribunal, Samantha Romero, ha declarat l'inici de la vista, el lletrat de Justícia, Luis Márquez, ha llegit les acusacions i peticions de pena més greus sol·licitades per als divuit acusats, quatre dels quals, entre ells la infanta, no estan imputats per la Fiscalia Anticorrupció.

L'enumeració ha acabat amb les dues peticions de quatre anys cada una que planteja Manos Limpias contra la germana del rei. A la infanta l'acusen de dos delictes fiscals per haver col·laborat, presumptament, amb el seu marit a estafar els ciutadans de les Illes i del País Valencià a través de la societat familiar Aizoon.

La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat s'han sumat a la petició de la defensa de la germana del rei, que demana que no se la jutgi d'acord amb la doctrina Botín.

Aquesta tarda, la presidenta del tribunal ha rebutjat la petició de Manos Limpias perquè els 18 processats -entre els quals hi ha la infanta Cristina, i el seu marit, Iñaki Urdangarin- estiguin obligats a comparèixer en totes les sessions fins que acabi el judici, a finals del mes de juny.

La defensa de la infanta demana la nul·litat de l'acusació

La defensa de Cristina de Borbó la porten Jesús María Silva, catedràtic de Dret Penal, i el "pare de la Constitució" Miquel Roca. Silva ha demanat la nul·litat de l'acusació a la infanta, però no vol que se li apliqui l'anomenada "doctrina Botín". Aquesta doctrina, que s'anomena així perquè va alliberar d'una condemna el president del Banc Santander Emilio Botín, al·lega que, quan no hi ha acusació de la Fiscalia ni del perjudicat directe, no pertoca mantenir la imputació. Això seria aplicable a la infanta Cristina, perquè ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat l'acusen; només ho fa Manos Limpias. Tot i això, el catedràtic Silva ha fet referències a altres sentències per demanar la nul·litat, que comporten el mateix que la "doctrina Botín" però no tenen l'estigma del privilegi.

Horrach demana al tribunal aplicar la llei estrictament

El fiscal Anticorrupció, per la seva banda, ha assegurat que atorgar legitimació a l'acusació popular de Manos Limpias per acusar la infanta "suposaria trencar la doctrina emanada fins ara del Tribunal Suprem i una discriminació no justificada". Pedro Horrach ha dit que està convençut que té raó i ha demanat al tribunal que, en defensa de la legalitat vigent, apliqui l'article 782 de la Llei d'Enjudiciament Criminal en els termes estrictes i parla d'inexistència d'indicis racionals de criminalitat.

Per Horrach, "no és possible que l'acusació popular supleixi ni el coneixement ni la voluntat del perjudicat", en aquest cas l'Agència Tributària, ja que Manos Limpias acusa la infanta com a cooperadora en els presumptes delictes fiscals del seu marit. En aquest sentit, ha demanat:

"Espero que tornin la Justícia al lloc que li correspon perquè les aparences són posats, miratges i el procés penal no està per discutir sobre pàtines, fatxades o files."

El tribunal tindrà ara quatre setmanes per deliberar i la seva resolució determinarà si l'exduquessa de Palma serà jutjada o no. Qüestions semblants han plantejat els defensors de l'assessor Salvador Trinxet; de l'exvicealcalde de València, Alfonso Grau; de Diego Torres, i de l'exsecretari de l'Institut, Miguel Tejeiro, durant la vista, que s'ha aturat durant vint-i-cinc minuts.

Per a Iñaki Urdangarin i el seu exsoci a l'Institut Nóos Diego Torres es demanen dinou i setze anys de presó, respectivament, per delictes contra la hisenda pública i de prevaricació, frau, tràfic d'influències, malversació, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig. En les últimes hores s'ha sabut que estan disposats a tancar un acord amb la Fiscalia. Aquest acord no es faria públic fins que no se sàpiga què passarà amb la infanta Cristina.

El lapsus del dia

A la sessió de la tarda hi ha hagut l'anècdota del dia. L'advocat de Diego Torres, Manuel González Peeters, s'ha referit a ell com "heterodox sexual", però tot seguit ha corregit l'adjectiu i ha precisat que volia dir "heterodox processal". L'error ha relaxat una mica l'ambient en el judici amb somriures generalitzats a la sala, tret de la infanta Cristina, que s'ha mantingut seriosa.

"És un lapsus linguae", ha dit el lletrat durant la seva intervenció al tribunal. Poc abans, l'advocat ha confós l'òrgan on es fa el judici, l'Audiència de Palma, amb l'Audiència de Barcelona.

El judici continuarà el 9 de febrer, quan es reprendrà amb la declaració dels testimonis. Abans, el tribunal decidirà si es manté l'acusació contra la infanta Cristina o queda exonerada de la banqueta.

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut