El fiscal vol reobrir el cas dels germans Menendez, condemnats per matar els pares

Considera que "una nova sentència és apropiada" després de fer una "revisió acurada" del cas conegut per la sèrie de Netflix, pel qual compleixen cadena perpètua fa gairebé 35 anys

RedaccióActualitzat

George Gascon, fiscal de districte del comtat de Los Angeles, ha demanat aquest dijous la reobertura del cas dels germans Menendez, que fa més de 34 anys que són a la presó per l'assassinat dels seus pares.

En una sala de premsa plena de gom a gom, ha defensat que, "després d'una revisió molt curosa de tots els arguments que s'han presentat", considera que "una nova sentència és apropiada".

Per això, ha anunciat que recomanarà que "s'elimini la cadena perpètua sense possibilitat de llibertat condicional" per a Lyle i Erik Menendez, i que es tingui en compte que "com que tenien menys de 26 anys quan aquests crims van passar, podrien optar a la llibertat condicional immediatament". 

Expectació mediàtica en la roda de premsa del fiscal George Gascon (Reuters/Mike Blake)

"Crec que han pagat el seu deute amb la societat", ha declarat Gascon, després de recordar que "han estat a la presó gairebé 35 anys" i que en aquest temps han treballat "per millorar la vida d'altres persones", en referència al fet que els Menendez han creat programes per assessorar altres reclusos.

El fiscal, a més, ha volgut deixar clar que la seva petició no pretén excusar el comportament criminal dels dos germans

"Vull subratllar que van cometre uns actes horribles. No hi ha excusa per assassinar i no pretenc que s'entengui que el que estem fent aquí és excusar el seu comportament, perquè si rebeu abús, el camí correcte és trucar a la policia i buscar ajuda."

També ha remarcat que, des de la Fiscalia, estan "molt segurs" que "els germans estan rehabilitats i poden reintegrar-se a la societat de manera segura". 

George Gascon durant la roda de premsa posterior al seu anunci (Reuters/Mike Blake)

Ara ha de decidir un jutge

A partir de la petició del fiscal, la decisió final de permetre la sortida de la presó dels germans Menendez correspondrà a un jutge; hi ha una vista sobre el cas fixada per d'aquí un mes, al 26 de novembre. 

Ara fa tres setmanes, la Fiscalia ja va avançar que considerava que hi havia "una obligació moral i ètica" de revisar el cas i incloure-hi proves d'un suposat abús sexual als germans, recollides per la sèrie "Monsters: The Lyle and Erik Menendez story", de Netflix, basada en el cas.

Creada per Ryan Murphy i Ian Brennan, està protagonitzada per Javier Bardem, Chloë Sevigny, Cooper Koch i Nicholas Chavez.  


"Un dia ple d'esperança"

Entre els assistents a la roda de premsa de Gascon hi havia familiars de José i Kitty Menendez, que han volgut expressar el seu suport a la decisió del fiscal.

"Avui és un dia ple d'esperança per a la nostra família", ha dit Anamaria Baralt, neboda de José Menendez, abans de valorar que "Gascon ha fet un pas valent i necessari" amb la seva petició, que "reflecteix la veritat que estava oculta durant molt de temps".

El fiscal George Gascon saluda Joan Andersen VanderMolen, germana de Kitty Menendez (Reuters/Mike Blake)

Karen VanderMolen, neboda de Kitty Menendez, remarca que "aquesta decisió no és només una qüestió legal", sinó "un reconeixement de l'abús que els meus cosins van patir".

"Estem agraïts pel lideratge del fiscal a l'hora de posar la justícia per sobre de la política, que sabem que no és una decisió fàcil, però és la correcta", ha afegit.


Un cas molt mediàtic

José i Kitty Menendez van ser assassinats el 20 d'agost de 1989 a la seva mansió de Beverly Hills. Els seus fills, Lyle, que aleshores tenia 21 anys, i Erik, que n'acabava de fer 18, van explicar a la policia que havien trobat els cossos després d'haver passat la tarda fora de casa.

Set anys més tard, però, el 1996, van ser condemnats a cadena perpètua en ser considerats culpables d'haver planificat i dut a terme el doble parricidi amb unes escopetes que havien comprat uns dies abans. 

Imatge d'arxiu dels germans Erik i Lyle Menendez (Reuters/HO SN)

Va ser un cas molt mediàtic per diversos motius, entre els quals que el pare era un alt càrrec d'un estudi de Hollywood. També perquè, després de la mort dels pares, els dos germans van gastar-se en pocs dies gran part de l'herència, vehicles d'alta gamma, rellotges Rolex i altres objectes de luxe.

Aquesta actitud va fer sospitar la policia, que al cap de poc temps va ser alertada per la parella del psicòleg d'Erik sobre l'existència de sessions gravades en què els germans admetien la seva culpabilitat.

La Fiscalia va acusar-los de matar els pares per heretar la gran fortuna familiar, però els germans van assegurar que ho van fer perquè havien patit abusos físics, emocionals i sexuals per part del seu pare.

El fiscal George Gascon considera que Lyle i Erik Menendez ja han pagat el seu deute amb la societat (EFE/EPA/Allison Dinner)

Les noves proves que ha examinat el fiscal tenen a veure, precisament, amb aquests abusos al·legats per Lile i Erik durant el judici: hi ha, per exemple, una carta escrita per Erik a un cosí, el 1988, en què li explicaria els abusos del seu pare; també el testimoni d'un treballador de l'empresa de José Menendez que assegura que aquest va abusar d'ell.

Tot i que la sèrie ha fet que el cas torni a estar d'actualitat, els germans Menendez consideren que no posa prou l'accent en els abusos sexuals que van patir i que, en canvi, perpetua la imatge de nens rics, malcriats i sense consciència que van donar molts mitjans.

ARXIVAT A:
JudicialEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut