Incendi del Bages: es descarten les causes naturals com a origen del foc
- TEMA:
- Incendis
La informació de l'incendi del Pont de Vilomara està actualitzada en aquest enllaç
L'incendi que crema des de diumenge al migdia al terme municipal del Pont de Vilomara i Rocafort, al Bages, continua actiu. Els Bombers l'han donat per estabilitzat aquest dilluns al vespre.
L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha apuntat que, per poder-lo donar per controlat, "sobretot cal aconseguir tancar el flanc dret", que continua obert en la part central, ha explicat. Si no és així, el foc podria revifar amb virulència, com va passar diumenge:
"Canviar de fase i passar d'actiu a estabilitzat estaríem en condicions de parlar-ne a partir d'aquest vespre a les 7-8, quan ens ho plantejaríem. No abans."
En la mateixa compareixença informativa que el cap dels Bombers, aquest dilluns a la tarda, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que el foc està "en gran part estabilitzat, però no tot".
El flanc esquerre i el cap i la cua de l'incendi estan controlats, però no la part central, i preocupa perquè es mantenen les condicions de temperatura molt elevada i humitat molt baixa que no ajuden a les tasques d'extinció.
Els Bombers continuen treballant en aquest flanc dret de l'incendi, amb 118 dotacions. Hi ha tants mitjans terrestres a primera línia de foc com aeris.
L'última actualització d'Agents Rurals indica que el foc ha afectat més de 1.700 hectàrees, de les quals prop de 450 són dins del parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Segons el cos, el foc amenaça unes 6.000 hectàrees.
Segons han informat, cap a les 11 del matí hi treballaven 117 vehicles terrestres i 10 mitjans aeris: 2 helicòpters de comandament, 4 bombarders, 6 avions de vigilància i atac i un hidroavió, dos dels quals procedents de Mallorca i Saragossa.
Borrell ha insistit a demanar molta prudència arreu del territori català, perquè si aparegués un altre incendi de grans dimensions impediria poder fer front a aquest de manera adequada.
De fet, ha admès que els preocupa l'incendi que s'ha declarat aquest dilluns a la tarda a la Noguera:
"El que ens preocupa més és el del Montsec. Es manté actiu, i tan aviat com puguem estabilitzar aquest incendi [del Bages] podrem desviar força recursos cap a l'altre incendi, on l'accés és molt complicat, és molt inaccessible, i requerirà sobretot especialistes i mitjans aeris."
El flanc dret, dins del parc natural
Segons ha explicat Borrell, el flanc dret ja està dins del parc natural de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac.
En una compareixença anterior, afirmava: "El que ens preocupa, i molt, és el flanc dret i hem d'intentar que s'obri el mínim possible, comptem que avui, a mesura que avanci el dia, aquesta situació de tranquil·litat desapareixerà, començarem a tenir reproduccions que poden ser més o menys violentes, com les d'ahir, pensem que podem estar en una situació molt similar". A mitja tarda, però, el discurs era més optimista de cara a poder-lo controlar aquest mateix dilluns.
A preguntes dels periodistes, el responsable de Bombers ha dit que a la urbanització River Park del Pont de Vilomara hi ha desenes de cases afectades, algunes cremades completament.
Borrell ha precisat que el foc va arribar a avançar aquest diumenge en alguns moments a un ritme d'uns 3 km/h, cosa que impedeix que els bombers hi facin front.
Per la seva banda, Marc Castellnou, cap dels GRAF dels Bombers, ha explicat al programa "Els matins" de TV3 que és una zona molt complexa pel que fa als accessos, i això dificulta la seva feina.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat aquesta tarda fins al Centre de Comandament dels Bombers al Bages, per fer el seguiment dels incendis i ha cridat a la prudència. "Malauradament, això anirà per llarg", ha afirmat en referència a les condicions que afavoreixen el risc d'incendi.
La investigació de les causes de l'incendi
Encara no se sap com va començar el foc, tot i que els Agents Rurals descarten que hagi estat per causes naturals, com una tempesta seca, i apunten a l'acció humana, ja sigui per negligència, fet a propòsit o de manera accidental. En aquests moments hi ha totes les hipòtesis obertes.
De tota manera, afirmen que tenen la zona de l'origen perimetrada, i que aquesta està dins del parc natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, que és un dels 9 massissos que estaven tancats per les restriccions fixades el divendres per l'alt risc d'incendi. És a dir, que l'accés hi està prohibit.
Pel que fa a la superfície afectada per l'incendi, cap al migdia de dilluns els Agents Rurals calculen que és de més de 1.650 hectàrees, més de 380 de les quals són a dins del parc. El gruix de territori afectat és forestal, però també hi ha unes 150 hectàrees agrícoles, i un centenar en zones urbanes.
Estabilitzat el segon incendi al Bages, a Manresa
La feina dels Bombers també s'ha complicat perquè aquest dilluns a la tarda s'ha declarat un altre foc al Bages, a tocar del polígon Bufalvent de Manresa, molt a prop d'una indústria química i de l'antic abocador de la ciutat.
El conseller Elena ha afirmat poc abans de les 6 de la tarda que aquest incendi ha quedat estabilitzat.
Segons els Bombers, el foc ha cremat "desenes d'hectàrees". Les dades provisionals dels Agents Rurals indiquen que són 46.
Protecció Civil ha indicat que s'han confinat diversos habitatges i s'ha demanat l'evacuació d'una masia:
Trànsit ha informat que s'ha tallat la C-16, que s'ha obert parcialment a quarts de 7 i del tot abans de les 8. Hi ha hagut retencions a la C-55 i la carretera BV-1225 a causa de l'incendi:
I un altre foc en una zona boscosa de la Noguera
A la Noguera, 17 dotacions terrestres i 11 mitjans aeris treballen en un altre incendi, en aquest cas al terme d'Àger. Segons els Bombers, s'ha declarat en una zona de molt difícil accés.
El foc crema entre Àger i Camarasa. L'alcaldessa d'aquest municipi ha explicat les dificultats que hi ha:
I al matí, els bombers han hagut de fer front a un altre incendi forestal a Castellar de la Ribera, al Solsonès, que han aconseguit estabilitzar en poca estona:
Precisament a Castellar de la Ribera és on hi va haver un dels grans incendis ara fa un mes, a mitjans de juny, que hi va cremar més de 400 hectàrees en un moment en què hi va haver dos altres grans incendis cremant simultàniament.
"Incendi contingut"
El cap de l'operatiu dels Bombers, Francesc Boya, ha definit la situació de l'incendi aquest dilluns al migdia al Bages com a "continguda", és a dir, que no estava creixent, i ha expressat l'esperança que ja no superés el perímetre actual.
Les fases amb les quals defineix el Departament d'Interior la lluita contra els incendis forestals són:
- Actiu, quan es propaga i pot créixer lliurement.
- Estabilitzat, quan encara es propaga però sense superar la capacitat d'extinció dels bombers.
- Controlat, quan ja no es propaga lliurement, i només falta rematar el perímetre.
- Extingit, quan el foc no es propaga i no pot reiniciar-se.
Un altre concepte que també fan servir els bombers per referir-se als incendis en marxa és el de "perimetrat", quan han aconseguit envoltar del tot el perímetre.
Prorroguen les restriccions pel risc d'incendi
La previsió meteorològica per als pròxims dies no millorarà massa: hi haurà una baixada puntual de temperatures i un augment de la humitat, però a mitja setmana la situació tornarà a empitjorar.
Per això la Generalitat ha decidit prorrogar les restriccions en 9 massissos muntanyosos: és una decisió presa aquest dilluns en una reunió de l'Infocat i estarà vigent fins aquest divendres a la mitjanit.
El dijous hi haurà una altra reunió d'aquest organisme que gestiona els episodis d'alt risc d'incendi forestal per valorar la situació i decidir si es prorroga més dies o no en una àrea que afecta 275 municipis.
50 cases afectades pel foc
Hi ha més de mil persones desallotjades a causa de l'incendi del Bages, sobretot d'urbanitzacions amenaçades pel foc, dues-centes de les quals distribuïdes en tres centres, i que de moment no podran tornar a casa seva, que no saben en quina condició les trobaran.
Són els veïns de les desenes de cases de les urbanitzacions que han estat evacuades i la majoria han passat la nit a les cases de familiars i amics. Segons un primer balanç d'aquest dilluns al matí, en total hi ha unes 50 cases afectades pel foc, algunes molt cremades.
Aquest diumenge han confinat els veïns del Pont de Vilomara, municipi on ha començat l'incendi, de Navarcles i de Sant Fruitós de Bages i s'han desallotjat tres urbanitzacions: River Park, Can Riera i les Brucardes.
Aquest dilluns al matí ja només quedaven confinats els veïns del nucli de Rocafort, dins del terme municipal del Pont de Vilomara, i també part dels veïns de les Brucardes, urbanització de Sant Fruitós de Bages força afectada pel foc.
De tota manera, es demana als veïns dels municipis afectats que deixin carrers i carreteres lliures perquè els serveis d'emergències puguin circular sense impediments:
Continua tallada la carretera entre Rocafort i el Pont de Vilomara, mentre els accessos des d'aquest poble i de Sant Vicenç de Castellet a la C-55 ja s'ha reobert. L'autopista C-16 s'ha obert al trànsit aquest dilluns al matí, després de moltes hores tallada en tots dos sentits, tot i que a la tarda s'ha hagut de tornar a tallar novament pel foc.
Els Bombers, amb més de 350 efectius i 120 vehicles terrestres i aeris, ajudats també per pagesos i les ADF, centren tots els esforços a estabilitzar la zona més pròxima als nuclis urbans.
El foc va arribar la tarda de diumenge a tocar de la C-16 i va sorprendre els conductors, alguns dels quals van haver de fer mitja volta i anar en sentit contrari per poder-ne sortir. Posteriorment, es va tallar la circulació en tots dos sentits:
- ARXIVAT A:
- Incendis