El fons marí de Badalona, ple de deixalles en un vídeo viral: "Hi ha tones de merda"
Entitats ecologistes reclamen la instal·lació de filtres que impedeixin l'arribada de la brossa al mar, però l'Ajuntament diu que és una mesura insuficient
S'ha fet viral a les xarxes un vídeo en què es veu una gran acumulació de brutícia al fons marí de la platja de Badalona. El vídeo, penjat a TikTok, l'ha gravat Manel Calero, un aficionat al submarinisme que ha explicat a Catalunya Ràdio que mai havia vist una massa d'escombraries tan gran i tan a prop de la costa:
"El que més hi ha són tovalloletes. Les ampolles i llaunes -que també n'hi ha moltíssimes- es van movent amb les onades o el corrent, però les tovalloletes han fet una xarxa i hi ha autèntiques pilotes. Hi ha tones de merda."
Calero assegura que l'escena es pot veure a pocs metres d'on es banya la gent i planteja que es faci una crida entre els submarinistes com ell per participar en tasques de neteja mentre no es troba una solució definitiva.
@manelcalero Somos la única especie animal que ella misma se autodestruye 🤦. Toallitas, compresas, latas, botellas...basura que tardará cientos de años en desaparecer 😢. #ocean #sea #mediterranean #badalona #CapCut ♬ original sound - manelcalero
Un sistema desbordat
Ecologistes en Acció assegura que Badalona i Gavà -on ja han presentat diverses denúncies- són dos dels punts negres amb més abocaments, però afegeix que, malauradament, aquesta és una situació que s'estén per tota la costa catalana.
El portaveu de l'entitat, Dídac Navarro, subratlla que el problema ve de lluny i que està provocat pel fet que hi ha "una xarxa de recollida d'aigües brutes que coincideix amb el clavegueram que recull les aigües pluvials". Això fa que "quan hi ha períodes de molta pluja, les depuradores no tenen capacitat per assumir tota aquesta càrrega d'aigua i han d'abocar l'aigua bruta".
Navarro apunta que cal separar aquestes dues canalitzacions, però que, mentrestant, una solució ràpida seria posar xarxes als col·lectors per evitar que les tovalloletes arribin a mar.
"Posar una malla en un forat és una solució supereconòmica. Té un cost irrisori per a un Ajuntament."
Sobre l'origen de la contaminació, el portaveu es mostra contundent: "Les tovalloletes s'han de prohibir. Podem passar perfectament sense. S'ha fet durant moltíssim temps i no n'hi ha cap mena de necessitat".
La resposta de l'administració
Des de l'Ajuntament de Badalona asseguren que ja tenen pentinadors, però que no n'hi ha prou, i es comprometen a construir, durant aquest mandat, tres nous dipòsits d'aigües fluvials conjuntament amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Aquestes noves instal·lacions se sumarien al dipòsit ja existent a la rambla de Sant Joan, que atura l'aigua de la riera.
En paral·lel, el consistori emplaça el Ministeri de Transició Ecològica a fer-se càrrec de la retirada de la brutícia.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient