El forat blau més profund del món té més de 420 metres i encara no se n'ha trobat el fons
- TEMA:
- Ciència
Els investigadors han trobat el que és el forat blau més profund del món, del qual encara no han trobat el fons. És el forat blau Taam Ja' --"aigua profunda" en la llengua maia-- que s'ha mesurat en almenys 420 metres de profunditat sota el nivell del mar. Això el converteix en el forat blau més profund que s'hagi explorat fins ara.
Fa un any els científics d'ECOSUR de Mèxic, van classificar el Taam Ja', que es troba a la badia de Chetumal del Yucatán, a Mèxic, com el segon forat blau més profund del món. Ara han hagut de rectificar.
En aquella primera exploració feta el 2021 es va mesurar aquesta cova vertical submarina en almenys 274 metres de profunditat. Un nou estudi, publicat aquesta setmana a la revista Frontiers in Marine Science, revela que el forat arriba als 420 metres de profunditat i més enllà.
"Els registres recents del perfil de CTD el 2023 verifiquen de manera concloent que el TJBH (Taam Ja' Blue Hole) és ara el forat blau més profund descobert fins ara, amb profunditats d'aigua que superen els 420 mbsl, amb el seu fons encara per assolir. "
Els forats blaus són enormes dolines submarines que apareixen al fons marí quan la roca calcària s'enfonsa i crea un forat o cova vertical. Alguns dels forats blaus més famosos es troben a l'Amèrica Central, com el Gran Forat Blau de Belize que fa 125 metres de profunditat, molt pròxim al Taam Ja', que es troba a prop de l'illa de Tamalcab, a Mèxic, a tocar de la frontera amb Belize.
El Taam Ja' supera el forat del Drac --també anomenat forat blau de Sansha Yongle--, considerat el més profund fins ara. Es troba al mar de la Xina meridional i fa 301 metres de profunditat. Ja duplica la profunditat del Dean's Blue Hole, de les Bahames, que té en més de 202 metres.
Possibles connexions amb altres coves
El desembre del 2023, l'equip d'investigadors va mesurar la dolina mitjançant un perfilador CTD, que mesura la conductivitat a través de la salinitat de l'aigua, la temperatura i la profunditat.
Els investigadors reconeixen que els seus mesuraments s'han vist limitats per la tecnologia de què disposen. Creuen que el forat pot ser molt més profund, basant-se en l'estructura dels sistemes de coves calcàries de l'interior, i fan referència a la Krúbera-Voronia, la cova vertical interior més profunda coneguda, que té una profunditat de 2.191 metres.
"Això evidencia les necessitats d'exploració contínua d'aquestes estructures geològiques càrstiques, la seva geomorfologia intrincada i el desenvolupament de les branques de les coves."
L'exploració amb el CTD ha detectat un augment de la temperatura i la salinitat de l'aigua al forat a uns 400 metres sota el nivell del mar. Això vol dir que hi ha aigua calenta que juntament amb la densitat i la salinitat tenen a veure amb la circulació d'aquesta aigua. Això pot estar relacionat amb processos volcànics o tectònics o amb l'activitat geotèrmica en profunditat, diuen els autors de l'estudi, però també amb "connexions subterrànies"
Segons la temperatura i la salinitat s'hi van identificar diferents capes d'aigua i zones de transició. Curiosament les característiques de l'aigua a les profunditats del forat blau s'assemblaven a les que s'han detectat al mar Carib a profunditats de 0-150 m, "cosa que suggereix la probable existència de connexions subterrànies entre la badia de Chetumal i el mar Carib a través d'aquest forat blau", diu l'article publicat a ECOSURMX.
"En aprofundir en la geomorfologia espacial submarina del Taam Ja', l'enfocament se centra a desxifrar la seva profunditat màxima i les possibilitats de formar part d'un sistema submarí complex i potencialment interconnectat de coves i túnels."
A més destaquen que dins de les profunditats del Taam Ja' també hi podria haver "una biodiversitat per explorar, vinculada a processos fisicoquímics i geomorfològics, formant un biòtop únic."
Els investigadors expressen la necessitat de continuar la investigació per descobrir "els reptes i misteris" del Taam Ja'. Destaquen que les futures exploracions "haurien d'incorporar tecnologies avançades de navegació submarina" per obtenir una "representació espacial tridimensional precisa" que determini també la profunditat real, i fer més "anàlisis per descriure la seqüència estratigràfica i les connexions" dins del que s'ha revelat com el forat blau més profund mai explorat.
- ARXIVAT A:
- Ciència Mèxic Recerca científica