El representant del restaurant El Llagar de Colloto (dreta) amb el formatger de la formatgeria de Los Puertos (esquerra), que ha elaborat el Cabrale…
El representant del restaurant El Llagar de Colloto (dreta) amb el formatger de la formatgeria de Los Puertos (Paco Paredes / EFE)

El formatge més car del món: paguen 30.000 euros per un cabrales de 2 quilos

Aquest tipus de formatge, madurat a les coves dels Picos d'Europa, es manté com el més car del món al llibre Guinness dels rècords

Actualitzat

30.000 euros per un formatge de 2,2 quilos. És el que ha pagat el restaurant El Llagar de Colloto, a Oviedo, per un cabrales. Un preu de rècord, el més alt mai vist per a un formatge. De fet, el cabrales ja estava inscrit al llibre Guinness dels rècords com el formatge més car del món i, amb aquesta venda, s'hi manté.

La peça s'ha subhastat en el marc del Certamen del Formatge de Cabrales, que ja fa 51 anys que es fa a Astúries. Fins ara, el rècord de venda en aquesta subhasta era de 20.500 euros, una xifra assolida el 2019.

Membres del jurat fotografien els formatges que participen en el concurs de Cabrales
Membres del jurat fotografien els formatges que participen en el concurs de cabrales (Paco Paredes / EFE)

En el marc del certamen, aquest mateix restaurant ja va pagar 14.300 euros per un cabrales el 2018 i l'any passat en va desemborsar 17.000. Aquest any s'ha quedat un altre cop el formatge més car per 30.000 euros, una peça que tenia un preu de sortida en subhasta de 3.000 euros.

"La passió per la terra i reconèixer la feina de tots els formatgers és el que m'ha fet pujar l'oferta", ha explicat el restaurador que ha adquirit la peça, Iván Suárez.

En aquesta edició del concurs, quinze formatgeries n'han posat a la venda 1.500 quilos a un preu d'entre 28 i 40 euros el quilo.

Un formatge madurat a les coves dels Picos d'Europa

El cabrales és un formatge natural elaborat artesanalment amb llet crua de vaca o barreja de dues o tres classes –vaca, ovella i cabra- que es madura dins les coves dels Picos d'Europa, a 1.500 metres d'alçada.

El formatge Cabrales que s'ha subhastat per 30.000 euros
El formatge cabrales que s'ha subhastat per 30.000 euros (Paco Paredes / EFE)

A les coves s'hi està mesos, en unes condicions d'humitat que fan que hi proliferin fongs del tipus 'penicillium', que fan que tingui un gust fort i taques de color blau verdós. Concretament, aquest formatge venut per 30.000 euros havia estat deu mesos madurant a la cova.

El cabrales, amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) des del 1981, té un preu mitjà de 12 euros el quilo per als productors. L'any passat, els 22 productors acollits a la DOP van vendre més de 350.000 quilos de Cabrales, 88.000 dels quals es van exportar.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAgriculturaGastronomia
Anar al contingut