El paleontòleg Tyler Lyson, amb els tres nens autors del descobriment (EFE / Museu de Ciència i Natura de Denver)

El fòssil d'un T. rex descobert per tres nens pot revelar per què era el rei dels dinosaures

Es tracta d'un dels pocs exemplars joves que es coneixen d'aquesta espècie, fet que permet aprofundir en el seu procés de creixement
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Ciència

Tenien 7, 9 i 10 anys i no s'imaginaven el que estaven a punt de descobrir. El 31 de juliol de l'any 2022, els germans Liam i Jessin Fisher i el seu cosí Kaiden passejaven per les anomenades Badlands de Dakota del Nord, als Estats Units, una zona coneguda per la seva abundància de fòssils. Les tres criatures van topar amb uns ossos de dinosaure i el seu pare va decidir trucar al doctor Tyler Lyson, paleontòleg del Museu de Ciència i Natura de Denver. 

En un primer moment, aquest especialista va imaginar que es tractaria de les restes d'un hadrosaure, un herbívor molt comú del qual s'han trobat nombroses restes a tot el continent. Però, en analitzar la troballa, va confirmar que es tractava d'un preuat Tyrannosaurus rex i, a més, d'un exemplar juvenil, un dels pocs que es coneixen al món.
 

Un descobriment molt preuat

La raó per la qual hi ha tan pocs exemplars de fòssils de Tyrannosaurus rex joves és que les restes de la majoria les consumien altres animals. Aquells que poden haver estat presentats com a fòssils són més difícils de trobar, perquè tenen una mida més petita, o bé estan en mans privades, com assenyala el doctor Lyson, que recorda que "només n'hi ha tres o quatre disponibles per als científics".

Els exemplars joves de T-Rex disponibles per als científics es poden comptar amb una mà (EFE/Museu de Ciència i Natura de Denver)

Per això, des del moment en què es va fer evident que aquest fòssil pertanyia a un T-Rex jove, l'equip de Lyson va començar a treballar en la seva extracció. L'estudi d'aquestes restes pot permetre als investigadors respondre a preguntes clau sobre aquest dinosaure, com quan i per què es va convertir en una espècie d'enormes proporcions:

"Els científics només poden especular sobre la vida o el comportament del "Teen Rex", així que descobriments com aquest tenen el potencial de proporcionar nova informació sobre les etapes més primerenques de la seva vida."

De moment, Lyson creu que aquest animal, que va viure fa uns 67 milions d'anys, va morir quan en tenia 13 o 14, una mica menys de la meitat de l'edat mitjana d'un T-Rex adult. És una edat especialment interessant per als paleontòlegs, perquè és quan es creu que aquesta espècie es trobava en la fase de major creixement.

A partir dels ossos ja localitzats, estimen que pesava uns 1.600 quilos, mesurava més de 7,5 metres de llargada i uns 3 d'alçada.

Els joves Jessin, Liam i Kaiden, a Dakota del Nord (EFE/Museu de Ciència i Natura de Denver)


Els científics ja n'han exposat una tíbia, de 82 centímetres de llarg, els malucs, alguns fragments de vèrtebres i gran part del crani, a més de la seva característica mandíbula, tot i que continuen treballant-hi.

La rellevància del descobriment i l'interès que ha generat han portat el doctor Lyson i els tres joves autors de la troballa a protagonitzar un documental sobre el tema que s'estrenarà el 21 de juny.

 

ARXIVAT A:
Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut