El fotoperiodista Sebastiao Salgado porta l'"Amazônia" a Barcelona: "Un paradís a la Terra"
L'exposició, amb més de dues-centes fotografies en blanc i negre, reivindica l'Amazònia poderosa i exuberant que resisteix i que cal protegir pel bé del planeta
El prestigiós fotoperiodista brasiler Sebastiao Salgado presenta a Barcelona "Amazônia", una exposició que ja han visitat més d'un milió i mig de persones arreu del món.
El veterà fotògraf de 80 anys, guanyador de diversos premis World Press Photo, presenta l'Amazònia poderosa i exuberant, la que encara resisteix i la que cal protegir pel bé del planeta.
Un recorregut immersiu de més de dues-centes imatges en blanc i negre, amb set projeccions, músiques i sons naturals, que trasllada l'espectador a l'interior de la selva amazònica, una de les regions més fascinants i fràgils de la Terra.
La mostra es pot visitar a les Drassanes Reials del 4 de desembre al 20 d'abril.
L'exposició, comissariada i dissenyada per Lélia Wanick Salgado --companya del fotògraf--, arriba a Barcelona després d'haver passat per Madrid, París, Roma, Londres, Manchester, Los Angeles, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Avinyó, Zúric i Milà.
En una entrevista al "Catalunya nit" amb Manel Alías, Salgado ha explicat que amb la mostra vol reivindicar el 83% de l'Amazònia que no està destruïda, un espai "colossal" que és un "Paradís a la terra" i que la humanitat ha de preservar:
"L'Amazònia és una gran part d'aquest planeta. Jo vaig dedicar gairebé nou anys a fotografiar-la. He vist només una ínfima part de l'Amazònia. És un espai tan gran, tan especial."
Rius voladors i rius negres
Els rius són espais que tenen molta importància a la mostra i així ho ha explicat Salgado:
"Hi ha rius com els d'aquí, d'aigües clares, però n'hi ha d'aigües negres, com si fossin rius de vi."
I també hi ha els anomenats rius voladors: els arbres i les plantes capturen l'aigua i la transformen en núvols, i aquests núvols viatgen amb els vents fins als Andes, que és on es generen les pluges.
Premi Príncep d'Astúries de les Arts el 1998 i Premi Rei d'Espanya de Fotografia el 1987, Salgado ha fet en total 58 viatges a l'Amazònia. Per poder fer les fotografies aèries, va pujar a les aeronaus de l'exèrcit brasiler.
Les tribus de l'Amazones
I ha conegut de prop les seves tribus:
"Són tribus increïbles, tribus que representen la prehistòria de la humanitat."
La mostra també retrata les Anavilhanas --l'arxipèlag d'aigua dolça més gran del món--, les impressionants tempestes tropicals i la cadena muntanyosa de l'Imerí, entre d'altres.
En roda de premsa, Salgado també ha fet una crida a la societat a fer "pressió als polítics" perquè no s'acabi signant el gran acord comercial entre la Unió Europea i el Mercosur, que preveu vendre productes agrícoles de l'Amèrica Llatina a la Unió Europea a canvi de productes industrials. El fotoperiodista assegura que és "molt perillós ecològicament" i que perjudicarà l'Amazones.
Per a persones amb discapacitat visual
L'exposició ofereix una experiència inclusiva i accessible per a persones amb discapacitat visual a través del projecte Amazônia Touch, desenvolupat per Sebastião Salgado i Lélia Wanick Salgado, en col·laboració amb la Fondation VISO.
Aquesta iniciativa presenta 21 planxes tàctils amb imatges de l'exposició, que permeten als visitants explorar el treball de l'artista.
I si en aquesta exposició Salgado mostra la bellesa i la grandiositat de l'Amazones, fa uns anys en va fer una altra, "Ferida", en què posava el focus en l'Amazones destruït per la mà de la humanitat.
- ARXIVAT A:
- Fotografia