Un vehicle cobert de neu a Buffalo
Es tracta d'una tempesta hivernal d'origen àrtic (Reuters/Brendan McDermid)

El fred extrem i sense precedents als Estats Units i al Canadà deixa una cinquantena de morts

Es tem que a les zones més afectades es puguin localitzar més víctimes sota la neu ara que el temporal va de baixa

RedaccióActualitzat

El temporal de fred intens que afecta els Estats Units i el Canadà ja ha deixat prop de 50 morts i es tem que a les zones més afectades es puguin localitzar més víctimes dins de vehicles o sota la neu, ara que les condicions comencen a millorar.

Moltes de les víctimes han quedat atrapades en vehicles a la carretera. 

La pitjor part se l'ha endut la ciutat de Buffalo, a l'estat nord-americà de Nova York. Només en aquest estat hi ha hagut almenys 37 morts per una nevada que ha deixat gruixos superiors als 109 centímetres en 48 hores

Aquesta ciutat fronterera amb el Canadà, acostumada al fred intens, ha quedat del tot col·lapsada per la neu. 

També hi ha quatre víctimes al Canadà. L'autocar en què anaven ha bolcat en una carretera gelada, a la ciutat de Merritt, a uns 270 quilòmetres de Vancouver.

Neu acumulada sobre un camió a Buffalo (Reuters/Brendan McDermid)

Els mitjans nord-americans asseguren que és el pitjor temporal en 45 anys. 

La governadora de l'estat de Nova York, Kathy Hochul, ha advertit aquest dilluns que "la tempesta del segle", batejada amb el nom d'Elliot, encara no s'ha acabat. 

Hochul ha considerat la tempesta com la més devastadora que s'ha viscut mai a la zona, pitjor que el temporal de neu que el 1977 va deixar 30 morts a la mateixa ciutat. "Hem superat aquella tempesta en intensitat, en durada i en la cruesa del vent", ha assegurat Hochul en una roda de premsa aquest diumenge. "És com anar a una zona de guerra", ha afegit.

Una persona retira neu amb una màquina a Buffalo
La ciutat de Buffalo, a l'estat de Nova York, ha estat la més afectada (Reuters/Brendan McDermid)

A l'estat de Montana, les temperatures han arribat a caure fins als 45 graus negatius.

La tempesta ha causat estralls des de dijous. Fins a un milió i mig de llars nord-americanes s'han quedat sense electricitat. La subestació elèctrica de Buffalo va quedar congelada i soterrada per més de 5 metres de neu, segons les autoritats locals. El servei s'ha anat restablint i l'últim balanç, de diumenge a la nit, parla de 15.000 cases sense llum.

També hi ha hagut milers de vols cancel·lats, coincidint amb les celebracions nadalenques.

Es tracta d'una tempesta hivernal d'origen àrtic que ha provocat un fenomen conegut com a cicló bomba. Es tracta d'una gran pertorbació molt intensa en latituds mitjanes i que té baixes pressions al nucli. És una conseqüència més de la crisi climàtica i cada vegada es produeix de manera més erràtica i violenta.

Els efectes s'han deixat sentir des del nord dels Estats Units fins a la frontera amb Mèxic. Washington va arribar als 10,5 sota zero en el Nadal més fred des de 1872. I a Tampa, a la càlida Florida, van baixar dels zero graus, cosa que no passava des de 1966. 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsNevadesCrisi climàtica
Anar al contingut