Quin és el futur de la tecnologia blockchain més enllà de la crisi de les criptomonedes

Els experts diuen que és una tecnologia que fa por perquè encara hi ha molta gent que no entén com funciona, com va passar amb internet al principi

RedaccióActualitzat

La tecnologia blockchain, o cadena de blocs, que permet la certificació d'operacions informàtiques sense necessitat d'una autoritat centralitzada, és la que fa possible les criptomonedes.

Ara, la pèrdua de valor de la més important, el bitcoin, que en un any ha baixat un 70% i volta els 17.000 dòlars, està afectant la reputació del mateix blockchain, cosa que volen combatre els partidaris d'ampliar-ne l'ús.

El Centre Blockchain Catalunya, el CBC, es dedica a promoure-ho, i aquesta setmana ho ha fet amb la quarta edició de la conferència internacional de democràcia digital, la Democracy4All.

Taula rodona de la Democracy4All del CBC, aquest dijous a Barcelona

No només criptomonedes

Jimmy Nguyen, conseller delegat de Blockchain4All, destaca que és una tecnologia que té moltes més aplicacions, a banda de les monedes virtuals:

"Entenc que a la gent li faci por, el blockchain, pels preus de les criptomonedes, però això és apostar i especular, centrem-nos en les coses bones."

Aquestes "coses bones" són, per exemple, les aplicacions del blockchain que permeten a les empreses competidores col·laborar.


Aplicacions perquè empreses competidores redueixin costos

Segons Francisco Sarrias, de l'empresa Jelurida, la situació econòmica actual, en què estem a les portes d'una possible recessió, és un bon moment per apostar-hi, perquè --assegura-- permet reduir costos:

"El blockchain és una eina de col·laboració entre empreses que són competidores, cosa que fins ara no interessava a la majoria d'empreses."

Francisco Sarrias, de l'empresa Jelurida, aquest dijous a Barcelona

Sarrias ha posat un exemple en el qual està treballant la seva empresa: un sistema perquè les companyies de repartiment de paquets es coordinin per reduir viatges dels missatgers.

"És un projecte per optimitzar la logística urbana, perquè a "l'última milla" no t'arribin tres missatgers de tres companyies diferents, sinó que te n'arribi només un."


"Com que és transparent, ningú pot fer trampes"

Això es vol fer mitjançant una plataforma basada en blockchain que permet a les empreses competir i cooperar alhora, de manera que s'optimitzen els repartiments i tothom hi surt guanyant.

"És una plataforma comuna i tots els operadors logístics s'hi poden connectar i posar-se d'acord, i com que és transparent ningú pot fer trampes, perquè es veu."

Segons Sarrias, ho està desenvolupant amb un programa de la Unió Europea, de moment a Saragossa i Dublín, i que permetrà també reduir l'ocupació de l'espai públic i la contaminació.


Encara massa gent en desconfia per desconeixement

I Nguyen destaca que segurament això no permetrà frenar una recessió per si sol, però diu que pot ajudar a mobilitzar més recursos per poder invertir i generar activitat econòmica.

Aquests especialistes diuen que el que passa amb el blockchain és semblant al que va passar al principi d'internet, que la gent en desconfiava perquè no entenia com funcionava.

El vot electrònic i els NFT es basen en tecnologia blockchain

És una tecnologia que també permet, per exemple, organitzar processos electorals amb vot electrònic de manera segura i fiable, principal motiu de la conferència d'aquesta setmana a Barcelona.

Però també té aplicacions, per exemple, en el món de l'art: els ja famosos NFT, arxius informàtics no fungibles, es basen en teconologia blockchain, que garanteix que no se'n poden fer còpies.

Segons David Chaum, considerat l'inventor de les monedes digitals, ja en la dècada del 1980, per al blockchain ara és "un període incòmode" a causa de la crisi de les criptomonedes, però que aquesta tecnologia el superarà.

De la "prova de treball" a la "prova d'aposta"

Un canvi important perquè el blockchain ho aconsegueixi és la transició del sistema anomenat "prova de treball" (proof of work en anglès, PoW), a la "prova d'aposta" (proof of stake, PoS)

La PoW, en la qual es basa el bitcoin, exigeix una gran capacitat de computació, cosa que ha fet que la mineria de bitcoins consumeixi grans quantitats d'electricitat.

Precisament la caiguda del valor del bitcoin combinada amb l'augment del preu de l'energia pot fer que moltes de les "granges" dedicades a aquesta mineria ja no siguin rendibles i hagin de plegar.

La PoS, que es fa servir en altres criptomonedes com Cardano, en canvi, no exigeix tanta energia per mantenir la tecnologia blockchain en marxa, i per això es considera que és la base del futur d'aquesta tecnologia.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaCriptomonedes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut