El projecte preveu enderrocar aquesta part de l'antiga Massana (Europa Press/David Zorrakino)

El futur de l'antiga Escola Massana: què s'hi farà després del desallotjament

Una part de l'edifici s'enderrocarà per connectar els jardins de l'Antic Hospital de la Santa Creu amb la plaça Gardunya, i la resta es destinarà a ampliar l'activitat de la nova Escola Massana, que té problemes de falta d'espai

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet
Actualitzat

Dos dies després del desallotjament de l'antiga Escola Massana, l'Ajuntament de Barcelona ha presentat els plans urbanístics que té per a aquest edifici i el seu entorn. Parlem d'una reforma molt important, al cor del Raval, que gira al voltant d'un element central: l'Antic Hospital de la Santa Creu.

La remodelació d'aquesta zona començarà aquest estiu connectant els jardins de Rubió i Lluch, els que hi ha a l'interior de l'Antic Hospital, amb la plaça de la Gardunya, on hi ha l'antiga Escola Massana.

El nou accés implicarà, precisament, enderrocar una part de l'antiga escola d'art (3Cat)


Quin serà el futur de l'antiga Massana?  

Com dèiem, una part de la planta baixa de l'edifici --on ara hi ha un mur pintat de color rosa-- s'enderrocarà per obrir una nova entrada als jardins de Rubió i Lluch. La resta de l'immoble es farà servir per ampliar l'actual Escola Massana, que és just al davant i necessita més espai.

Pel que fa a les entitats socials que han ocupat l'edifici els últims cinc anys, des de la pandèmia, l'Ajuntament no té previst reservar-los cap espai als edificis reformats. Matisen que, com qualsevol altra entitat de la ciutat, poden demanar si hi ha locals disponibles per continuar amb les seves activitats.

Durant la presentació del projecte, el tinent d'alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, parlava de treballar "amb el conjunt dels moviments associatius del Raval", però s'adreçava també indirectament al col·lectiu que ocupava l'antiga Massana:

"I quan dic amb el conjunt, dic amb el conjunt, perquè aquí evidentment s'havia produït una privatització absoluta d'una part important d'aquest espai."

Les obres de connexió de la plaça de la Gardunya, on hi ha l'antiga Massana, amb els jardins de Rubió i Lluch costaran uns 800.000 euros. Abans, però, serà el torn de la plaça del Doctor Fleming, que és a tocar. D'aquí unes setmanes, aquest mes de febrer, ja es començarà a canviar el paviment i es posaran nous jocs infantils.

Què s'hi farà a l'Antic Hospital de la Santa Creu?

Aquesta és la part més important de les obres que es faran en aquesta zona. S'actuarà en una superfície total de 12.000 metres quadrats, que es destinaran a diversos equipaments culturals amb una inversió total de 72 milions d'euros.

La Biblioteca de Catalunya
La Biblioteca de Catalunya guanyarà espai (Ajuntament de Barcelona/Pepe Navarro)

Els llibres són els que en sortiran més ben parats. D'una banda, s'ampliarà la Biblioteca de Catalunya, que podrà portar al Raval els serveis que ara té desplaçats al carrer Villarroel per manca d'espai. La directora de l'equipament, Eugènia Serra, ho celebrava:

"Quan hem volgut fer alguna exposició una mica gran, hem hagut de sortir del Raval perquè no teníem espai per fer-la. Això és un dèficit que es podrà resoldre amb aquesta ampliació."

La Biblioteca de Catalunya no serà l'única que sortirà beneficiada de la reforma. També es farà créixer la petita biblioteca de Sant Pau i Santa Creu per convertir-la en la nova biblioteca de districte de Ciutat Vella. D'aquesta manera es completarà la xarxa de biblioteques de la ciutat, ja que aquest era l'únic districte de Barcelona que encara no en tenia.

La façana de la nova biblioteca del districte donarà a la plaça de la Gardunya, que es vol convertir en un punt de trobada dels veïns del barri.

Més queixes i menys coloms a Barcelona
Volen convertir la plaça de la Gardunya en punt de trobada dels veïns

De fet, Albert Batlle defineix l'objectiu de tot el projecte urbanístic de la zona en uns termes molt similars:

"Recuperar l'espai públic per a la ciutadania, canviar les dinàmiques d'ús de la plaça de la Gardunya, dels jardins de Rubió i Lluch, i reforçar també aquesta entrada del Raval al mercat de la Boqueria. La vocació de tot plegat és consolidar els usos acadèmics, culturals, veïnals i científics del conjunt d'entitats que tenen les seves seus en aquest espai."


Boqueria i Rambla, el colofó final

Les actuacions en aquesta part tan important i concorreguda del Raval també inclouen les obres previstes per a aquest 2025 al mercat de la Boqueria. Una reforma pensada per trobar l'equilibri entre l'interès turístic que desperta i el que ha de ser un mercat de barri. Les obres inclouran una remodelació a fons de les parades de peix i una nova porta d'entrada que donarà a la plaça de la Gardunya.

La cirereta del pastís de la transformació de tota aquesta zona arribarà, en principi, d'aquí dos anys --el 2027--, quan haurien d'acabar les obres d'urbanització de la Rambla.

 

ARXIVAT A:
Urbanisme Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut